20 mars 2009

Automatisera dina böner

För er som inte orkar be längre finns nu en tjänst på internet där du kan köpa dig fri. Inte som avlatsbrev, för du får inte chansen att berätta för Gud vad han ska göra, bara chansen att be om en tjänst.

Det hela är enkelt. Gå till den här hemsidan och fyll i lite formulär och (förstås) ditt kreditkortsnummer så fixar firman en datoriserad röst som läser upp din bön. Beroende på trosinriktning finns ett antal förvalda böner att välja (Fader vår, världsfred, mer pengar, etc.). Men tyvärr är det bara möjligt att få böner för monolitiska ökenreligioner från mellanöstern upplästa.

32 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte att den personen som tjänade pengar på bönerna drivs av altruistisk kärlek utan av kärlek till pengar. Bönen handlar om en relation med Gud och den kostar inga pengar, för Gud älskar oss villkorslöst.
Klarar vi oss utan Gud?

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Vi klarar oss finfint utan Gud.

Anonym sa...

Har du läst inlägget Klarar vi oss utan Gud? Om det skulle vara sant att Gud är kärlek skulle vi då klara oss utan Gud?

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Jag har läst inlägget och tycker det är et "hitta-på-argument" för Gud. Du kan hitta på vad du vill som Gud skulle kunna vara. Tänk om det skulle vara sant att Gud är mat skulle vi då klara oss utan Gud? Tänk om det skulle vara sant att Gud är luft skulle vi då klara oss utan Gud? Tänk om det är sant att Gud är sjukdom skulle vi då klara oss utan Gud?

Det är ett så dumt argument att man baxnar.

Anonym sa...

Det är inte jag som har hittat på det, utan det står i bibeln. Det står inte att Gud är luft, sjukdomar eller en måltid. Om du ska förkasta Gud så är det ju viktigt att du förkastar den Gud som bibeln talar om. Den Gud som bibeln talar om är kärlek och älskar dig mer än du tror!

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Men Göran, har du verkligen läst Bibeln? Gud i bibeln är inte bara kärlek, utan också krig, sjukdom, förstörelse och allmänt elände. Han är till och med så galen att han påstås ha offrat sig själv som sin son att dö en plågsam död så att han själv kan förlåta oss för synder han själv definierat så att vi inte behöver hamna i helvetet han själv designat. Det är tur att det inte är en sann historia. Nu är det bara en dåligt skriven bok.

Anonym sa...

Detta är ett exempel på människors religiösa tokerier. Men är det denna typen av religiositet som humanisterna vill bemöta? Känner den ateistiska världsbilden en utmaning från detta håll?
Kom igen gör upp och bemöt de verkliga utmaningarna och släpp halmgubbarna!

Patrik Lindenfors sa...

Johanna,
Menar du Görans kommentarer eller själva bönautomaten? Om det är det sistnämnda så ska du veta att maskinen är menad som satir. Men som så ofta är sanningen och satiren svåra att skilja i religionernas underbara värld.

Anonym sa...

Gud är inte sjukdommar, krig, sjukdom, förstörelse och allmänt elände. Detta är en konsekvens av det onda. Du har rätt i att det låter rätt knäppt att offra sitt liv och plågas för att andra skall slippa plågas i det helvete som vi själva skapat, men sån är kärleken! Den är berädd att offra sig själv för att tjäna andra. Det goda definieras som kärlek och är av Gud och det onda som synd. Läs gärna inlägget Vem är Gud?

(1 Joh 4:1) Mina kära, låt oss älska varandra, ty kärleken kommer från Gud, och den som älskar är född av Gud och känner Gud. Men den som inte älskar känner inte Gud, eftersom Gud är kärlek.

Patrik Lindenfors sa...

Har vi själva skapat helvetet? hur får du till den tolkningen?

Anonym sa...

"Monolitiska"
Menar du monoteistiska religioner?

Anonym sa...

Det jag menar är så här. Människan har ju en fri vilja och denna vilja använder vi inte alltid för att göra det goda (vilja varandra väl). Vi har makten att göra gott och ont. När vi gör gott och älskar varandra släpper vi in Guds ljus i världen, men när vi gör det onda så öppnar vi upp för helvetets mörker. Så helvetet vi så ofta ser här på jorden har vi själva ställt till med. Vi har själva startat en lavin som inte går att stoppa. Är det inte så att det är människan som bestämmer över jorden?

