1 juli 2017

Stoppa studiemedel till wahhabism-mission

DN skriver idag om att svenska staten genom CSN utbetalar studiemedel till personer som studerar vid Medinauniversitetet i Saudiarabien. Svenskar som studerar där har de senaste fem åren fått 2,5 miljoner kronor i studiemedel.
Medinauniversitetet är inte ett vetenskapligt lärosäte i vanlig mening. Det är en skola som utbildar missionärer, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.
Enligt Mohammad Fazlhashemi är utbildningen som studenterna får i Medina ”marinerad i wahhabitiskt, intolerant och sekteristiskt tänkande”.
DN skriver vidare:
Ett annat krav för att få läsa i Medina: man måste vara man. Kvinnliga studenter är inte välkomna.
Universitetet uppmuntrar särskilt utländska unga män upp till 25 år att komma till Medina. Vid sidan av de religiösa kurserna erbjuds de utbildningar i arabiska. Genom generösa stipendier får studenterna resor, uppehälle, boende och kurskostnader betalda av den saudiska staten.
När man läser förklaringen från den ansvarigt för bedömning av utländska lärosäten på Universitets- och högskolerådet är detta inte förvånande. Ingen egentlig bedömning sker, utan rådet godkänner de lärosäten som är okej enligt utländska staters egen bedömning.

Varför ska inte Universitets- och högskolerådet lita på den saudiska regimen, när Sveriges statschef och regering gör allt de kan för att behaga dem, öka samarbetet med och exporten till Saudiarabien?

Glädjande reagerar Gymnasie- och kunskapslyftminister Anna Ekström på detta och säger att lagstiftningen ska ses över. Förhoppningsvis agerar de snabbt och stoppar studiestöd till missionärer av kvinnoförtryck och hat mot icke-sunnimuslimer och judar.

Regelverket borde vara tydligt med att utbildningar som berättigar till studiemedel ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet, samt en demokratisk och jämlik värdegrund.

Det finns säkerligen fler utländska lärosäten som har tveksam grund för studierna, och även i Sverige finns det teologiska högskolor och folkhögskolor, som lär ut mission, där studier berättigar till studiemedel.

1 kommentar:

Hans Christian Cars sa...

Bra av DN att lyfta fram det absurda i att svenska elever får bidrag för studier vid Medinauniversitetet. Kan bara hoppas att Ekström gör allvar av med sin översyn. Någon lätt uppgift torde det emellertid inte bli att bestämma myndighetens kriterier för att skilja mellan godkända och icke godkända läroanstalter.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se