22 okt. 2008

En ateistisk busskampanj

En ateistisk busskampanj har startat i England. Den finansieras av insamlade medel, men insatsen matchas också av Richard Dawkins. Texten lyder "There's probably no god. Now stop worrying and enjoy your life." Reklamkampanjen kom till för att få lite balans i annonseringen som annars är dominerad av religiösa budskap (vad gäller livsåskådningsorganisationer). Det hela adminstreras av Humanisternas systerorganisation i England, The British Humanist Association. Läs mer om kampanjen här.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte kampanjen egentligen mer agnostisk än ateistisk?

hälsningar/magnus

Anonym sa...

Det är bara ett ord för mycket. "Probably" borde tas bort.
Annars en lysande kampanj OCH på tiden...

/John H

Patrik Lindenfors sa...

Nej. Att vara ateist är en sannolikhetsbedömning, inte någon säker ståndpunkt. Eller är du atrollist? Man kan ju aldrig vara riktigt säker på att troll inte finns...

Anonym sa...

Ok, förstår.

Troll existerar faktisk i vårt medvetande. :-) Allt existerar faktiskt i vårt medvetande.

Sedan är det en annan sak om det existerar en värld med allt som kan finnas där utanför vårt medvetande.

Hur kan vi veta att det finns en värld utanför vårt medvetande när vi inte emnpiriskt kan undersöka en eventuell sådan då vi inte kan ta oss utanför vårt medvetande?

Hur sannolikt är det att det finns en värld utanför mitt medvetande?

Var finns den datorskärm du läser detta på? Den finns definitivt i ditt medvetande! Den datorskräm du ser framför dig, dess hårdhet, storlek, dessa värme, dammet, finns således i första hand inte framför dig utan i ditt medvetande.

Finns det något framför dig?

Så vad kan vi vara säkra på?

PS; jag har inte blivit tokig utan framställer filosofen Berkeley och en ytterlighetsposition inom den kunskapsteoretiska idealismen.

:-) :-)

JemyM sa...

http://www.justgiving.com/atheistbus?page=1#donationtable

Anonym sa...

Konstig kampanj, att det skulle vara så att man inte kan njuta av livet för att man har en tro.. jag tycker att samhället istort tyder på att vi behöver en övre myndighet i alla skeden av livet, inte känner jag att jag inte har möjlighet att njuta av att köra bil trots att jag inte får köra mer än max 120 km i tim på en motorväg i sverige... likaså tycker jag att livet kan njutas trots att man enligt så som jag sett i t.e.x. bibeln tydligt sägs att man inte får mörda (även om en del såkallade religösa tycker att man kan kriga som kristen för sitt land..vilket inte är enligt nya testamentet) så mycket konstigt budskap, snacka om generaliserad livssyn !!

Patrik Lindenfors sa...

Nejdå, det är ingen konstig kampanj. Religiösa har så mycket onödigt att oroa sig för. Inte så att det inte finns verkliga saker att vara orolig för, men varför lägga till oro för domen från en påhittad supervarelse?

Din tolkning av behovet av en övre myndighet tycker jag är tragisk. Nej, vi behöver ingen sådan för det som räknas i livet: kärlek, mening, lycka.

Vad bilkörning har med Gud att göra gick mig helt förbi, det måste jag erkänna.

Budskapet med kampanjen är enkelt. Sluta oroa dig för låtsasproblem.

Anonym sa...

till Patrick

Du har bestämt dig för att man för att man är religös har en massa att oroa sig för..och då är det så.... men jag känner mig friare istället eftersom jag slipper fundera över vad som verkligen kommer hända med oss människor och vår planet (miljöproblem, ekonomisk kollaps m.m.) därmed inte sagt att all religon är bra (ni generaliserar återigen) men om man väljer att använda religon som ett maktmedel, precis som politik, diktaturer m.m. då blir det inte bra... men bara för att en del människor missbrukar något så betyder det inte att det är fel...eller att alla gör det. bilkörning...allt i samhället ,vad du än ägnar dig åt har vissa förhållningsregler för att du inte bara ska tänka på dig själv och äventyra andra...samma sak gäller våra liv vi behöver lite moral och levnadsvillkor...därför har vi fått ett samvete, men det kan trubbas av om vi inte ser upp ...med fel religon, finns risken, utan religon finns absolut också risken.... jag tycker dock precis som ni att religon och politik inte hör ihop, p.g.a risken att fel människor missbrukar det....men jag tycker att en tro är viktig och att en församling att gå till behövs. men att skriva så i en annonskampanj är totalt felaktigt synsätt och en generalisering... men gör ni det om ni vill...inte mitt problem egentligen.

Populistiska 5 sa...

Varför sätter vi inte igång en här hemma?

Daniel W sa...

Den lyckoforskning jag har sett säger att religösa är lyckligare än ickereligösa. Det är kanske ateisterna som ska sluta oroa sig? Kom igen, de samlar in pengar för att säga åt nån annan att inte oroa sig. Skadat.

Patrik Lindenfors sa...

Ja, att vi inte gör en egen kampanj. Att döma av reaktionerna tar den ju skruv!

JemyM sa...

Daniel, hur mäter du lyckan på en icketillhörighet? Sverige är enligt statistiken det mest ateistiska landet i världen och är andra plats på det lyckligaste.

Anonym sa...

ja, varför inte sätta igång en kampanj .... mitt synsätt förändras inte av en liten fras... imen kampanjen stämmer inte med hur många troende själv ser på sin tillvaro, det är nog det som "tar skruv" som du skriver..att något tar skruv är inte = bra kampanj i och för sig.... =)

Anonym sa...

Till Daniel och Jemym mfl

Återigen har vi ett svårt begrepp som lycka och att operationalisera detta.

Vad är egentligen lycka?

Jag uppfattar olika forskare utgå från olika uppfattnigar om begreppet "lycka". Även när man ställer frågor om "lycka" i olika kulturer har man olika uppfattningar om "lycka".

Enligt en svensk lyckoforskare, som definierar lycka hedonistisk kommer Sverige på tredje plats när det gäller "genomsnittlig livstillfredsställelse".

Lyckoskillnaderna har inte ändrats i nämnvärd grad i den rika delen av världen, bla Sverige, sedan 1950-talet.

Samme lyckoforskare åberopar forskningsresultat vars resultat säger att man generellt är på individuell nivå lyckligare om man är kristen.

Källa: Bengt Brulde "Lycka & lidande" 2007

Om man accepterar det hedonistiska lyckobegreppet så kan knappast ateismen vara anledningen till det lyckliga Sverige.

Så en bättre busskampanj vore "If you want to be happy be a christian".

:-)

Hälsningar/Magnus

JemyM sa...

Magnus; "ateism" och "teism" är ett ställningstagande om ett enstaka ord. Det säger inget vilket system du tillskriver dig. Motsatsen till "ateism" är inte "kristendom". Jag skulle tro att Sveriges lycka har mer att göra med vår kultur där många skiljda idéer är representerade men en i vilken kristendom fortfarande utgör en sådan liten minoritet att den inte kan förklara vår situation.

Populistiska 5 sa...

Den brittiska kampanjen var provocerande, det håller jag med om. Men det var också avsikten, att visa att kejsaren faktiskt inte har några kläder.

Men ett bättre budskap vore:

"Att tro är nästbäst liksom"

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se