7 okt. 2017

Vad är massa

Överallt omkring oss finns det materia som har en massa. Men vad är detta egentligen? Jim Baggott förklarar.

1 kommentar:

Lennart W sa...

Humanistmöte? Tänker på den vetenskapliga nivån och gliringarna mot kyrkan.
;-)

Föredraget tycker jag var lite så där, och kanske inte heller alltid helt korrekt, t ex om Newtons syn på massa. Om hans teori bara var ett cirkelresonemang skulle den inte vara så användbar som den faktiskt är, fortfarande. Även om Newton iofs inte försöker förklara vad massa ÄR. Det gör å andra sidan inte det här föredraget heller. Massa är energi, men vad är då energi egentligen?

Vad massa är, är en jätteintressant fråga med många kopplingar i fysik, inte bara om Higgsfältet. T ex konstaterade Newton att trög massa (den i formeln F=ma) alltid är samma som den tunga massan (den i t ex F=mg), men han kunde inte förklara varför. När Einstein tog tag i frågan  ledde det fram till den allmänna relativitetsteorin med dess krökta rumtid, med tillämpning inom t ex GPS(!), kosmologi med Big Bang, och svarta hål och gravitationsvågor som uppmärksammas i årets Nobelpris.

Vad är massa egentligen? Här är det nog bra med en markering om att detta kanske inte öht går att besvara med fysik eller någon vetenskap öht. Det finns gränser för vad vi kan veta om det Kant kallar för "tinget i sig". Det bästa vi kan göra är att formulera falsifierbara teorier. Så länge de faktiskt inte har falsifierats kan vi iaf hoppas på att de är på rätt spår.

Boken är nog bättre.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se