Allt gott kommer från Gud som är kärlekens källa. I människans letande efter kärlek från människor, så är det lätt att blåsa upp sig själv i stolthet och se ner på andra. För vi tror att vi blir mer älskade då. Vi människor söker denna stolthet i ren självbevarelsedrift, så det är inte konstigt. Problemet är bara att hur älskad blir en stolt, uppblåst, och högmodig person som ser ner på andra? Gud ser bakom alla dessa brister och älskar oss trots detta. Även en förälder älskar ju sitt barn trots att de kan göra elakheter. Gud älskar oss men hatar det onda!

(Joh 3:16) Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Jag menar monolit. Läs här så förstår du varför: http://sv.wikipedia.org/wiki/Monolitisk

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Nu menade jag inte helvetet på jorden utan helvetet som du påstår finns i livet efter detta. Det är Guds egen konstruktion. Men varför skulle han vilja göra något sådant?

Anonym sa...

Hej Patrik!
Ursäkta om jag lägger mig i...
Gud skapade aldrig helvetet för människan. Människan var aldrig tänkt för helvetet, tvärtom är människan enligt bibeln skapad till Guds avbild, till att sprida glädje och kärlek omkring oss. Nu är det ju tyvärr så att vi väljer att vända oss bort ifrån Gud och göra det som inte är gott (kärleksfullt). Ingen människa klarar dock att vara alltigenom god. Här finns oxå en skillnad mellan gamla testamentet (som är konsekvensetiskt och pekar på om handlingens konsekvens var god/ond) och nya testamentet (där etiken ligger i människans hjärta, i avsikten med handlingen). "Alla har vi syndat och gått miste om härligheten från Gud"... Är då Gud olika i de båda testamenten? Nej, även lagen i GT skrevs för att påvisa människans behov av Gud.
Vad gäller helvetet så är det inte vad vi gör som avgör om vi kommer till helvetet eller till himlen. Detta är helt beroende av om vi litar på vad Jesus gjorde på korset för oss. Han har betalat vår skuld! Om vi vill så går vi fria och då ger han oss gåvor som kärlek, frihet, frid och liv! Tänk dig att du sitter i en domstol där du anklagas för ett brott. Åklagaren visar bevis efter bevis på att du är värd ett fruktansvärt straff. Domaren har inget annat val än att döma ut ett straff för dina felaktiga handlingar/avsikter. Med kärleksfull röst läser domaren upp straffet. Domaren går sedan fram till dig, lägger en hand på dig och säger "Min son, jag sonar ditt straff. Du går fri! Frågan är där vad vi väljer! Säger vi tack och tar emot denna kärlekshandling eller säger vi "Tack, men jag klarar mig allt själv. Jag behöver ingen Gud"? Jag tror att helvetet är verkligt, men vi väljer om vi vill hamna där. I helvetet är det inte Gud som plågar någon. Han finns inte där.

med kärlek!
Helle

Patrik Lindenfors sa...

Helle,
Det är klart du ska lägga dig i! Den här diskussionen är till för alla.

Din beskrivning av vem som hamnar i helvetet är väldigt protestantisk. Vet du att katolikerna ser på saken annorlunda? Där kan man förtjäna att slippa helvetet genom att göra goda gärningar - man är inte bara utlämnad till Guds godtycke (nåd).

Men inget av det där löser grundproblemet. Gud har skapat ett helvete som han tycker att vissa själar bör brinna i. För alltid och för evigt.

Anonym sa...

Guds nåd är inte godtycklig. Gud vill inte dig illa. Gud vill inte att vissa ska brinna i helvetet. Han vill leva med dig i sitt rike. Han är din vän som sträcker ut sin hand i kärlek och säger: Följ mig. Gud älskar oss alla och vill därför (1 Tim 2:4) ”att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen”. Detta är Guds nåd. En gåva som alla som vill får ta emot.

Den Gud du inte tror på tror inte jag heller på. Den Gud jag tror på är kärlek och vill oss alla väl.

Göran

Anonym sa...

Hej igen!
Jag tror att när vi står inför Gud behöver vi ett ödmjukt hjärta. Det kommer inte att vara avgörande hur vi tror om himlen och helvetet den dagen vi träffar Jesus. Det enda det hänger på är om vi vill ta emot Guds gåva, Jesus offer, att han tog på sig vårt straff. Han dog i vårt ställe.

