6 aug. 2017

Hur framställs religion i offentligheten?

... Nidbild regel snarare än undantag?

Vid årets Almedalsvecka deltog jag i ett panelsamtal arrangerat av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga.

Yttrandefrihet och religionsfrihet - hur samsas dessa demokratiska grundpelare? Vilken bild av religion förmedlas i nöjesvärlden, media och av andra i offentligheten? Varför är det ok att driva med religiösa yttringar?

Medverkande i panelen:
Ingrid Nilsson, Informationschef, Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga
Sarah Delshad, Journalist samt grundare av plattformen Muslimska feminister
David Thurfjell, Religionshistoriker, Södertörns högskola
Ulf Gustafsson, Förbundssekreterare, Humanisterna
Elisabeth Sandlund, Opinionsredaktör, Dagen

1 kommentar:

Göran sa...

David Thurfjell vet verkligen vad han pratar om och är behållningen i detta samtal. Intressant var hans utläggning historiskt om hur företrädesvis vänsterjournalister kämpat för det sekulära samhället vilket kan återspegla sig i nutid i en rädsla för en backlash mot vunnen hegemoni. Det var så jag uppfattade att han sade.

Birgitta på Dagen var väldigt nöjd med situationen och antydde om en rädsla hos andra för en kristen våg. Kan nog hålla med Ulf här om att på den fronten så kan nog Humanisterna vara lugna inför framtiden. Men när det gäller religion i allmänhet så får man nog hålla med övriga panelen om att den åtminstone inte kommer att vara mindre framträdande i framtiden. Svårigheten här är att humanister har en tendens att blanda ihop religion med etablerade religionsstrukturer och dess inflytande i det sekulära samhället och individers intresse för religionsfrågor och andlighet i ett paket. Det sistnämnda lär aldrig försvinna ur individers liv.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se