16 mars 2009

Svenska kyrkan har inga medlemskrav?

Svenska kyrkan kommer aldrig att kasta ut någon medlem oavsett vilken tro personen har. Det säger Esbjörn Hagberg, biskop i Karlstads stift, till tidningen Dagen. Det innebär alltså att jag som uttalad ateist får vara kvar som medlem. Det innebär också att praktiserande muslimer, hinduer, asatroende och satanister får vara medlemmar.

Frågan jag försökte ställa med min debattartikel i Aftonbladet i torsdags var om en uttalad ateist som publikt förnekar kristendomen och således motarbetar kyrkan kan tillåtas vara kvar som medlem.

Frågan var inte om Svenska kyrkan
- skulle inrätta en åsiktspolis (typ inkvisitionen). Hur skulle det gå till? Problemet kyrkan har att hantera är istället en medlem som uppenbart arbetar mot dem. Jämför med fallet om t.ex. en socialdemokrat börjar arbeta för moderaterna.
- skulle utesluta alla som inte skriver under på trosbekännelsen. Man kan vara kristen på många sätt, men alla är grundade i tron att Jesus var Gud som dog och uppstod. Annars är det inte kristendom. Det här kan även en utomstående bedöma, på samma sätt som att det går att bedöma att någon som tror på strikt planekonomi inte är nyliberal.
- skulle låta bli att välkomna alla i den kristna gemenskapen. Jämför med t.ex. folkpartiet som välkomnar alla som medlemmar men som ändå har principer de inte viker ifrån som gör det omöjligt att människor av alla åsikter faktiskt är medlemmar.

Jag är fullkomligt överväldigad av den massivt positiva responsen på min artikel. Jag har fått mängder med uppmuntrande mail, både från troende och icke-troende, som alla hoppas att kyrkan ska reagera. Nästan 19 000 personer har röstat i frågan på Aftonbladets web-sida, 29 bloggar har kommenterat frågan, de flesta har hållt med mig i sak, men jag har också (förstås) fått stå ut med att några debattörer gått på person och kallat mig barnslig idiot eller uppmanat mig att slänga mig i väggen. Det mest rörande var dock att bli uppringd av en präst i Svenska kyrkan som tackade för min artikel och hoppades att artikeln skulle tvinga kyrkan att sätta ner foten för sin tro för första gången på länge.

Det är kanske inte slut än. Men om biskopen i Karlstads linje blir den gällande - att man får göra vad som helst inom kyrkans hägn - varför ska vi då kalla det kyrka längre?

7 kommentarer:

Robin Bolinsson sa...

Svenska kyrkan skulle ha gått i "konkurs" och självdött om de inte tvångsintagit nyfödda barn genom tiderna. Att de nu väljer att hålla kvar alla de kan oavsett religion eller livsåskådning är skamligt, även om det krävs för att få denna herrklubb att gå runt.

Att lägga ner vissa församlingar och rensa ut icke-kristna vore kanske något..

Anonym sa...

Vad får du all din energi ifrån? Vad är det som är så fruktansvärt störande för dig som person, när du ändå inte är medlem i Svenska kyrkan? Det blir för mig en gåta.

Anonym sa...

Patrik får säkert sin energi från Gud. Gud har väl tröttnat på alla religiösa dårar som verkar i hans namn och bestämt sig för att satsa på människor som har sunt förnuft istället.

Anonym sa...

OM jag vore kristen (vilket jag givetvis inte är!), skulle jag aldrig tillhöra Svenska kyrkan. Istället skulle det då bli någon av frikyrkorna, där medlemmarna vanligtvis är troende "på riktigt".

JemyM sa...

Jag var faktiskt på en högmässa om "förlåtande" för ett par år sedan och reagerade på att om inte alla så var åtminstone två tredjedelar av alla psalmer och böner antingen om underkastelse eller hur värdelös man var som människa under Gud/Jesus och man tackade hjärteligt för att Gud/Jesus uppmärksammade en där man kröp omkring som en mask på marken. Kyrkan måste nog vara den enda institution där man kan öppet propagera för avhumaniserande i Sverige utan att bli ifrågasatt.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Jag lyssnade här om dagen på radioprogrammet "Människor och tro" där det handlade om asylsökande muslimer som konverterar till kristendomen och om hur Migrationsverket ska bedöma hur uppriktig konverteringen är. Det fick mig att tänka på Patrik Lidenfors' artikel i Aftonbladet om hur Svenska Kyrkan inte har några medlemskrav.
Med anledning av det skickade jag följande e-post till radioprogrammet:
"Hej!
Jag lyssnade just på ert program som sändes 2009-02-20. Det handlade bl.a. om muslimer utan uppehållstillstånd som konverterar till kristendomen och om hur Migrationsverket bedömer trovärdigheten av konverteringen genom att ställa frågor om kristna doktriner och att kolla om man är närvarande vid gudstjänsterna.
Det är väl lite konstigt att man gör en sådan bedömning när en majoritet av medlemmarna i Svenska kyrkan är sekulariserade, oftast icketroende, svenskar som inte har någon aning om vad "den helige ande" eller andra kristna dogmer är för någonting (de flesta tror inte ens på dem!), som aldrig läser (eller har läst) bibeln och som aldrig går i kyrkan.
Ta till exempel Patrik Lindenfors, ateist och medlem i Svenska kyrkan, som nyligen utmanade kyrkan att slänga ut honom i en artikel i Aftonbladet. Om han kan vara medlem i Svenska kyrkan, hur kan Migrationsverket då ställa krav på vad en nykonverterad kristen skall veta eller göra när det gäller kristen tro?
Det vore intressant om ni tog upp den här frågan i ert program.
Hälsningar från en fritänkare"

Vad tycker ni?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se