Vad gäller din fråga om helvetet, så tror jag att helvetet är en plats, med total avsaknad av kärlek (av Gud då han inte är där).

1 Joh. 1:5 "Och detta är det budskap som vi har hört av honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom".

Jag blev kristen när jag var vuxen och kommer från en icke-troende familj. Alla de fördomar du har mot kristna kan jag nog garantera att även jag har haft. Det tog faktiskt ett par år för mig att kalla mig kristen - för jag ville inte vara en kristen. Jag visste bara att det var sannt, för jag fick uppleva hans kärlek till mig, hans frid och hans glädje. Du kan ju alltid prova... Du kan ärligt säga: Jesus, om du är sann så uppenbara dig för mig! Om han inte är sann, så kommer du inte att få något svar. Eller hur? Om han är sann, så är han en källa till liv och liv i överflöd! Han kommer med kärlek som smälter bitterhet och hat, förlåtelse som ger sann frid, tröst till den sårade, frihet till den förtryckta. Att prova skadar ju aldrig!

Med kärlek
Helle

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Guds nåd är inte godtycklig? Menar du att man kan förtjäna en plats i himlen? I så fall ska du nog konvertera till katolicismen.

Du - och vissa ställen i bibeln (men sannerligen inte alla) - påstår att Gud är kärlek. Vad jag är intresserad av är vad du menar händer med de som tackar nej till Gud och hans kärlek. Jag vet redan vad du tror händer med de som säger ja, men vad händer med de som säger nej? Tror du Gud är lika kärleksfull mot dem, eller hur får du ihop det egentligen?

Patrik Lindenfors sa...

Helle,
Jag har gjort omvänd resa. Från troende till ateist. Så du behöver inte kalla min bild av kristna för fördomar om du inte absolut vill. Jag kallar den erfarenhet.

Ok, Gud har skapat en plats där han inte finns. Varför då?

Anonym sa...

Hej Patrik!

Vad gäller helvetet, så tror jag att för att förstå det så behöver vi ta en titt på himlen! För att vi ska kunna älska så måste vi ha en fri vilja (hur kärleksfull är en dator som upprepar: jag älskar dig, jag älskar dig?). Vi måste välja Gud av fri vilja, liksom han har valt att älska oss. Jag tror att himlen är en plats full av kärlek. Jag tror fortfarande att vi har ett val att inte välja att göra gott, men det finns ingen som skulle välja detta. Vi vet ju vad det ledde till på jorden. Det finns dessutom ingen synd som lockar oss, inga begär som förleder oss. Vi anar inte vilka världsliga bojor vi har på oss. Det är först då vi kommer att uppleva fullkomlig frihet (jag har upplevt en total frihet i korta stunder i bön). För att himlen ska kunna vara en underbar plats måste alla ha valt att vara där (annars är det tvång och förtryck). Alla måste vilja lämna det världsliga bakom sig. Exempel på detta är saker som gör oss ofria: stolthet (att vi måste blåsa upp oss, se ner på andra, jag-är bättre-än den-attityd), oförlåtelse (det kan ju inte finnas olösta konflikter i himlen), vårt liv som det var på jorden (vår position, vår värlsliga makt/status, pengar, saker som vi har bagär till). I himlen får vi vara tillsammans, fria, älskade. Vad händer med de som inte vill vara i himlen, som inte vill lämna det den har i världen. Tja, antagligen får den personen vara där utanför. Där finns inte Gud. Där finns däremot de änglar som gjorde uppror mot Gud. Jag tror inte att det blir en fest på denna plats. Läs gärna 23 minuter i helvetet, av Bill Wiese. Han berättar om när han upplevde helvetet. Denna bok ska naturligtvis prövas! Kan detta vara sant? Är den sann, så är helvetet ingen plats jag kommer att välja... Jag kommer heller inte välja den om jag läser de bibelställen som handlar om helvetet. Jag vill vara med Jesus! Jag vill vara i himlen, fri och underbar.

Jag beklagar dina dåliga erfarenheter! Även jag har haft dåliga erfarenheter av kristna (men aldrig av Kristus...), vilket ledde till att det tog låååång tid innan jag ville vara kristen. När jag var 14 sommarjobbade jag tillsammans med några kristna ungdomar och efter det så tänkte jag typ att vad som helst - men jag vill ALDRIG bli kristen! Jag mötte förakt. Detta skapade (eller snarare bekräftade) alla mina fördomar av kristna. Så mötte jag Kristus och allt förändrades på ett kick (dock inte mina fördomar om kristna människor).

