16 nov. 2017

Dennett & Boström

Två av samtidens mest briljanta tänkare, Nick Bostrom och Daniel Dennett, samtalar i Stockholm om medvetande och artificiell intelligens. Idag är det världsfilosofidagen.

7 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

Stackars Boström.. han blir ägd av en 75 årig analytisk filosof som inte ens har AI som specialistområde..nu kanske Dennet är den viktigaste tänkare som är vid liv, )Searle är den andra jag håller högt.)
Dennet pekar på EXAKT de problem som jag gjort i tidigare trådar.
AGI är logiskt möjlig men praktiskt sett extremt osannolik, låt oss därför diskutera de INTRESSANTA utmaningarna...
Ändå är Boström så mycket mer påläst än Tegmark som ofta blir direkt pinsam.
BTE filmen går att se här:
https://www.youtube.com/watch?v=NZwmrtq7tdI

Göran sa...

Vet inte om jag håller med om det. Boström måste nog vara närmare verkligheten då han i sin verksamhet jobbar med ämnet. Då kan han inte påstå vad som helst som saknar täckning.
Dennett kan ta en mer filosofisk synpunkt. När han säger att det blir två Dan om man scannar hans kropp exakt påvisar hur fel denne påstått store tänkare har.

Lennart W sa...

Youtube-länken är trasig. Är det möjligen detta som avses, från det senaste Pi-symposiet?
https://youtu.be/NZwmrtq7tdI

Annars var väl också Dawkins och Krauss på besök ganska nyligen, också på inbjudan från Tanke Förlag? Hade jag nog faktiskt velat se, men då inte pga någon av herrarna, utan pga Janna Levin som också var med. Hennes bok "Hur universum fick sina fläckar" är bra på många plan, om hennes kosmologi-forskning men kanske ffa för inblickarna i hennes (då) kringflackande liv som ung och färsk forskare. Och nu aktuell med en ny bok om gravitationsvågor.

Anders Bergdahl sa...

Nja jag tycker att problemet är att Boström kan en del om ML (MAchine Learning) och de så kallade AI algoritmer som nyttjar olika former av ML.. sedan lyssnar han på dessa algoritm makare som, felaktigt, tror att de kan ska AGI inom en kort framtid utan att ens bry sig om alla logiska, matematiska problem som finns.. de tror helt enkelt att hjärnan kör algoritmer.
Skillnaden är att Dennet FÖRSTÅR problemet, det gör inte mina kollegor som gör algoritmer och der gör inte Boström. En än djupare problem är att BÅDE Dennet och Boström förutsätter en "computational theory of mind" men det är lite av en förhastad slutsats. VI ha hittills inte sett att något som liknar ett medvetet system kan köras oberoende av en biologisk, levande, organism.
Sedan undrat jag på vilken grund du anser att Dennet har fel att två skanningar av Dan skulle vara två Dan, likväl som att en skanning skulle vara en Dan. Att bara tomt påstå att DEnnet har fel utan att förklara varför håller inte alls..

Ulf Gustafsson sa...

Tack för upplysningen, Lennart!

Tror jag läste någonstans att Levin & co kommer visas på Kunskapskanalen.

Göran sa...

Anders B,
jag har ett visst stöd av Jordan Peterson 2.43 in här https://www.youtube.com/watch?v=nKzhRknxEYw
där han säger att vetenskapen inte vet ett skit om medvetande och refererar även till Dan Dennetts bok Consciousness Explained som enligt kritikerna borde i stället hetat Consciousness Explained Away.
Det går dessutom en tydlig skiljelinje här mellan en materialistisk syn på individen som Dan Dennett är en företrädare av och en låt oss kalla det en dualistisk syn på individen. En individ är unik och låter sig inte kopieras helt enkelt. Dan 1 skulle alltså inte kunna spela schack med Dan 2. De flesta av oss förstår det intuitivt men Dan D har hoppat ner i kaninhålet här.

Anders Bergdahl sa...

Så baserat på någon tomte du hittat på nätet så tror du att vi inte vet något om medvetandet och sedan påstår du att det största filosofiska misstaget av dem alla, dualism, skulle vara ett vettigt alternativ.
Tyvärr är vår verklighet inte intuitiv, det är därför man behöver lösa bra filosofi.. den bästa kritiken mot Dennet kommer från Searle, vilket näms i videon. Men Searle är inte heller dualism, så klart, eftersom dualism skapar betydligt fler problem men inte egentligen förklarar något. Dualism är ungefär en lika hållbar position som ungjordskreationism...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se