15 juni 2017

"Justera äktenskapslagstiftningen"

I en ledare i Västerbottens-Kuriren skriver Mats Olofsson om behovet att förändra lagstiftningen som reglerar det juridiska äktenskapet.
Inför ett riktigt civiläktenskap i grunden – som reglerar det juridiska fundamentet för äktenskapet. Det här är ju den del av äktenskapskontraktet som i grunden handlar om myndighetsutövning. Och då är det rimligt att en myndighet eller ett offentligt organ hanterar detta. Detta juridiskt bindande kontrakt ska med andra ord endast kunna ingås i samhällets regi.
Religiösa samfund eller andra ideella instanser ska definitivt inte sköta den här handläggningen. 
En helt annan sak är ju att samfunden och de andra, om de så vill, ställer upp med en religiös ceremoni (eller bara ceremoni) för dem som önskar en sådan inramning. 
Möjligheten för religiösa trossamfund att utse vigselförrättare bör i vart fall tas bort. Regelverket för vigselförrättare måste ses över.
Läs hela ledare.

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Man skulle kunna tänka sig att liberala humanister istället ville verka för fler olika möjligheter. Istället vill man ta bort och begränsa.

Skälet är förstås antireligiöst. Om kyrkobröklop inte längre kan vara legalt bindande så hoppas man, antagligen med viss rätt, att många ska hoppa över kyrkan helt och hållet.

Ett alternativ som spelar med öppnare kort, imho, är att verka för att det blir fler som får förätta vigslar. Är det ändå inte åt det hållet vi är på väg när allt mer viktigt kan göras på nätet?

Iaf, detta är mina två cent. (Och jag har förstås också en agenda. Så har jag sagt det själv.)

Ulf Gustafsson sa...

Ja, Lennart. Det är ett alternativ. Som det är nu när humanistiska officianter endast i undantagsfall kan få vigselrätt är den sämsta av världar.
http://humanisterna.se/humanistiska-officianter/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se