21 feb. 2017

Nytt avsnitt! #193 - Radio Houdi ber för SverigeNytt avsnitt av Radio Houdi där John och Anders ber för Sverige
Donald Trump tror det varit terrorattack i Sverige. Varför är Milo Yiannopoulos så farlig? Och är Felix “Pewdiepie” Kjellberg farlig?
Hur ofta får John och Anders diskutera ateism och hur förhåller de sig när frågan kommer upp?
Facebook har sina sidor och är en kostym förtryck?
Roger Waters släpper några sekunder från sin nya album och Prince släktingar släpper Prince låtskatt fri på streamingsajter.
Radio Houdi rekommenderar och vi avslutar med ett Tokigt Heligt Bibelord som sig bör.
PewDiePie förklarar sig

Last Night in Washington. Sad!

Teckning från The Oatmeal.

Hebreiska Bibeln är ingen pålitlig källa

Britten Dan Snow är en god presentatör av historia. Hans poddsändning History hit och webbsida är värda att lyssna på och besöka.

En start är att börja med hans samtal med Francesca Stavrakopoulou om Bibelns historiska pålitlighet.

Pålitligheten är låg. De tidigaste delarna av Hebreiska Bibeln/Gamla Testamentet (med några undantag) skrev ner på 600-talet f.v.t. Flera hundra år, flera generationer, efter att händelserna ska ha skett. Förmodligen skapades myterna då som ett fundament i ett judiskt identitetsbygge.

Minns även att sagorna, t.ex. om Moses, är väsentliga komponenter i Koranen och inom islam.

20 feb. 2017

"Åsikter bara uppstår - som ogräs"

Jag börjar blir riktigt trött på alla åsikter. Problemet är inte att folk säger vad som helst, utan att de har så lite intresse att förankra sina åsikter i fakta. Därtill att de, när de blir ifrågasatta, är ointresserade att uppdatera sig, utan försvarar sig med "Det är bara min åsikt", som om det därför inte är väsentligt att den har verklighetsförankring.

Av denna anledning är det glädjande att läsa det Ola Rosling skriver i Expressen. Hans text handlar om att vi behöver föra vidare Hans Roslings arv och om att diskussionen om faktaresistens måste fokusera på skolan, istället för media.
En erfaren trädgårdsmästare kan skilja på ogräs och plantor, bara genom att titta på grodden. Hans [Rosling] kunde skilja på åsikter och fakta. Det är just den förmågan som det är ont om. Fakta måste man vara noggrann med. Åsikter växer överallt, om de får chansen. När ett problem får medias uppmärksamhet, verkar det alltid nytt och växande. Men George Orwell beskrev ju "alternativa fakta" redan på 40-talet. 
Lögner har alltid funnits. Vad som däremot helt säkert har ökat är tillgången på tillförlitlig statistik. I dag finns fakta som gör det möjligt att avslöja lögnerna. I dag granskas påståenden i högre takt än någonsin. Klart vi får för oss att problemet ökar! 
Människan har en instinkt att lyssna på negativa nyheter. Debatten om faktaresistens låter som många andra undergångssagor. Problemet är att man lätt fokuserar på fel lösning. Vi hittar alltid en syndabock. Många kallar motståndarna för idioter och skyller på massmedierna som sprider myter. Problemet med osanningar är så stort, att vi helt enkelt måste hålla huvudet kallt. Visst måste man kräva hyfs från medierna, men den som tror att medielogiken kan ändras är antingen diktator eller okunnig. Journalisten måste ge konsumenten det den vill ha. Annars förlorar journalisten jobbet. [...]
I stället för att hoppas att medielogiken ska ändras bör vi fokusera på det vi kan ändra: skolan. Du vet, där du lärde dig läsa och räkna. Där det hängde en världskarta på väggen. Den skolan där man ännu inte lär ut hur man skiljer på åsikter och fakta. Att skilja på åsikter och fakta måste bli en del av läroplanen. Det är ganska enkelt: Fakta skapas genom mätning och dessa kan granskas och repeteras. Åsikter bara uppstår - som ogräs.
Läs hela artikeln i Expressen.

