24 juli 2008

Livets uppkomst

Påstående: Men livets uppkomst, själva starten kan ni rationalister inte förklara utan skaparen!

Reflektion: Som inbjuden till en livsåskådningsmässa av och för nior i lilla Götene bland andra livsåskådningsleverantörer mötte jag en representant för Bahá'í-rörelsen. Hon hävdade mycket bestämt att vetenskapen kan visserligen förklara många fenomen men inte livets ursprung! Och vetenskapen kommer heller aldrig att kunna för det var där skaparen ingrep!

Vi kanske aldrig kommer åt det tillfället eftersom det ligger så fruktansvärt långt bort både i tid och rum. Bevisen har eroderat under årmiljarderna. Men samtidigt har jag gott hopp eftersom vetenskapen gång på gång har befriat skaparen från ansvar för alla möjliga övernaturliga fenomen; åska, jordbävningar, vulkanutbrott, missväxt, tyfoner, epidemier, ärftlighet etc etc. Efter hand har vi genom enträgna insatser kartlagt ursprunget till många fenomen så varför inte livets?

Men om vi accepterar antagandet att det var skaparen som satte igång processen verkar det vara ett förnuftigt antagande att han också kan hållas ansvarig för slutet. Han sägs ju vara allsmäktig, allgod och allvetande, den förnämste av all intelligens.

Med säkerhet vet vi att energin i solen räcker i 11 miljarder år. Hittills är 5 miljarder år förbrukade. Det återstår alltså drygt hälften. När vätet tar slut kommer solen att sakta expandera, en långsam explosion, och omfamna jorden i sin härdsmälta.

Detta makabra slut tyder inte på en kärleksfull skapare, snarare en pervers typ med morbida drag åt grillat människokött. Inte ens en ateist skulle iscensätta detta helvete. Å andra sidan eller som tur är så har människan vid den tidpunkten sedan länge lyst med sin frånvaro. Det finns därför inget som tyder på att han, den allsmäktige och kärleksfulle, tog del i själva starten heller.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvär är er argumentering här felaktig: "Han sägs ju vara allsmäktig, allgod och allvetande, den förnämste av all intelligens." Om det mot förmodan var någon 'skapare' som 'skapade' det ursprungliga livet, så behöver ju denna alls icke vara 'god' bara för att det brukar 'sägas så'. Överhuvudtaget är det fel att godtroget tro på saker bara för att 'de brukar sägas'. Istället måste man undersöka faktisk evidens. För att göra en lång historia kort, så kommer man då fram till att det inte finns någon evidens för en 'skapare' och att man därför inte bör sätta tilltro till den hypotesen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se