8 juli 2017

Katolska kyrkan behandlas med silkesvantar

Katolska kyrkan har för första gången fått en svensk kardinal, Anders Arborelius. Detta har i media i stort bara uppmärksammats positivt, med viss svensk stolthet. Få kritiska frågor. Det finns dock undantag från det okritiska förhållningssättet.

Maria Rydhagen skriver i en krönika, Hur kom biskop Anders Arborelius undan med så mycket intolerans?:
Vi lever i en tid när en enda korkad eller diskriminerande formulering kan skapa internationell debatt i veckor. För en vecka sedan blev Anders Arborelius officiellt kardinal. Hur fasikens gick det till när han kom undan med all denna ålderdomliga intolerans? Jag fattar det inte. Min enda teori är att Sverige är totalt, totalt starstruck av gamla män i dopklänning.
Erik Helmerson fyller på i en ledartext, Katolska kyrkan måste vädras ut, där han tar upp alla pedofilövergrepp som förekommit inom Kyrkan:
Ett problem ligger i trons själva kärna. Katolska kyrkan predikar förlåtelse. Den som uppriktigt ångrar sig har rätt till en ny chans. Så har förlitandet på en gudomlig rättvisa tillåtits att förhindra den jordiska rättvisan från att ha sin gång – med tusentals unga utsatta människor som offer. Det är en djup skamfläck för kyrkan. [...]
Men att tiga är inte att visa lojalitet – tvärtom. Vad gäller rötan i Katolska kyrkan har alla enskilda katoliker ett medansvar att slå upp fönstren, att vädra ut, att bidra till att usla präster och andra funktionärer i kyrkan avslöjas, kastas ut och fängslas. Även om det kan vara en tung plikt.
Sven Melander har också några ord att säga:

5 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Ser fram emot när Katolska kyrkan sätter ner foten i denna fråga: http://www.nt.se/nyheter/doms-till-30-ars-fangelse-efter-dodfodsel-om4731702.aspx

Lennart W sa...

Surt sa räven. :-)

Kan annars rapportera att det var jäkligt varmt i Rom, även i St Peters basilika. Dagen efter bjöd iaf på några moln under mässan på St Peters-platsen. Fast mest spännande var nog när påven drog runt ett par varv med sin påvemobil.

På väg till Rom stannade vi till i Assisi, St Fransiscus hemstad på 1200-talet. Kan verkligen rekommenderas, speciellt eremitaget uppe på berget några km ovanför den gamla staden. Tog taxi dit för att hinna med mässan 07:30 men vi gick iaf ner

Pga vår nya kardinal blir det den 15 aug en tv-sänd tacksägelsemässa från Domkyrkan i Stockholm där undertecknad möjligen kommer kunna skymtas i kören.

Ulf Gustafsson sa...

Bra att du lägger saker i Katolska kyrkans positiva vågskål, Lennart. Det behövs mycket körsång för att väga upp.

Anders Hesselbom sa...

Ulf, du verkar bortse från att molnet under mässan också ska vägas mot systematiska barnvåldtäkter. Har du någon antikatolsk agenda?

Lennart W sa...

I dagens Sommar på P1 var det Kardinal Arborelius tur att tala. Intressant. Skyggade inte heller från att ta upp Humanisternas favoritämnen om KK. Här kan man lyssna när man vill:

Sommar med Anders Arborelius

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se