Var människa först

Zeid Ra'ad Al Hussein, FN:s High Commissioner för mänskliga rättigheter, talade i förra veckan vid Georgetown University. Hans tal handlade om växande nationalistiska strömningar som en missriktad reaktion på islamistisk terrorism.
Today’s nationalists seem, perhaps deliberately, to feed off the threat of terrorism. Terrorist violence is real and it is foul. But the nationalists fail to acknowledge that the perpetrators of most recent terrorist attacks are takfiris*, who have taken up a militant ideology, clearly identified. The vast majority of Muslims are not takfiris – not in France or here in the U.S., or anywhere else; nor do they come even close to supporting the takfiris, who have murdered tens of thousands of Muslims, and displaced hundreds of thousands of others, in the pursuit of their ideology. To thwart the takfiris, would it not be far smarter to tap into the huge number of Muslims who despise them, instead of alienating the very group most likely to unmask their operations?
Och ...
Time and again, humanity has lost its bearings on the back of half-truths and lies, and the results have been disastrous. And an essential cohesion at the heart of every social fabric, once textured and fluid, is torn apart and replaced by sharp social divisions.
Samt avslutade ...
I want to be part of a movement beyond my affiliations to family, to tribe or nationality, beyond my ethnicity, race, religion or gender, my professional affiliation, my sexual orientation or the like. 
To put it another way, Ladies and Gentlemen, eclipsing all the other identities I may have, I want to feel human first – human first.
Läses hela talet eller lyssna på det nedan (26:00 - 46:00).

* takfir är en muslim som anklagar andra muslimer för apostasi.

"A sudden increase of freedom"

Philip Pullman om friheten att uttrycka sig och att upptäcka. Se hela föreläsningen på Youtube.

19 feb. 2017

Tillämpad humanism

18 feb. 2017

Charles Darwin – den försynte revolutionären

I anslutning till Darwindagen höll Stellan Ottosson ett stimulerande föredrag utifrån sin bok "Darwin, den försynte revolutionären". Föredraget handlar om Darwins liv, världsomseglingen, forskargärningen och, inte minst, hans syn på religion och samhällsfrågor.

Daniel Dennett: "From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds"Daniel Dennett har släppt en ny bok "From Bacteria to Bach and Back: The Evolution of Minds" (som jag inte har läst - den kommer från Amazon om några veckor först) där han försöker förklara evolutionen av sinnen ("minds" - någon som har en bättre översättning?). Här presenterar han de centrala argumenten i boken hos Google. Synnerligen intressant, om ni frågar mig. Men varför göra det? Se presentationen själv istället. En väl investerad timme.

17 feb. 2017

Kom återkristnandet av sig?

Låt oss återvända till en ledare i Expressen för 11 år sedan. PM Nilsson skriver om allhelgonahelgen som blivit en spökfest och detta tas som exempel på avkristnandet av Sverige. Ändå ser han hur fler och fler, partiledare, skribenter och artister, berättar att de har en kristen tro. Även Svenska kyrkan blir mer politiskt aktiv.

Vad är detta, frågar sig Nilsson och avslutar med några kloka ord:
Inte för att folks gudstro i sig är ett problem, tvärtom, men religionens anspråk kan snabbt bli mycket större än så och då är det bra om man känner till bevekelsegrunden. 
Om Sverige var en del av USA skulle man troligen tala om en väckelsevåg, med all säkerhet skulle man tala om kyrkans snabbt växande politiska makt. I detta avseendet vet amerikaner vilka krafter de har att göra med och de har en medvetenhet som svenskar borde skaffa sig. Den kristna vänstern är snart en större maktfaktor i Sverige än den kristna högern i USA; den största tidningens opinionsbildning, regeringschefen och ledaren för den största kyrkan tillhör alla kristen vänster och har en agenda som gör anspråk på att hämta legitimitet från Gud. 
Ett och annat sekulärt politiskt avståndstagande skulle inte skada. Att hålla Gud borta från staten och Kristus från politiken är trots allt ett av västerlandets största och bästa framsteg.
Nog blev det inte så mycket mer återkristnande än det som var 2005. Istället har fått mer inslag av islam i samhällsdebatten. Men där är slutsatsen densamma: Håll Allah borta från staten och Muhammed från politiken.

"Ni får bada"

Ibland behöver det inte sägas i många ord. Nedan två tredjedelar av insändare i VLT, författad av Martin Beskow.
Svar till er kvinnor som "vill ha era badtider tillbaka" (VLT 16/2). Ni blandar ihop begreppen "får" och "vill". Det står i artikeln att ni vill simma och ställer frågan: Varför får vi inte det? Det får ni! Även utan separata badtider. Ni får simma när ni vill på samma villkor som alla. Skattefinansierad service är till för alla på samma villkor. 
I artikeln står att ni inte vill simma bland män. Det är ert val. Ni avstår från att simma för att ni inte vill, inte för att ni inte får. Om ni inte får för någon annan än Västerås stad är det denne ni bör diskutera med, för hos Västerås stad är alla välkomna oavsett kön, i vart fall än så länge.

Vaccinationsteorin mot faktaresistensHur påverkar man faktaresistenta? Vaccinationsteorin kan ge svaret.

