23 apr. 2018

Anna Bergström ny förbundsordförande

Anna Bergström
Anna Bergström, forskare i global hälsa och mångårigt engagerad i Humanisterna, valdes under helgens kongress till ordförande för Humanisterna.
– Sverige har många fler obekanta utmaningar än tidigare. Religiöst förtryck samexisterar med religiös extremism bland minoriteterna, samtidigt som populism, vetenskapsfientlighet och fördomsfullhet tycks öka i majoritetsbefolkningen. Humanisterna bör vara en viktig röst och har, tror jag, ett helt eget utrymme att fylla i flertalet debatter. Om vi lyfter blicken från enskilda frågor som könssegregering, omskärelse av pojkar, hedersfrågan, religiösa friskolor, HBTQ personers rättigheter, frågan om vigselrätt och den om böneutrop, så kan vi se att de kan kokas ner till frågan om likabehandling. I det tomrum som existerar mellan polariserade ställningstaganden tror jag att vi skulle kunna formulera andra sätt för människor att sortera sina tankar. Jag anser att Humanisterna ska präglas av nyfikenhet, det är en konsekvens av insikten om att vi inte vet allt men vill veta så mycket som möjligt. Det är också den inställningen som gör oss villiga att alltid tänka om och pröva våra tankar och ideal,säger Anna Bergström.
På kongressen valdes även Birgitta Wallin till ny ledamot i Humanisternas förbundsstyrelse. Birgitta har även hon ett mångårigt engagemang i Humanisterna bakom sig och har länge verkat som officiant och har tagit initiativ till arbete med humanistisk medmänniska till de patienter som önskar möta andra än sjukhuspräster.
Resterande förbundsstyrelseledamöter valdes om och innefattar: Take Anstoot, Per Dannefjord, Dinky Daruvala, Emilia Ericson, Ulf Gustafsson, Patrik Lindenfors, Tore Mellberg, Piia Posti och Tara Twana.

1 kommentar:

Lars Torstensson sa...

Bra sagt av Anna Bergström. Men bör inte Humanisterna i vissa frågor vara en av polerna, i stället för att belägga utrymmet mellan dem? T ex när det handlar om religiösa friskolor.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se