11 mars 2009

Allt fler ateister i USA

En sak har länge skilt USA från resten av västvärlden, Amerikaners starka religiositet. Men nu är de på väg i fatt. Enligt en ny undersökning har antalet ateister nästan fördubblats till 15% av den vuxna befolkningen från 1990-2008. Kristendomen har under samma tid minskat från 86 till 76%. Antalet muslimer i USA uppgår för närvarande till 0,6%

Läs mer i DN eller Dagen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ser egentligen siffrorna ut i Sverige nuförtiden?

JemyM sa...

Det lustiga med svensk statistik är ju att de flesta av våra "kristna" är ateister som ser Gud som en slags filosofisk metafor.

Anonym sa...

"Den konstaterar att andelen amerikaner som uppger "no religion" har ökat, från 14.1% 2001 till 15% 2008. Detta får reportern till att 15% är ateister, men det är en feltolkning. Gruppen omfattar alla som beskriver sig som "no stated religious preference, atheist, or agnostic". Det är inte samma sak som ateist. Tittar vi närmare på siffrorna, extrapolerade till hela befolkningen, så var det 34 169 000 som valde "no religion" (15%) och av dessa var det 1 985 000 (0.9%) som kallade sig "agnostic" och 1 621 000 (0.7%) som kallade sig "atheist". Utöver de som valde "no religion" var det också 11 815 000 som inte gav något svar."

En annan bloggare som länkade till samma artikel i Dagen hade bl.a. ovanstående med i sin blogg vilket ändrar förståelsen av undersökningen radikalt.

Anonym sa...

Som (den andra) Anonym sa finns det en liten men viktig skillnad mellan ateister och areligiösa, om man får spela Guds advokat.

Anonym sa...

Fick man inte det så skulle väl humanisterna själva ha blivit till mycket av det som de med ord fördömmer?

Patrik Lindenfors sa...

Jag tog mina faktauppgifter drån Dagen utan att kolla upp om uppgifterna stämde. Om de var felaktiga ber jag om ursäkt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se