16 feb. 2017

Caroline Fourest om fransk sekularism

Samtalskväll med Lars Åberg 23 februari

Journalisten och författaren Lars Åberg, tillika redaktör för Tidningen Humanisten, medverkar i ett högintressant evenemang torsdagen den 23 februari kl. 17.30 – 20.00 på Teaterstudio Lederman, Gästrikegatan 13 i Stockholm. Arrangör är det relativt nystartade partiet Medborgerlig Samling.

Lars är rykande aktuell med sin reportagebok ”Framtidsstaden” som handlar om Malmö och som blivit mycket uppmärksammad i både TV, radio, dansk public service-TV, DR2, Svenska Dagbladet, Expressen, Sydsvenskan och Göteborgs-Posten. Boken har legat i topp på internetbokhandelslistorna under flera dagar under januari.

Vad är det som händer i Malmö? Det finns två versioner, en optimistisk som ser till Malmös läge nära kontinenten, högskolan, den kulturella mångfalden och den unga befolkningen. Den pessimistiska synen ser till den dåliga ekonomin, segregationen, den höga kriminaliteten och kulturkonflikterna. Förespråkarna för båda inriktningar tycks dock vara överens om en sak - Malmö är ”Framtidsstaden” och att det vi ser idag, kan imorgon bli verklighet i resten av Sverige.

"Framtidsstaden är en av de viktigaste böckerna som jag läst på mycket länge. Inte minst har Lars Åberg lyckats att gestalta konsekvenserna av politisk ovilja att se saker och ting som de är. Boken är mycket lärorik och samtidigt smått skrämmande i sin vardaglighet.” Widar Andersson, Folkbladet.se.

Pris per deltagare är 100:- som du antingen betalar kontant på plats eller via swish kontonummer 1234029088. Ange ditt namn och "Talarkväll 23 februari". Boken "Framtidsstaden" kommer att finnas tillgänglig att köpa under kvällen.

Program
Moderator: Staffan Gunnarson, ledamot av Medborgerlig Samlings partistyrelse och även välbekant från Humanisterna

17.30 – 18.00 Registrering
18.00 – 18.15 Information, Medborgerlig Samling
18.15 – 18.45 Inledning om ”Framtidsstaden”, Om Sverige imorgon blir som Malmö idag. Hur blir Sverige då? Lars Åberg, författare och journalist
18.45 – 20.00 Samtal och frågestund med Lars Åberg och Staffan Gunnarson

Anmälan via denna länk.

15 feb. 2017

Nytt poddavsnitt: #192 - Radio Houdi läser Mormons bokJohn och Anders läser Mormons bok i trollerihatten.
Staten vill bestämma hur du surfar på internet. Göteborgs Kommun bestämmer att kamelpark ska byggas med kameler som har magisk mjölk som botar autism (!).
Hur är det? Ska man ta seden dit man kommer och låter svensk delegations kvinnliga deltagare bära slöja i Iran?
Ricky Gervais och Stephen Colbert debatterar religion och mormoner delar ut Mormons bok utanför teatrar som spelar The Book of Mormon.
Vi får lyssna på hemlig inspelning från föredrag av en alternativmedicinsk kvacksalvare.
Radio Houdi rekommenderar både ett kul sällskapsspekl och en bok.
Självklart avslutar vi med ett tokigt bibelord.

“Queen of Shitty Robots” Simone Giertz visar sitt lab för Wired

14 feb. 2017

Nyhetsrapporteringen trollas bort

Journalistik och nyhetsrapportering, i framför allt TV, har de senaste åren mer och mer bestått av intervjuer i direktsändning och debatter mellan "två olika sidor". Detta har förmodligen gjorts för att de engagerar tittarna mer. Dock är frågan om detta inte skett på bekostnad av saklighet och att det skapar mindre förståelse av olika frågeställningar.

Att undvika att svara på journalisters frågor och att förvilla åhörarna har blivit allt vanligare. President Trumps rådgivare Kellyanne Conway har förädlat denna konst.

Medierna behöver förmodligen tänka om. Demokratin behöver faktabaserad rapportering.