Hur var det när du lämnade Jesus? Jag är väldigt nyfiken på de som inte vill vara troende längre. Upplevde du den helige Anden?

Med kärlek!
Helle

Patrik Lindenfors sa...

Helle,
Varför skulle Gud vilja skapa ett ställe där han inte finns? Så skulle inte jag vilja göra mot mina barn. Dem förlåter jag allt.

Jag har inte haft dåliga erfarenheter av kristna, bara av kristendom. Nej, jag blev aldrig frälst.

Jag lämnade kristendomen när jag mötte Hinduismen och Buddhismen då jag en tid bodde i Indien. För mig var dessa "avgudadyrkan" och jag förstod inte hur man kunde tro på dem. Så fick jag chansen att samtala med djupt troende Hinduer och läsa deras heliga skrifter. Det som uppenbarade sig var ett tankesystem i mycket vida överlägset kristendomen. En fantastisk lära!

Men hur skulle jag veta vilken religion som var den rätta? Om du vill behålla din tro utan att låta den utmanas så råder jag dig att aldrig fråga dig själv den frågan.

Anonym sa...

Ursäkta att svaret dröjde. Det är ibland mycket att stå i när man har små barn.

Gud sträcker ut sin hand i nåd till alla människor i kärlek. Inte bara till vissa, utan ALLA. Sedan är det upp till oss vad vi gör. Tar jag emot handen eller inte? Detta är inte godtyckligt. Kan jag ta åt mig äran för en gåva, som jag inte förtjänar? Nej, allt jag känner är tacksamhet.

Bibeln kryllar med bibelställen där Gud visar sin kärlek till oss människor.

(Joh 13:34) Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra.

(Rom 5:8) Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.

Gud skapade oss med en fri vilja för att kärlek förutsätter en fri vilja. Gud vill inte skapa marionetter utan att vi skall älska varandra av fri vilja. Denna fria vilja som är god och en förutsättning för kärlek ger oss faktiskt också en möjlighet att välja bort kärleken. En del säger att om bara Gud plockade bort den fria viljan, så hade allt varit bra här på jorden. Men då hade vi varit dömda till ofrihet. Detta skulle i sin tur leda till att, kärleken skulle bli omöjlig i oss. Guds syfte var att skapa en människa till sin avbild, alltså en älskande människa.

De som väljer bort och säger nej tack till en älskande Gud med öppen famn, som inte vill något annat än att leva med dem i ett rike fylld med kärlek, frid och frihet, får ju som de vill. Hur kan någon tacka nej? Det som står ivägen är stolthet. Gud hatar det onda. Den som håller sig fast vid det onda blir dömd med det onda. Tänk dig att en man sitter i en båt som snabbt fylls med vatten. Båten är dömd att gå under. Alldeles i närheten sitter en vän i en båt som flyter. Han sträcker ut sin hand till mannen och skriker: "Lämna båten den sjunker! Ta min hand!", men mannen svarar: "En sjöman lämnar aldrig sin båt". I fasa ser vännen, mannen sjunka ned med båten.

Gud lider när du lider. Han gråter när du gråter. För Gud har medlidande med oss.

Läs gärna historien om den förlorade sonen (Luk 15:11).

Göran

Anonym sa...

Hej!

I mitt jobb kommer jag ibland i kontakt med föräldrar till missbrukande barn. Det är nog en av de värsta situationer som man kan komma i som förälder. Missbruk är verkligen ett elände! Kärleksfulla föräldrar ser sina älskade barn gå ut och förstöra sina kroppar, sälja sig själva eller stjäla för att få ihop pengar till droger. Många föräldrar har även råkat ut för att deras barn har ljugit för dem, bedragit dem på pengar och stulit från dem. Ändå finns kärleken där, alltid redo att förlåta. Vad ska de göra? Barnen är inte längre barn. De har blivit myndiga att fatta egna beslut. Vad kan de göra? De kan inte låsa in sina vuxna barn, eller kedja fast dem. De kan bara fortsätta att försöka och aldrig, aldrig ge upp.

Precis så är det med Gud, vår kärleksfulle far. Han kan inte låsa in någon eller tvinga någon att fatta "rätt" beslut. Det är emot hans principer då detta hade gått emot den fria viljan. Han kan bara fortsätta att försöka, fortsätta att hoppas, fortsätta att längta och aldrig, aldrig ge upp!

