4 feb. 2009

Katolska kyrkan, antisemitism och förlåtelse

Påven välkomnar tillbaks en förintelseförnekare och får berättigad kritik för det i hela världen. Då går Maria Hasselgren, pressansvarig för Katolska kyrkan i Sverige, ut på Newsmill och påstår att de är offer för "ett ovärdigt drev".

"INGEN tog sig tid att kontrollera vad hävandet av exkommunikationen innebar. (I praktiken nada. Dessa biskopar och deras präster står fortfarande utanför den katolska kyrkans gemenskap. De kan inte viga katoliker eller döpa våra barn. Inte höra vår bikt. Inte låna våra kyrkor.)"

Nej, det är riktigt. Påvens beslut var bara en symbolhandling. Men Katolska kyrkan om några borde förstå styrkan i symboler. Det är därför den här historien ekar runt jordklotet. Hasselgren har fått ett svar om det oklädsamma i att ikläda sig offerrollen på det här sättet när man välkomnar en förintelseförnekare tillbaka.

Tack och lov försöker Biskop Anders Arborelius hålla SSPX, antisemitism och förintelseförnekare på armlängds avstånd. Skurken själv däremot, biskop Williamson, ber påven om ursäkt men verkar inte ångra något. Han nästan ber om att bli bannlyst på nytt. "Kasta mig överbord, så lugnar sig havet. Jag vet att jag är skuld till att ni har drabbats av den här fruktansvärda stormen."

Läs om soppan på DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, Dagen1, Dagen2, Dagen3

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Maria Hasselgren har en poäng här när hon skriver att i praktiken det betyder ingenting: för 40 års sedan upphävde Påven bannlysningen om ortodoxa kyrkor (samtidigt upphävde dem bannlysningen på Påven); är dem idag ena med Katolska kyrkan?

Påven hade redan fördömt nazismen och allt det innebär tidigare (t.ex. under besök i Köln synagogan http://www.katolik.nu/html/artcl_pave_dialog_jude.htm) men ändå medierna har ingen minne (eller vill inte komma ihåg) och har kul att smutskasta honom (se Regensburgs kontrovers och den löjlig skandal runt hans Jultal som, enligt medierna, jämförde homosexualitet med miljöförstöring).

Patrik Lindenfors sa...

Micke,
Läs blogginlägget. Alla är medvetna om att det bara var en symbolhandling. Men det som handlingen symboliserade var ingenting trevligt. Det är inte smutskastning att påpeka detta.

Anonym sa...

Men snälla, att upphäva en bannlysning är mer än en symbolhandling. Kyrkans Enhet blir starkare (påvens intention) och när man inte längre är bannlyst så innebär detta att Mgr. Lefebvre inte längre är i helvetet eftersom han dog som bannlyst. Ganska så viktigt att känna till.

Writer sa...

Micke har en god poäng i att eventuella antydningar i denna vevan att Påven är smygantisemit är helt grundlösa.

Den som endast vill se ont i den katolska kyrkan (eller sälja tidningar) väljer dock att vrida och vända på saken på de mest märkliga sätt, även över där man tycker att rationalitet och strävan efter objektivitet rimligtvis borde sätta vissa gränser.

Bitte sa...

Det som symbolhandlingen avser är att försöka komma till rätta med vissa individers (alltså inte kollektivets) högerextremistiska åsikter, och försöka ena troende i kyrkan. Det är väl verkligen lovvärt och fint!

Dessutom är det helt sant att det pågår ett drev mot katoliker i Sverige - det gör det ständigt och från både kristet och ateistiskt håll. Enda orsaken till att du, och många med dig, inte tycker er märka det är att det svenska samhället har så djupt rotade fördomar mot katoliker att ni tror det ingår i ett normalt beteende. Men det som skrivs och sägs om oss skulle aldrig accepteras om det skrevs och sades om någon annan grupp i samhället. Vi vet alla vad som hände när Muhammed avbildades på ett "hädiskt" vis i tidningarna. Men påven avbildas som allt från satan till transvestit, utan att någon ifrågasätter det.

Att det fungerar att vräka skit över oss beror på att vi katoliker, i motsats till vad många tror, är mycket toleranta. Vi ser igenom hatpropagandan och tar den för vad det är; osäkerhet och rädsla för det som inte går att förstå med det lilla fönuft människan har.

Hatet är dock inte nödvändigtvis mest utbrett hos ateisterna - det är snarare de sola scripturatroende protestanterna som hyser mest agg mot oss.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se