Glad alla hjärtans dag - här får ni en kortfilm om djurvärldens mest kinky parningsritualer

13 feb. 2017

Radio Houdi tillbaka: #191 - Radio Houdi bjuder på alternativ faktaJohn och Anders är tillbaka varje vecka igen. Denna gång med alternativ fakta
Det har varit Superbowl och Lady Gaga har visat att Melodifestivalens produktion ser ut som en mellanstadieklass föreställning.
John inser att han jobbar mindre än Anders med sina sex föreställningar i veckan.
Och Anders har bråkat på twitter. Ärkebiskop Antje Jackelén svarar på skillnaden mellan en existerande gud och en icke-existerande gud med att hänvisa till boken God Without Being som angriper med ett postmodernistiskt perspektiv.
Vi trummar för en ny podcast: Dagens Tokiga Bibelord.
Biskop Sören Dalevi är ny krönikör i NWT som öppnar med “jag är inte religiös!”.
Regeringen vill ha hårdare kontroller av religiösa friskolor. Kan fika och bullar hjälpa mot våldbejakande extremism? Tusentals sexövergrepp mot barn inom katolska kyrkan i Australien.
Är kvinnans ställning stark inom islam? Och vad skriver mästaren av alternativ fakta på Twitter?
Vi hinner med ett Tokigt Bibelord och Radio Houdi rekommenderar innan vi läser alternativ fakta.

"Trumps korsfarare tänder brasor"

Ian Buruman
Ian Buruma, professor i demokrati, mänskliga rättigheter och journalistik, skriver i HD om Trumpregimen i USA.
De som sagt att islam, inte bara revolutionär islamism, är ett dödligt hot mot den västliga civilisationen borde nu vara nöjda – USA:s president och hans närmaste rådgivare håller med dem. Enligt en tweet av Donald Trumps rådgivare inom nationell säkerhet, general Mike Flynn, är rädsla för muslimer ”rationell”. Stephen Bannon, som ledde alternativhögerns forum Breitbart News och nu är Trumps politiska chefstrateg och medlem av det nationella säkerhetsrådet, NSC, har slagit fast att det judiskkristna väst är involverat i ett globalt krig mot islam.
Efter en jämförelse med den retorik som användes mot judarna under 1930-talet. Resonerar han om en möjligt fortsättning och vissa avgörande skillnader:
Den revolutionära islamismens brutala våld, å andra sidan, kan inte negligeras. Islamistiska terrordåd i västländer kan bara förhindras genom bra underrättelseverksamhet och polisarbete, särskilt i muslimska samhällen. Men om alla muslimer motarbetas och förödmjukas kommer terrorismen att bli rejält mycket värre. Och vad ett ”globalt krig mot islam” skulle göra med den extremt lättantändliga politiken i Mellanöstern och Afrika kan lätt gissas. 
I det fallet skulle den ”civilisationernas kamp” som existerar i islamistiska terroristers tankar, precis som hos somliga av deras mest hårdnackade fiender, inte längre vara något ur fantasin – den skulle kunna bli verklighet. 
Huruvida Trumps korsfarare tänder brasor utan att riktigt veta vad de håller på med, eller om de faktiskt önskar sig en storbrand, är ännu oklart. Ren okunskap kan inte uteslutas i dessa kretsar. Men det är kanske inte alltför cyniskt att föreställa sig att Trumps ideologer vill se blod. Islamistiskt våld kommer att bemötas med undantagslagar, statssanktionerad tortyr och inskränkningar i medborgerliga rättigheter – kort sagt, med ett auktoritärt styre.
Läs hela texten i HD.

En tidigare artikel (2015) av Buruman: "Påstå inte att väst är i krig med islam"

12 feb. 2017

18 minuter om evolution

Glad Darwindag!

Andreas Andris Fågelviskare Hansen

Andreas Andris Fågelviskare Hansen kan härma fåglar som få andra. Här visar han en bråkdel av alla arter som han kan efterlikna (samt en liten bonus på slutet).


Film: Emil Viktor Nilsson / Biotopia

• Intervju med Andris:
http://www.natursidan.se/nyheter/unga-naturvanner-andris-fagelviskaren-hansen/
 • Natursidans guide till fågelskådning:
http://www.natursidan.se/nyheter/natursidans-guide-till-fagelskadning/
• Natursidans guide till fågelsång/fågelläten:
http://www.natursidan.se/nyheter/fagellaten-och-fagelsang-i-sverige/

11 feb. 2017

Leder religiösa friskolor till ökade motsättningar i samhället

... eller kan vi kalla det mångfald?

Detta var frågeställningen för en debatt om religiösa friskolor, arrangerade av Studieförbundet Vuxenskolan och Liberalerna. Medverkande: Aje Carlbom (docent i socialantropologi), Kashif Virk, (Imam Islams Ahmadiyya Församling), Jenny Sonesson (journalist och debattör) och Per Ewert (direktor vid Claphaminstitutet).

Jenny Sonesson som är emot religiösa friskolor gjorde flera bra inlägg och även så Carlbom, som intog en mer neutral position sa många intressanta saker.

