9 okt. 2017

En stund av vila och trivialitet

Varför fortsätter Sveriges radio sända Helgsmål, 15 minuter varje lördag kväll? För den som bara lyssnar lördagens avsnitt Gud, utrbytarkungen [sic] är behållningen högst tveksam. I detta avsnitt får man höra prästen Camilla Lif tala om sin livserfarenhet:
Några konstnärer jag känner har berättat att, när de har inspiration, upplever som om de kopplar upp sig mot något. Att idéerna kommer till dem. Att de tar emot. Det låter nästan som andlighet, tycker jag. Men det säger jag inte, jag är försiktig med det.
Fast nu berättade Lif detta ändå, i en radiosändning. Hon är inte heller försiktig med att beskriva hur det är med ateister.
Motsatsen till konsten. Motsatsen till att något helt nytt uppstår ur intet upplever jag när jag pratar med någon som är utpräglad ateist. Jag kan inte räkna hur många gånger jag hört repliker som ”Det går inte att bevisa” eller ”Det är bara vidskepelse” eller ”Jag tror bara på naturvetenskapen”. Det som jag tycker är sorgligt med en sådan livshållning, det som gör att mitt intresse för samtal slocknar, är att den livshållningen är så stängd, så färdig, så kontrollerad. Som att leva i en tillsluten burk. Motsatsen till ett konstverk.
Om tillvaron vore så förutsägbar, som jag upplever att den styvnackade ateisten beskriver den, så skulle vi människor inte kunna sträcka oss efter något annat än det som vi för tillfället uppfattar som möjligt. Men det stämmer inte alls med min erfarenhet av människan.
Det måste vara oerhört torftigt att vara kristen i Sverige idag, om detta är representativ kvalité på prästers visdom. Sveriges radio borde hålla högre kvalité.

1 kommentar:

Angela sa...

Nåja, att tala med religiösa kan också upplevas som att de är i en 'tom burk'. Och att per definition mena att författare och konstnärer inspireras direkt av Gud, verkar minst sagt förminskande av människan själv. Hon är ju utrustad med egna förmågor och inspiration. Gud behöver inte ha credit för allt. Det blir liksom lite småttigt och självupptaget med de där åsikterna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se