18 mars 2009

Påvens "etik" kostar liv

Påven är på resa i Afrika. Den kontinent som är värst drabbad av hiv-viruset. Den kontinent som har flest föräldralösa barn på grund av aids. Under 2007 fanns 35 procent av alla hiv-smittade och 38 procent av alla aidsrelaterade dödsfall i södra Afrika. Det är en epidemi av episka mått det är frågan om. Alla tänkbara medel behöver användas för att förhindra mer lidande.

Då tycker påven det är lämpligt att uttala sig mot kondomer.
Många människor med katolsk tro konfronteras dagligen med konsekvenserna av aids. Jesuitpräster som hjälper de sjuka förespråkar kondomer för att minska sjukdomens spridning. 60 katolska grupper skrev förra året ett öppet brev till påven där de uppmanade honom att tänka om, att ompröva Vatikanens inställning till preventivmedel. Den negativa inställningen till kondomer ”utsätter miljoner människor för risken att smittas av aids”, skrev de.

Men påven och Vatikanen är orubbliga. Vad människor väljer att göra i sina privatliv är viktigare än att miljontals barn blir föräldralösa. Eftersom påvens ord väger tungt i den här delen av världen kommer hans hans uttalande få enorma negativa konsekvenser.

Enligt DN säger Maria Hasselgren, pressansvarig vid Katolska kyrkan i Sverige, att påven helt enkelt upprepade den uppfattning som katolska kyrkans ledning står för.
- Samtidigt betonar ju den katolska kyrkan andra saker, som trohet, avhållsamhet och få sexpartners, säger Hasselgren.
Men det kan de väl göra utan att motarbeta kondomanvändning? Det ena utesluter faktiskt inte det andra.

Påvens uttalande är skamligt. Den här typen av "etiska" ställningstaganden förtjänar enbart förakt från varje människa med ett uns av medkänsla.


Läs mer i DN, SvD eller Dagen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

En övertygande argumentation för bibeln som preventivmedel finns här.

http://www.svenskbladet.se/halsa/index.php?alias=bibeln_enda_sakra_preventivmedlet_mot__aids.html

Anonym sa...

Den här Påven verkar ju verkligen gå in för att verka effektivare än Djävulen, ifråga om människofientlighet och hänsynslöshet. Var får han allt ifrån????

Anonym sa...

"Den här typen av etiska frgeställningar förtjänar enbart förakt från varje människa med ett uns av medkänlsa."

Är det så du ser på moralisk pluralism? Var finns respekten för oliktänkande

Magnus

Patrik Lindenfors sa...

Skulle man acceptera en etik som gör barn föräldralösa så kan man likagärna acceptera en etik som tillåter kvinnlig omskärelse. Tycker du inte att det finns några kriterier för bättre och sämre moral alls?

Anonym sa...

Jo, men "förakt" är att ta i.

Grunden till aidsproblematiken är, som påven hävdar, en livsstilsfråga. Om man undviker "skyttegravsdiskussioner" tror jag du också kan, åtminstone till viss del, hålla med om detta och att kondomer inte är hela lösningen.

Ibland krockar verkligheten med idealet men då får vi inte sudda bort idealet. Det är ingen lösning på problemet.

En annan aspekt är ju också att man har olika ideal. Att tillämpa västerländsk sexualmoral är ingen lösning på aidsproblematiken.

På tal om föräldralösa barn. Kyrkan accepterar inte detta och kämpar för att föräldralösa barn ska få ett hem och en utbildning. Själv är jag involverad i en skola i Sudan.

Ha en bra dag/Magnus

Patrik Lindenfors sa...

Det som förtjänar förakt är hans avfärdande av kondomer eftersom de visat sig vara det bästa skyddet mot aids. Sen är det möjligt att det krävs livsstilsförändringar också, men en sådan diskussion förlamas av att lägga en religiös dimension på den. Då blir det mindre diskussion och mer diktat. Bättre är att tala om mänskliga rättigheter, jämställdhet och allmänmänsklig respekt.

Kul att du är involverad i Sudan! Min fru arbetade för Rädda Barnen med skolor just inne i Sudan när vi bodde i Kenya förut. Ni kanske har träffats där?

Anonym sa...

"Alla tänkbara medel behöver användas för att förhindra mer lidande."

...förutom de medel som utförs enligt en religion (manlig omskärelse), enligt Humanisterna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se