Per Ewert, som förespråkar religiösa friskolor, hade istället flera inlägg med skrämmande retorik. En bit in i samtalet (53:30) sa han:
"En sekulär, gudsförnekande skola driver värden som i slutändan handlar om materialism, njutningsinriktning, egot i centrum - som är den nya svenska stats religionen med individualismen i centrum."
Sådan varken är eller ska den svenska skolan vara enligt skolans regelverk. Det är en vanföreställning. Några minuter senare svarade han på frågan om skolan inte bör ta hänsyn till friheten för individen, barnen:
"I Sverige har vi hamnat i ett konstigt hyperindividualistiskt tänkande, som gör att alla former av bindningar är av ondo. Vi måste slita barnen fria från deras föräldrar och andra traditioner och auktoriteter."
Även detta borde han veta är en falsk beskrivning av den svenska skolan, eftersom hans egna barn, som flera gånger påpekade, har gått i en kommunal skola. Vidare sa Ewert:
"Det är inte sunt. Det är inte gott att en generation får växa upp och vara rotlös, som man är i vår svenska kultur idag."
Om Ewerts förvridna syn på det svenska samhället och den svenska skolan förmedlas inom vissa religiösa miljöer, då är det ett bra argument för att förbjuda religiösa friskolor. Barnen behöver temporärt lämna dessa miljöer för att med egna ögon betrakta det svenska samhället utanför samfundets indoktrinering.

Per Ewert säger att religiösa friskolor följer skollagen och läroplanen (om inte ska de stängas), men i avslutningen också att:
"Vi kan inte ha ett samhälle som säger att det är pluralistiskt, men det får bara finnas ideologier och skolor som drivs utifrån det styre eller det tänkesätt som är rådande bland majoriteten just nu."
Så drivs det religiösa friskolorna enligt rådande värderingar hos majoriteten eller inte?

Kashif Virk, den andra förespråkaren för religiösa friskolor, hävdar (1:02:00) att dessa följer rådande värderingar:
"Vad händer i en religiösa friskola? De är samma skolplan som alla andra skolor har. De har extra 1-2 timmar som är optionella, inte obligatoriska där barn får lära sig om sin religion. [...] De lär sig precis samma sak som andra skolor."
Men om så är fallet varför finns det då ett behov av religiösa friskolor? De extra timmarna religiös undervisning kan barnen tillskansa sig utanför den obligatoriska statligt finansierade skolan. Därtill är tydligen inte den religiösa delen av undervisningen obligatorisk, enligt Virk, men ändå offentligt finansierad. Något stämmer inte i hans resonemang.

Virk tar också upp att det förekommer mobbning och trakasserier mot religiösa barn. Därför måste föräldrar kunna välja en skola där inte detta förekommer. Detta är ett problem, men frågan är vad som religiösa friskolor gör som undviker mobbning och varför inte detsamma kan göras i icke-religiösa skolor?

Slutligen nämner både Ewert och Virk en avhandling om religionsundervisningen. Det är en intressant skrift som visar på brister i dagens undervisning. Men forskaren som gjort den vill nog inte att resultatet ska användas som beskrivning av svensk skola i allmänhet, utanför det område som undersökts, religionsundervisningen.

10 feb. 2017

Fredagsinfo från BBC: Lemurer drogar sig med hjälp av tusenfotingarDon't try this at home kids.

9 feb. 2017

Mittemellan

Den fransk-israeliska filmen Bar Bahar (In Between) har skapat en del upprörda känslor i Israel. Den handlar om tre palestinska kvinnor som lever i Tel Aviv, mittemellan den liberala metropolen och den muslimska traditionen.

8 feb. 2017

Assault of Populism on Individualism

Gästinlägg om hur individens frihet och demokratin hotas av vår tids populism:

Nuten Özkoray
ASSAULT OF POPULISM ON INDIVIDUALISM
Nurten Özkoray*

Populist discourse in democratic countries lately started to expand its territory at the expense of individualism, one of the most important values of democracy. Populism of our day   makes use of a simplified version of conservatism loaded with bigotry. Individualism on the other hand embodies pluralism, a hard-won element of contemporary secular democracy, which ensures the protection of differences in ethnic, racial, sexual, political and religious sense.

The nature of a political regime and its ideological devices make their impact on the development of individualism. In countries where individualism and secularism are highly developed (i.e. Scandinavian countries), the danger is less, but nevertheless exists.

A structural dichotomy is present in every political system: The private realm of the individual with freedoms and rights, interacting with the boundaries, duties and obligations of the public realm. Naturally, there is a tension between the two realms both trying to expand at the expense of the other. In authoritarian regimes, the public sphere surrounds and eventually invades the private sphere. “The positioning of private and public realms with respect to each other reveals the nature of the political regime and its distance to democracy” as Prof. Faruk Birtek asserted in his book Enlightenment, Citizenship and Political Regimes. Therefore, we must be careful not to let the private realm of the individual be invaded by the public realm through the surge of a populist wave looming in the dark corners of the contemporary democracies.

