1 feb. 2009

Stå för dina åsikter Kielan!

Med anledning av debatten i Skolfront skrev UNT den 25/1:
Abd al Haqq Kielan [hävdar] att skolplikten skapades i en annan tid, att det ser annorlunda ut nu. Och att det därför är rätt att göra undantag i skolplikten. Men han har fel. Visst var tiderna annorlunda, men införandet av folkskola och skolplikt var ingen okontroversiell reform. Då som nu ställdes föräldrarnas vilja att hålla barnen hemma mot barnens rätt till utbildning och det allmännas intresse. Rätten att få delta i all undervisning och ges lika möjligheter som sina jämnåriga kamrater är lika stor nu för de uzbekiska flyktingbarnen som det var för svenska barn på 1800-talet. Om det är någonting som ska ändras är det möjligheten att få tillstånd att avstå från undervisning, inte skolplikten.
Denna självklara del av vårt moderna samhälle faller uppenbarligen inte
Kielan i smaken då han svarar i UNT 30/1 samt på sin blogg med det häpnadsväckande påståendet att religion eller kultur hindrar barn att delta i skolundervisningen.
Kultur har aldrig och kan aldrig hindra något barn att njuta av musik, umgås och lära sig. Däremot kan och gör människor det, nästan alltid i form av gamla män med gamla böcker. Kulturen liksom religionen är inte ett väsen utan en beskrivande term. Det är människor och deras handlingar som bestämmer dess innehåll. Vill Kielan se till att flickor inte får simma, att barn inte får höra musik eller lära sig om sin egen kropp så ska han åtminstone ha ryggrad nog att stå för dessa mörkermannaåsikter själv utan att gömma sig bakom "kulturen" eller "religionen".

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns få om ens några saker som kan få mig på gatan med en liten skylt, men detta är en sådan.

Den undfallenhet som upplevs i debatten kring så fundamentala saker som skolplikten upprör mig.
Vi är mycket dåliga på att stå upp för den svages rätt, en rätt som givits genom strävan av generationer som varit.

Vägen till att undertrycka ett folk, en grupp eller ett kön har alltid varit att undanhålla information och kunskap. När vi idag ens underhåller tanken på att ta hänsyn till auktoritära ledares syn på vad andra skall kunna lära sig så känner jag skam, skam över att inte göra tillräkligt för att skydda rätten till kunskap.

Inskränkande av skolplikt borde aldrig vara en debatt, det är en grunläggande rättighet för våra barn och en grundläggande skyldighet för deras förlädrar.

Anders

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se