9 mars 2009

Vatikanen försvarar bannlysning

I helgen satte Vatikanen äntligen ner foten i fallet om den brasilianska 9-åriga flickan som våldtogs av sin styvfar och sedan hjälptes till abort av sin mamma. Flickan, som bara vägde 36 kilo, var gravid med tvillingar. Om graviditeten hade fått gå tiden ut hade den hotat flickans liv. Därför utfördes aborten, trots att aborter egentligen är förbjudna i Brasilien.

Mamman och läkarna räddade därför sannolikt flickans liv. Men istället för att prisa insatsen inte bara fördömde den brasilianska katolska kyrkan aborten, de bannlyste de inblandade. Inte flickan, hon var ju bara 9 år och således inte ansvarig för sina handlingar (men uppenbarligen gammal nog att bli tvillingmamma) men mamman och läkarna.

Styvpappan, som misstänks ha förgripit sig på flickan sedan hon var sex år, och som dessutom förgripit sig på flickans 14-årige handikappade syster, var däremot välkommen tillbaka i gemenskapen "bara han biktade sig".

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, själv hängiven katolik, har skarpt betonat att ”läkarna gjorde vad de borde; rädda livet på en nioårig flicka”. Världen är upprörd. Vägledning behövs. Vad säger högsta ledningen i Vatikanen?

I helgen kom svaret - smakfullt nog samma helg som Internationella Kvinnodagen firades runt hela världen. Kardinal Giovanni Battista Re, ansvarig för kyrkans biskopskongregation, försvarade bannlysningen. Kardinalen menade att ”liv alltid måste skyddas” och kallade kritiken mot kyrkans ståndpunkt för ”orättfärdig”.

Svenska Dagbladet tar upp några andra fall där kyrkan baserar sin "etik" på dogmer mer än att minska lidandet i världen:
  • Bråket kring Eluana Englaro, den 38-åriga kvinna som fick dödshjälp efter 17 års koma. Katolska grupper driver ett rättsfall för att åtala Eluanas pappa för mord.
  • Italien införde 2004, efter påtryckningar från katolska kyrkan, Europas mest rigorösa lag för fertilitetsbehandlingar. Det här har lett till "fertilitetsturism" till Schweiz och Spanien.
  • Vatikanen protesterar just nu vilt mot Obamas planer på att lyfta restriktionerna mot stamcellsforskning.
  • Bråket om den förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williamson pågår fortfarande. Påven ska resa till Israel i maj för att försöka lappa ihop relationerna.
Kristendom som grund för moral och etik? Tror inte det.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är inte kristendom. Det är nånting annat, nåntig vridet ont och hemskt. Bombardera Vattikanen! Hinhåligare schackramento:t må vi hjärtligt avstå.

- Peter Ingestad, Solna

Patrik Lindenfors sa...

Jo, det här är kristendom. Katolicism var den ursprungliga kristendomen, och katolicism är dessutom den största inriktningen. De hävdar direktkontakt med Jesus i rakt nedstigande led från Petrus. Man kan hävda mycket, men inte att katolicism inte är kristendom. Det är inte sant.

Håkan sa...

Med tanke på Göteborgs Postens, feghet i livsåskådningsfrågor och allmänna religiösa hållning, kan man undra om detta senaste, säkert inte sista, katolska bevis på människoförakt, överhuvud taget kommer att behandlas i tidningens spalter.
Får pallra mig till biblioteket och se!

Anonym sa...

Vad då egentligen förbjudet?

Det är tillåtet under vissa omständigheter helt enkelt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se