The growing influence of populist right wing parties in recent years seems to be based on the fascination of the masses with ready-made identity constructs that aim to manufacture their consent. This is helped by the disappointment caused by the failure of socialist promises in some European countries like France and Italy. Also, as the backlash of global capitalism, the exploited workforce and consumers with shrinking buying power are attracted by protectionist, introverted and nationalist conservatism. This kind of ideology makes a vicious attack on the individual diversity which aims to make individual powerless and paves the way for fascism. As Erich Fromm says in his book Escape from Freedom: “Fertile soil for the rise of fascism anywhere is the insignificance and powerlessness of the individual”. He described how submission to the authority of a higher power to escape the complexities of personal freedom would ultimately lead to destruction as the painful events in the European history displayed.

The immunity of liberal democracies seem to be weakened from within, as the effects of globalization coupled with the refuge crisis and terrorist threats.

These events started to channel discontent and fears of the masses into xenophobic responses which were effectively used by populist right wing parties in Europe. On top of this, they are emboldened by the victory of Donald Trump. The vitality of liberal democracy with its positive freedoms for the human welfare came immediately under attack with the discriminatory, prejudiced, sexist practices of the new president of the world’s most influential democracy. These practices are a direct assault on the diversity, free speech, freedom to circulate and free choice which are important assets of individualism. With its multiplying effect, media power and role model positioning, it is likely to spread into the rest of the free world with the likes of him having a ball with great expectations to set up their own dystopia.

According to Economist Intelligence Unit, only 8.9% of the world population live in fully democratic countries. Democratic freedom of the individual is an inalienable right and took ages of costly struggle to attain, therefore too precious to be lost. The purpose of the totalitarian ideologies and forces is the disintegration of democratic societies and supranational organizations as the EU. It is no surprise that discriminatory and isolationist rhetoric helps the objectives of the radicals (Islamist jihadists and authoritarian countries) who target the western civilization. Democratic forces should find a formula to offset the appeal of the populism for the masses who look for a solution to escape from their fears and insecurities before it is too late to lose the hard won liberties.


*Nurten Özkoray, sociologist, lecturer, author of “Individualism and Democracy in Turkey” 2012, co-author of “Gezi Fenomeni” 2013 by Idea Politika Publications.

Religiösa samvetsskäl får inte ges särställning

Patrik Lindenfors och Christer Sturmark, skriver i Dagens samhälle om det uppmärksammade arbetsrättsliga fallet med Ellinor Grimmark. Hon vill ha rätt att arbeta som barnmorska utan att utföra arbetsuppgifter, som ingår i yrkesrollen, men hennes samvete hindrar henne från att utföra. Detta handlar i grunden inte om samvetsfrihet, utan om ett religiöst motiverat abortmotstånd.
En stat som är neutral i förhållande till religion kan inte särbehandla religiösa samvetsskäl framför andra. Skulle barnmorskan Ellinor Grimmark ges tillstånd att selektivt arbetsvägra skulle det öppna för veganer att arbetsvägra inom slakteribranschen eller restaurangpersonal att vägra servera sverigedemokrater. 
Rimligare är att allas rätt att agera enligt sin egen moraliska övertygelse säkerställs genom att människor är fria att välja bort yrken som de anser moraliskt betänkliga. Som det är nu.
Läs debattartikeln i Dagens samhälle.

"Sätt stopp för religiösa friskolor"

Ann-Charlotte Marteus skriver i Expressen:
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill ha bättre koll på religiösa friskolor. Han slår fast att det inte får förekomma religiösa inslag i undervisningen. Men detta är redan fastslaget - i skollagen. Så vad handlar det nu om? Fridolin förklarar för Aftonbladet att "det handlar om att säkerställa kontrollen för att det verkligen blir så." 
Regeringen vill alltså säkerställa att de religiösa friskolorna gör som skollagen säger. Det är en favorit i repris: Jan Björklund var ute i samma ärende med jämna mellanrum. Det gick så där, uppenbarligen. 
Skolor får ha religiösa inslag utanför undervisningen. Men Gustav Fridolin vill "säkerställa" att det verkligen är frivilligt och att det varken finns "direkta eller indirekta sanktioner mot barn som inte väljer att vara med". 
Det är som en låtsaslek: "Låt oss vara naiva tillsammans under ett vagt sken av seriositet". 
Fler kontroller kan inte förhindra att religiösa friskolor, som vill indoktrinera eleverna, gör det.
Läs hela ledaren i Expressen.

