30 okt. 2008

Religionen idag – från en gud till flera gudar eller ingen alls?

Under temat "Enfald eller Mångfald" hölls ett offentligt samtal kring religionen idag i Universitetshuset i Uppsala den 27/10. Deltog gjorde:

Christer Sturmark

Tuulikki Koivunen Bylund, domprost i Uppsala domkyrka

Torbjörn Fagerström, professor vid SLU samt författare till "Gud och Darwin - känner de varandra"

Det utvecklades till en debatt mellan Sturmark och Koivunen Bylund om kristendom, Svenska Kyrkan och Humanisterna.

Se debatten här

1 kommentar:

Wim V sa...

Jag tittade på debatten och tänkte: Tuulikki Koivunen Bylund blev irriterad när Christer ifrågasatte hennes och K.G. Hammars gudstro och sa att hon och K.G. visst tror på "Gud", men det visar bara att det är jätteviktigt att definiera en sån term innan man börjar en debatt, annars pratar man bara förbi varann. Vilket gudsbegrepp har hon (och K.G. Hammar)? Det finns så många gudsbegrepp att det blir helt meningslöst att säga att man tror på en gud eller gudar, när man inte ens har definierat begreppet. Då kan man likaväl säga att man tror på något påhittat ord.
Som Christer sa: man kan, till exempel, definiera en gud eller gudar som en okänd naturlag som startade big bang, eller så kan man också tro på den personliga kristna guden i alla dess tusentals former. Så det jag gärna vill veta (innan debatten går igång) är om Tuulikki Koivunen Bylund tror på alla kristna dogmer. Och om hon inte gör det, vad är metoden då som hon använder för att skilja ”felaktiga” dogmer från ”riktiga” (någon utanförstående humanistisk etik kanske?). När hon säger att hon inte är bokstavstroende vad betyder det då rent konkret? Hon tror antagligen på Jesu uppståndelse men varför tror hon då inte på helvetet som denna Jesus introducerade.
Tuulikki Koivunen Bylund gick lite in på vad hon tror mot slutet när hon pratade om de kristna hon tar avstånd ifrån och ett straffande gudsbegrepp hon inte håller med om, men det räckte inte till eftersom det bara säger vad hon INTE tror på.
Jag tycker i alla fall att det är jättepositivt att hon vill samarbeta med humanisterna och jag hoppas att vi gör det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se