23 maj 2017

Vad är humanism?

Paul Tobin, grundare av Humanist Society (Singapore), svarar.

4 kommentarer:

Lennart W sa...

Vad är Humanism frågar Humanisterna och ger sitt svar på det. Det handlar om att när man bara säger "humanism" så ska det förknippas med just Humanisternas variant. Detta är en helt medveten strategi som också motiverar själva namnet Humanisterna. Märk då väl att det ju faktiskt också finns och har funnits andra sorts humanister, t ex religiösa. Inte för att Humanisterna förnekar detta, men det är ju ändå så att det här råder en sorts krig om ordet. "Humanism" ska associeras med sekulärhumanism.

Och så får man ju göra. Att vinna problemformuleringsprivilegiet är värt guld.

Och av just detta skäl är jag i denna fråga helt på Trumps sida. Islamistiska terrorister är INTE riktiga muslimer. Detta är inte ett teologiskt påstående, utan ett politiskt. Eftersom det ju finns någon miljard muslimer i världen, och även ganska många i Sverige, så måste jag stödja en definition av islam som fredens religion.

Ang "vilken gud" tror jag att det ändå är en ganska vanlig uppfattning bland muslimer och kristna att båda grupperna talar om samma Gud. Naturligtvis då med lite olika uppfattningar om denna Gud, men likväl är det samma. Detta är inte konstigare än att vi kan tala om i stort sett vad som helst, ha olika uppfattningar i stort och smått, men ändå faktiskt tala om damma sak. T ex finns det nog bara en president Donald Trump.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Vad var det som sas i filmen som endast stämmer in på sekulär humanism och inte humanism i allmänhet?

Krister V sa...

Svårt att höra predikan för det enerverande plinkandet, men han påstår väl att de religiösa skulle vara passiva och bara hoppas på ett gudomligt ingripande?

Ulf Gustafsson sa...

Krister V,

NEJ! Han påstår inget om religiösa. Han talar bara om humanister. Lyssna igen!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se