2 feb. 2009

KD föreslår kreationist till EU-parlamentet

I år firar världen ett dubbelt vetenskapligt jubileum: det är 200 år sedan Charles Darwin föddes och det är 150 år sedan hans bok ”Om arternas uppkomst” kom ut. Darwins evolutionsteori har fördjupat människans förståelse av sig själv och den värld vi lever i mer än något annat vetenskapligt genom­brott.

Det känns därför en smula ironiskt att kristdemokraterna nu har föreslagit en kreationist och evolutionsförnekare, Ella Bohlin, som förstanamn på partiets valsedel till Europaparlamentet.

I livsåskådnings- och kulturtidskriften Humanisten intervjuades Ella Bohlin för en tid sedan. Där berättar hon att hon är kreationist och att skolor bör lära ut den bibliska skapelse­berättelsen som en alternativ teori till Darwins utvecklings­teori. Ella Bohlin säger:
- Jag är kreationist. Men jag tycker inte att skolorna helt ska svänga om och ersätta Darwins lära med Bibeln. Men jag tycker att man ska presentera båda förklaringarna utan att ta ställning till vilken av dessa läror som är korrekt.
Darwin står fortfarande under attack från bokstavstrogna kreationister. För dem är Bibelns skapelseberättelse sann, och människan skapades för sex tusen år sedan. I den vetenskapliga världen råder däremot ingen kontrovers kring evolutionsläran. Darwins fantastiska insikt, i dagens utvecklade form, är den bästa beskrivningen av hur människan och andra varelser har utvecklats på jorden.
- Kreationismen växer även i Europa. Det är en antivetenskaplig rörelse som inte bara har religiösa anspråk, utan också politiska. Att ett riksdagsparti i det sekulära Sverige föreslår en politiker till EU-parlamentet som inte ens respekterar en elementär vetenskaplig och förnuftsgrundad syn på verkligheten tycker jag är mycket oroväckande, säger Christer Sturmark, ordförande i Humanisterna. Man kan fråga sig i vilka andra politiska beslut som mytologi får gå före fakta? Att förneka evolutionen är lika orimligt som att förneka Förintelsen, något som ju tyvärr också förkommer i vissa religiöst extrema kretsar, fortsätter han.
Christer Sturmark skriver om saken på Newsmill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är Ella Bohlin?

Så vitt jag vet skall hon till Bryssel efter sommaren eftersom hon står överst på på KDs lista. Det är klart att jag hellre vill ha Ella med mig på Sturekompaniet. Inte därför att jag känner henne väl utan för att hon är snyggare än Marit Paulsen.

Men, trots att jag är kristdemokrat så kommer Ella inte att få min röst eftersom det är meningslöst att kryssa för Christina Doctare eftersom hon står på fjärde plats och således inte har en chans. Jag och några med mig (kristdemokrater) kommer alltså att rösta på liberalen Marit Paulsen.

Kristian Grönqvist sa...

Mats Hobstig

Tack Mats för bekräftelsen att det finns KD:are som har förmågan att tänka. Jag trodde de var samma dogmatisk a"skrot och korn" allihopa.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se