...och Gud förlåter ALLT!

Vad gäller tankesystem så håller jag med om att kristendomen är enkel. Det är inte ens ett tankesystem, det är Guds frälsningsplan! Han har gjort sitt budskap enkelt för att det ska vara tillgängligt för alla! Tron på Jesus är en prestationslös tro! Inte ens evangeliet är en prestation att greppa! Ibland kan jag tycka att det är lite synd att Gud har gjort det så enkelt. Om han hade gjort det lite svårt så hade det ju lockat till sig lite fler (i a f i västvärlden) och jag hade kunnat känna mig lite "duktig" . Men jag har inget att vara stolt över, inte ens över att jag förstår svåra tankesystem...

Jag har fått uppleva Guds kärlek och hans heliga Ande. Jag blir aldrig densamma igen (Hurra!). Mitt letande är över.

Med himmelriket är det också som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han och säljer allt han äger och köper den. (Matt 13:45-46)

Med kärlek!
Helle

Therese sa...

Vilken gud pratar vi om? Det finns ca 4200 st enligt världens nu levande befolkning...

Göran Eckerfors sa...

Jag talar om den Gud som är kärlek och som bibeln talar om. En Gud som har offrat sig för alla människor. Vilken annan gud har gjort det?

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Det finns många gudar som är kärlek. Intressantare är de gudar som påstås ha offrat sig för oss. Ett exempel ur denna enorma mytologiska skattkista är den hinduiska Purusha som offrade sig för att skapelsen skulle ske, eller varför inte vår egen Ymir från vars kroppsdelar världen skapades. Eller Osiris, som en del menar är en av förebilderna till Jesusmyten. Eller ... ja, du kanske förstår? Det finns många många gudar som har offrat sig för mänskligheten. Det ingår som ett starkt mytologiskt element som återkommer gång efter annan.

Göran Eckerfors sa...

Ingen annan Gud älskar oss människor så, att han tar den konsekvens vi förtjänar. Det enda människan behöver göra är att ta emot gåvan i ödmjukhet och tacksamhet. Denna förlåtelse som Gud står för, genom det Jesus gjorde, kräver ingen prestation av oss. Det är Gud som står för prestationen. I andra religioner är det människan som skall prestera inför gudarna för att duga. Det gäller då att göra vissa handlingar så att gud skall tycka om mig och acceptera mig. Bibeln talar om en Gud som bara ger, så vad kan jag vara stolt över? Det finns ingenting jag kan göra för att Gud skall älska mig mer. Genom att tro på Jesus oerhörda kärlekshandling får jag del av den kärlek han har till mig. Jag får då del av en sån stor kärlek att den rinner över till andra. Det är ju till att älska som Gud skapade oss.

(Ef 2:8) Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det. Det beror inte på gärningar, ingen skall kunna berömma sig. Vi är hans verk, skapade genom Kristus Jesus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till.

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Göran,
Paulus sa många saker. Här är ett annat citat:
"Bestämmer inte krukmakaren över sin lera, så att han av en och samma klump kan göra både ett fint kärl och ett som inte är så fint?
Kanske har Gud, för att visa sin vrede och göra sin makt känd, länge sparat de kärl som han har gjort för att förstöra i sin vrede?"
Rom 9:21-22

Till skillnad från dig så tycker jag att hela tanken på människor gjorda för att "förstöras i vrede" är hemsk och förkastlig. Om nu din Gud verkligen hade funnits så är han i vart fall inte god.

Notera också att alla bibelforskare är helt överens om att Paulus skrev Romarbrevet, medan Efesierbrevets författare är mer osäker.

Göran Eckerfors sa...

Detta bibelställe talar om att Gud inte ger människor välsignelser på grund av att vi varit goda. Det handlar alltså inte om våra prestationer utan om att Gud ger den han vill ge till. Gud har också en fri vilja så han ger kärlekshandlingar till vem han vill. Inte för att han älskar dem mer än andra, utan för att han valde att ge dem välsignelse just då. När Gud ger sina välsignelser, så väcks det ett avund hos den som inte blir välsignade. Gud vet om att detta kommer att hända, för vi människor är sådana och det vet Gud. Så gåvan i kärlek skapar också avundsjuka, irritation och ondska hos dem som inte får någon gåva.

