1 aug. 2008

Regeringen diskriminerar Humanisterna

Staten ger generösa bidrag på totalt 50 miljoner kr till Svenska Kyrkan och en rad andra livssynsorganisationer. Men inte till alla!

Humanisterna får inte något bidrag för att organisationen inte anordnar gudstjänst säger regeringen. Men det verkar vara ett svepskäl för buddisterna får bidrag och de har inte heller gudstjänster.

Humanisterna växer kraftig. För några år sedan var antalet medlemmar under 1000, men har nu över 5000 medlemmar spridda över hela landet. Så motivet att Humanisternas organisation är för liten gäller inte heller längre. Femton samfund har färre medlemmar än Humanisterna men får ändå bidrag (se SST).

I Expressen protesterar Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet tillsammans med Humanisternas ordförande Christer Sturmark mot denna diskriminering.

Expressens rubrik på artikeln är ”Varför diskriminerar regeringen ateister?”. Det är lite synd för bidraget till Humanisterna har inte med ateismen att göra. Även om alla humanister är ateister så är inte alla ateister humanister.

Det är klart att vi humanister är ilska över regeringens njugghet, men kan det också vara så att regeringen feltolkar lagen? Det anser i alla fall Rosén och Sturmark.

Regeringen måste tänka om. Antingen ska bidragen bort till samtliga trossamfund eller så ska bidragen bort.

/Hans Iwan Bratt


Expressen: Varför diskriminerar regeringen ateister?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är väll inte så underligt då de politiska partierna bekänner sig till den kristna tron och leder svenska kyrkan. Hade det varit föreningen humanisternas ledande som satt i riksdag och regering hade de på samma sätt agerat i linje med sin övertygelse.

Kräv att partierna ställer sig religiöst neutrala och avsäger sitt ledarskap för sveriges största religiösa organisation!

Anonym sa...

Har svarat på ditt inlägg med ett inlägg på min blogg.
Därför diskriminerar regeringen ateister

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se