7 feb. 2017

Viktigt att bibehålla barnperspektivet i hedersfrågor

Emilia Ericson och Ulf Gustafsson i Humanisternas förbundsstyrelse skriver i Dagens Arena om vikten med barnperspektiv även i frågan om hedersrelaterat våld och förtryck. Artikeln tar både upp frågorna om barnäktenskap och behandlingen av barn som begått brott som klassas som hedersbrott.
Vi står inför en tid här i Sverige där de mänskliga rättigheterna utsätts för en storts prövningar vi aldrig tidigare skådat. Vi har med rätta förbjudit barnäktenskap. Detta med en tanke på att barn har rätt att vara barn. De har rätt till skydd från förhållanden där de kan utnyttjas och där maktobalansen är uppenbar. 
Men nu ser vi exempel efter exempel där det kanske inte är lika lätt att avgöra vad som blir barnets bästa i en relation, i ett nytt land. Det finns med andra ord nya människorättsdilemman inom barnrätten i Sverige idag. Dessa bör mötas med gedigna barnkonsekvensanalyser och handlingsplaner. 
Barnrätten är komplex och konventionens artiklar kan tolkas på lite olika sätt. Att följa barnkonventionen är inte alltid en enkel match. Så låt oss ha respekt för att svaren inte alltid är givna. 
Att komma till rätta med hur samhället ska hantera barn som lever i äktenskapsliknande förhållande är väsentligt i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.
I samhällsdebatten efterfrågas det hårdare straff för hedersbrott, till exempel i form av utvisning. Att föreslå utvisning av barn som begått brott är att gå för långt. Barn som begått hedersbrott är också ett offer för hedersförtrycket. Vi måste kunna hantera hedersproblematiken utan att vi straffar de barn som är i dess våld.
Att utvisas för att du som barn pressats att begå ett brott mot en familjemedlem kan inte var barnets bästa. Hen behöver tvärtom stöd och hjälp och goda exempel på vuxna människor som står upp för de mänskliga rättigheterna. Hen behöver också få en chans att utmanas i sina föreställningar och få en chans att börja ifrågasätta de normer och värderingar vars kraft fått hen att begå brottet. 
Det går att förändra attityder. Men för att de ungdomar som begått hedersbrott själva ska kunna känna hoppfullhet och meningsfullhet måste vi visa dem att vi inte tappat hoppet om dem. Att utvisa dessa unga människor sänder den motsatta signalen.
Läs artikeln i Dagens Arena.

"Expo hjälper hedersförtryckarna"

Gästinlägg av Lars Torstensson:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Expo hjälper hedersförtryckarna

Bilan Osman heter en skribent som medarbetar i Expressen och Expo. Hon är antirasist, feminist och troende muslim. I Expo 2017-02-03 hävdar Bilan Osman, med syftning på föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime, att “hedersvåldets offer sviks av de som säger sig värna dem”. Som exempel anför hon Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete, som hävdat att “begreppet islamofobi ‘används av islamister och västerländska islamofiler’ för att även tysta ‘legitim’ kritik mot islam”. Men det är en alldeles korrekt iakttagelse, och ingalunda något uttryck för fördomsfullhet. Även om den användningen av begreppet inte är den enda. Nalin Pekgul, som själv är troende muslim, är en av dem som blivit kallade islamofober när hon har kritiserat islamisters kvinnoförtryck, och deras försök att gömma detta förtryck bakom kulturella skillnader. Korrekt är även Sara Mohammads konstaterande att islamister i väst använder ordet islamofobi för att implementera sharialagar.

Ann Heberlein, författare och lektor i etik, är också föremål för Osmans misshag. Hon ägnar sig enligt Osman åt att misstänkliggöra muslimer, eftersom hon skrivit att "vi måste tala om islam. Vi måste hantera att majoriteten av de terrordåd som drabbar oss, våra värderingar, vår frihet, ja hela vårt sätt att leva, hämtar både argument och drivkraft ur islam." Har Osman verkligen missat att det är islam, Koranen och haditherna som de islamistiska terroristerna hänvisar till, när de ska rättfärdiga sina dåd? Dessa heliga skrifter rymmer, vid sidan av uppmaningar till godhet och barmhärtighet, även en rad barbariska föreskrifter, och ett starkt hat mot oliktänkande. Profeten själv uppträder som helig krigare. Han utbreder sin lära med svärdet i hand. Alla muslimer låter sig inte vägledas av de onda texterna. Men vissa gör det, och det är en vanlig åsikt i moskéerna att Koranen allt igenom är “Guds sanna ord”, en fullkomlig och ofelbar skrift. Dessa texter måste därför problematiseras, om islamismens terror och förtryck ska kunna bekämpas.

Att konstatera detta är inte antimuslimskt. Det är att ta ställning för de toleranta och frihetligt sinnade muslimerna, mot fundamentalisterna och extremisterna.