Paulus pratar i detta bibelställe om Israel, som var så välsignat av Gud. Inte för att de presterade, utan för att Gud då ville välsigna just dem. Varför ville då Gud genom sin välsignelse locka fram den ondska som de andra människorna fick? Var det för att slänga dem i helvetet? Nej, för vad händer. Jo, Jesus kom och blev dödad av sina egna israeliter för att förlåtelsen och välsignelse skulle kunna komma till hedningarna (alltså de som inte var israeliter) också. Israelernas stolthet och bortvändhet mot Gud gjorde så att Gud kunde försonas med alla eftersom han led helvetet för alla människors bortvändhet. Gud gav alltså först välsignelse till Israel för att sedan ge välsignelse till hedningarna.

(Rom 11:30) Ni var tidigare olydiga mot Gud, men har nu fått barmhärtighet genom deras olydnad. Så har nu också de varit olydiga för att de skulle få förbarmande genom den barmhärtighet som ni får. Ty Gud har gjort alla till fångar under olydnaden för att sedan förbarma sig över alla.

Varför gör Gud så här? Jo, för att vi inte skall kunna vara stolta över våra handlingar. De välsignelser vi får har vi inte förtjänat, för i så fall skulle det inte vara en gåva given i kärlek. Det är på grund av att Gud älskar oss så otroligt mycket som han vill försonas med oss och inte på grund av vår fromhet eller goda moral.

(Rom 11:5) På samma sätt finns det också i denna tid en rest som Gud har utvalt av nåd. Men om det var av nåd, så var det inte på grund av gärningar, annars vore nåden inte längre nåd.

Så, de fina kärlen gjordes i nåd. Det Gud sedan gör är att forma det inte så fina kärlet till ett fint kärl för att kärlen inte skall kunna ta åt sig äran för att de är fina. Det är ju Gud som formar dem fina och inte kärlen själva. Den bibeltexten är alltså ytterligare en text som talar om att vi är fullständigt beroende av Guds kärlek och förlåtelse.

Jag kan alltså inte vara stolt över att jag är kristen. Har jag kanske valt i vilket land jag skall födas eller vilka föräldrar jag skall ha? Har jag kanske kunnat styra över att många varit kärleksfulla mot mig? Nej, det är på grund av Gud som jag är kristen och inte på grund av mina prestationer.

Göran

Patrik Lindenfors sa...

Om man trycker på "nåd" kontra "prestation" på det sätt du (och renläriga protestanter) gör så går något viktigt förlorat. Nämligen att religionen ska ge oss vägledning i hur vi ska uppföra oss. Om du aldrig kan förtjäna himmelriket spelar ju ditt uppförande ingen roll. Men den diskussionen är nog bättre om du tar med katolikerna.

Jag dock tycker fortfarande att en Gud som ger nåd åt den han vill och undanhåller den från vem han vill inte är någon vidare Gud. om man nu ska hitta en Gud att tro på (du kan ju välja en annan Gud med bättre egenskaper om du vill), så skulle det väl vara naturligt att välja någon med trevligare egenskaper.

Göran Eckerfors sa...

Det enda som krävs för att komma in i himmelriket är att uppriktigt ångra allt ont och ta emot Guds förlåtelse. Att ångra sig innebär att tar avstånd från det jag gjort. Det gör att Gud kan döma det onda utan att jag faller under domen eftersom jag inte vill veta av det onda (som exemplet med den sjunkande båten). Det är sant att vi inte kan förtjäna himmelriket. Det är sant att Gud förlåter alla handlingar om vi ångrar oss. Men det är inte sant att det kvittar för Gud vad vi gör. Gud hatar varje egoistisk handling, men det Gud vill är att vi skall släppa det egoistiska och följa kärleken.

Att Gud ger gåvor till vem han vill är inte konstigare än att en förälder ger gåvor i kärlek till det barn han eller hon vill visa kärlek. Att ge min son en gåva i kärlek, på exempelvis en födelsedag, betyder ju inte att jag älskar min dotter mindre, men gåvan kan faktiskt leda till att dottern blir avundsjuk och kanske tror att jag inte älskar henne. Detta är alltså alltid risken när man ger oförtjänta gåvor i kärlek.

Kom också ihåg att Gud ger nåd till ALLA som vill ta emot den och som jag tidigare förklarat kan jag bara ta emot den genom tron (alltså genom att tro på Guds kärlekshandling). Gud har de bästa egenskaperna. Han är kärlek, trofast, förlåtande, tålmodig och han har all makt. Ingen Gud är bättre!

Göran

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se