27 feb. 2009

FN antar islamisk resolution mot blasfemi

I en omröstning föga noterad i svenska media antog FN i måndags en resolution mot blasfemi. Resolutionen är inte bindande för medlemsstaterna, men i ett uttalande sa Pakistans FN-ambassadör Masood Khan att OIC (Organization of Islamic Conference) strävar mot en bindande resolution i framtiden enligt en 10-års plan OIC antog 2005. Läs mer på canada.com.

Relaterat till detta är ett uttalande av den islamiske "lärde" Sheikh Mohamed al-Najimi, på Islamic Jurisprudence Academy i Saudi Arabien. Han påpekar att det är syndigt att köra etanolbilar eftersom profeten Muhammed i ett ungefär 1400 år gammalt uttalande sagt att allt samröre med alkohol - inköp, försäljning, transport, konsumption och tillverkning - är strikt förbjudet.

Som PZ Myers på Pharyngula påpekat hade Muhammed förmodligen inte samma biokemiska kunskaper som vi har idag (trots sin direktkontakt med Gud) eftersom han då vetat att vi alla - muslimer också - producerar egna alkoholer i biokemiska processer som hela tiden pågår i kroppen.

(Dessa nyheter är för övrigt båda hämtade från Pharyngula - en mycket läsvärd blogg)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe... två Pharyngula inlägg som jag läsde och tänkte "det här MÅSTE man lägga upp på Humanistbloggen eller tipslistan"... men så finns du och har redan fixat det. Vad bra! :)

Det med etanol i bilar verkar ju bara löjligt första gång man läser det, men man har ju blivit van vid ganska mycket vad gäller knäppa uttalanden från fundamentala muslimer. Det andra har jag mycket svårare att förstå, att något sånt händer på FN-nivå... men man behöver förstås bara titta på antalet länder som är huvudsakligen muslimska...

Anonym sa...

Att skydda religion med hjälp av lagar och straff ligger helt inom ramen för företeelsen som sådan. Religion har aldrig byggt sina valar på resonemang varför tror vi nu helt plötsligt att man skulle börja göra det.

För de som kan sin historia så låter det misstänkt bekant att man kan bestraffa kritik, vi känner igen det från kommunismen och nazismen.

Återigen står jag inför en värld där jag känner mig ensam och oförstående. Hur kan dessa beslut tas, jag känner skam över min egen otillräcklighet.

Den värld där alla får plats försvinner bit för bit. Detta är en sorgens dag.

Anders

JemyM sa...

Varesig man tror på en Gud eller inte, så får jag säga att rädslan för kritik är det som avslöjar att en sån här rörelse är ledd av små rädda människor i behov av bekräftelse och inte inspirerad av någon kosmisk allsmäktig skapargud. Tyvärr gör samma kritik att både bibeln och koranen diskvalificeras. Viljan att tysta konkurrenter, i synnerhet människor som pratar emot vad som påstås vara gudar, kravet om underkastelse och tillbedjan etc är tecken på att böckerna producerades av små och osäkra individer.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se