Att Sara Mohammad har kallat sig islamofob ett par gånger – vilket hon nu har slutat att göra – beror, enligt vad hon själv har uppgett, på att hon hade missförstått ordets betydelse. Det är välgrundad rädsla hon känner – inte ogrundad eller fobisk – för de företeelser i islam som faktiskt är farliga. Och hon anser givetvis inte att muslimer, som hon välkomnar i GAPF, generellt sett blir uppfostrade till att ljuga. Dock finns det muslimer som är vårdslösa med sanningen, och även anser det vara legitimt att ljuga för att främja sin religion.

Osman vänder sig emellertid med rätta mot antydningar “att religion/kultur bara kan användas som en förklaring när man talar om våldet hos ‘De Andra’ - men inte för att beskriva våld i den här delen av världen”. Men det är inte en uppfattning som GAPF torgför. Inte heller påstår GAPF att hedersförtrycket bara kan skyllas på islam. Det är äldre än islam, och det finns både bland vissa muslimer, kristna och ateister. Men hederstänkandet sanktioneras inte så sällan av religiösa ledare.

Osman skriver vidare att “debatten om våld i hederns namn ofta förminskar frågan till att handla om kultur eller religion”. Snarare har den förminskat frågan genom att förneka kulturens och religionens betydelse för hedersvåldet. En kultur som säger att framför allt de ogifta kvinnorna i en släkt måste leva i kyskhet, eftersom männen annars förlorar sin heder, och att homosexualitet inte får finnas. Förnekarna av hederskulturen, som länge dominerade debatten, har försvårat förståelsen av och opinionsbildningen mot det förtryck den skapar, och hjälpt hedersförtryckarna.

Beklämmande nog hör Expo till dem som har förnekat att hederskulturen finns. 2004 utkom antolologin ”Debatten om hedersmord – Feminism eller rasism”. Redaktör var den blivande deckarförfattaren Stieg Larsson på tidskriften Expo. I antologin uttryckte samtliga skribenter sin skepsis mot begreppet hedersvåld och anklagade sina meningsmotståndare för rasism: ”Att det hedersrelaterade våldet på något sätt skulle vara annorlunda än det våld som svenska kvinnor kan råka ut för är svårt att hålla med om”, skrev till exempel en av författarna, Cecilia Englund.

På sin Facebook-sida, där hon bl a presenterar sig som Expo-medarbetare, skriver dessutom Bilan Osman 2017-01-24: “S k hedersrelaterat våld och förtryck är ett annat ord för mäns våld mot kvinnor.” Hon ifrågasätter alltså att våldet verkligen är hedersrelaterat. Hon ger också en missvisande bild av hedersvåldet när hon sätter likhetstecken mellan det våldet och mäns våld mot kvinnor. Ty när det gäller hedersvåldet och hedersförtrycket är även kvinnor ofta förövare, och även män och pojkar kan vara offer. När män mördar kvinnor i en parrelation – den vanligaste formen av mäns våld mot kvinnor – är det en annan brottstyp än när hela släkten sluter sig samman för att mörda någon som anses ha fläckat familjens och släktens heder. Det måste man känna till för att rätt motåtgärder ska kunna sättas in. Det inser numera även regeringen.

Före mordet på Fadime Sahindal var Stieg Larssons syn nästan allenarådande bland svenska politiker. Idag, efter en rad utredningar och upprepade fall av hedersmord och andra hedersbrott, vet många av dem bättre. Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, och Nils Karlsson, kommunalråd i Malmö (båda MP) skriver i Sydsvenskan 2016-11-18: “Hedersförtrycket går inte att bortförklara ... Hedersförtryck är en ytterst specifik form av kränkning och kräver egna åtgärder och ett eget förebyggande arbete. Allt annat är en tydlig signal om att alla människors rättigheter inte värderas lika.”

När ska Expo och Bilan Osman komma till samma insikt?

När man argumenterar som Osman och Expo försvårar man situationen för alla dem som i Sverige tvingas leva begränsade hedersliv, och man undergräver den antirasistiska kampens trovärdighet. Tänk om, Expo och Bilan Osman!

Lars Torstensson

"This is how adults should behave!"

5 feb. 2017

Sam Harris with Bill Maher: Winning the War of IdeasDiskussionen om islam och islamism är en svår balansgång att gå. Klarar de här båda herrarna av den utan att falla i vare sig islamofobfällan eller kulturrelativismfällan? De försöker i alla fall. Det i sig självt är mycket värt i dagens debattklimat.

4 feb. 2017

Ricky Gervais debatterar guds existens med Stephen Colbert på the Late ShowDet här kan nog roa några av er.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se