27 mars 2009

Påven får bassning i vetenskaplig medicinsk tidskrift

En av världens viktigaste medicinska vetenskapliga tidskrifter - the Lancet - uttalar sig nu mot påvens kondomyttrande.

Lancet skriver att påven har "förvrängt vetenskapliga resultat för att föra ut katolsk lära i den här frågan." Lancet skriver vidare att latexkondomer för män är den enskilt mest effektiva metoden att reducera den sexuella spridningen av HIV/Aids.

"Om påven uttalade sig felaktigt på grund av okunnighet eller i ett medvetet försök att manipulera vetenskap för att ge stöd åt katolsk ideologi är oklart," skrev tidskriften.

Lancet vädjade vidare till Vatikanen att de ska återta sitt påstående. "När en inflytelserik person, religiös eller politisk, gör ett falskt vetenskapligt påstående som kan vara förödande för hälsan hos miljoner människor så borde denna person ta tillbaka eller korrigera sitt uttalande."

"Något mindre från påve Benedict vore en stor belastning för människor i allmänhet och personer som arbetar med hälsovård i synnerhet, inkluderande många tusentals katoliker som arbetar outtröttligt med att försöka hindra spridandet av HIV/Aids i välden."

Läs mer på BBC NEWS.

4 kommentarer:

Robin Bolinsson sa...

Påven ger ovetenskapen ett ansikte..

Anonym sa...

Humanisterna ansluter sig till skaran av ovetenskapliga åsiktsmaskiner i HIV-frågan...

Patrik Lindenfors sa...

Anony,
Syftar du på the Lancet som ovetenskaplig åsiktsmaskin?

Kristian Grönqvist sa...

Eftersom han aktivt stöder en biskop, som tror att orkanen Katrina var ett Gud straff över de gudlösa New Orleansborna, så kan man nog vänta sig liknande uttalanden i fortsättningen också..
Man kan undra över Darfur..?? eller varför inte Israel/Palestina?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se