18 dec. 2008

Kristna i Strövelstorp ordnar alternativ skolavslutning - i kyrkan

Debattens vågor har gått höga efter Alf Svenssons debattinlägg om skolavslutning i kyrkan. En skola där frågan diskuterats är skolan i Strövelstorp, där man har flyttat skolavslutningen ifrån kyrkan till annan lokal.

De självutnämnda försvararna av tolerans, eftertanke och god etik i Sverige, de kristna, gick ju förstås i taket. "Detta går inte för sig. Vad härnäst? Skolavslutning i en moské? (Nejvisstja, det blir ju samma sak.) Vi menar skolavslutning i en gymnastiksal!? Vad göra, vad göra? Vi ordnar en namninsamling!" Sagt och gjort, en namninsamling anordnades. Man fick ett stort uppslut då cirka 60 elever skrev under, ungefär hälften av eleverna i högstadiet.

Här borde det ha ringt små varningsklockor i skallen på de kristna, för poängen med att flytta skolavslutningen från kyrkan är ju just att valet av lokalen är exkluderande. Det är faktiskt inte alla som vill vara där. Nu vill uppenbarligen ungefär hälften av eleverna hellre ha skolavslutning på ett annat ställe; de som inte skrev på.

Egentligen hade det nog varit värre om bara en enda elev hade känt sig ovälkommen till sin egen skolavslutning. Men nu är det en stor grupp. Det kanske skulle vara värt att ta hänsyn i ett sådant här läge? Vet de kristna överhuvudtaget vad hänsyn är?

Tror inte det. För istället för att gilla läget och gemensamt fira avslutningen, kanske till och med efter en insikt om att alla inte delar deras värderingar, så anordnar "familj och skolaföreningen" en "alternativ skolavslutning". I kyrkan. Tidningen Dagen skriver att "Ungefär 300 elever och föräldrar kommer att delta i firandet och efter avslutningen arrangeras ett fackeltåg från kyrkan till skolan."

Den kristna attityden är "välkomnande". Alla är välkomna! Eller vänta. Alla som vill komma är välkomna! Den som inte vill slipper förstås komma på det stoora fiina firandet av skolavslutningen. Kanske några inte vill gå till kyrkan för att de t.ex. tycker att kristendom innehåller moraliska tvivelaktigheter och har en en historia kantad av maktmissbruk? (De har i så fall fått ännu ett exempel att lägga till sin lista.)

Då kan väl de fira själva hemma? Det är väl deras eget fel om de inte vill? Vad är väl en skolavslutning? Det gäller säkert inte så många ändå.

Kanske bara hälften? Eller kanske bara ett enda barn?

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hur tänkte du nu? Namninsamling som inte ger mer än 50% är inte värda något? Har du några exempel där fler än 50% av en berörd folkmängd någon gång skivit under en namninsamling?

Sen var det väl ändå inte så att avslutningen i skolan slopas utan föregås av en valfri aktivitet i kyrkan? förstår inte problemet med det hela, men man är väl inte lika inskränkt som en del andra.

Patrik Lindenfors sa...

Jodå, namninsamlingar med färre än 50% är värda något. Men i det här sammanhanget gäller det att ingen - inte en enda person - ska känna sig utanför. Därför är just den här namninsamlingen inte värt något.

Problemet är att det blir en exkluderande manifestation som hör ihop med en generell. Inte så svårt att förstå, om du tänker efter.

Anonym sa...

Det här var ett av de mest trångsynta inlägg jag läst på sistone. Tvinga istället in alla elever i en kall, trist gymastiklokal. Att det ska va så farligt ordna lite julstämning. Det mångkulturella Sverige klarar visst bara av ateisternas religion som inte på något sätt ger uttryck för objektivitet...

Pederpax sa...

Om man så har hundra procent av eleverna med sig (alltså inte 99,9 utan exakt 100) så tycker jag ändå inte att skolan skall ordna skolavslutningen i kyrkan, eftersom skolan är en representant för det offentliga och därför inte skall favorisera någon trosuppfattning. Skolavslutningar i kyrkan skickar tydliga signaler om vilken religion som anses vara den riktiga för en riktig svensk. Även om man inte försöker smyga in religiösa budskap i avslutningen så är kyrkan i sig ett religiöst budskap (ingen kan väl missa killen på korset längst fram och vad han står för?)

Jag har för min del inga problem med att man ordnar en alternativ aktivitet i kyrkan och fortsätter därifrån till skolan. Det som är sorgligt i sammanhanget är att skolan inte kunde ordna en mer stämningsfull lokal för avslutningen än en gymnastiksal. Har man ingen aula som man kan pynta? Vissa skolor har inte det.

Detta är en stor brist i vårt land, och en lösning som jag gärna förespråkar vore att kommunerna eller någon annan lämplig offentlig aktör köper och avsakraliserar ett antal kyrkor för att tillfredsställa medborgarnas behov av att anordna högtidliga ritualer, med eller utan religiösa inslag allt efter tycke och smak. På vissa håll finns det redan, men det borde finnas på varje ort. Det är väl ändå inte så att det finns nog med kyrkobesökare till alla de kyrkobyggnader som vi har, efter vad jag förstått...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se