28 maj 2009

Tidningen Dagen reflekterar över religionsfrihet

Som vi tidigare rapporterat här på Humanistbloggen står Scientologikyrkan inför rätta i Frankrike. Tydligen är ett tänkbart straff att kyrkan upplöses i Farnkrike (har någon mer info om detta?). Detta föranleder reportern Anders Gustafsson på tidningen Dagen att filosofera om religionsfrihet. I den artikeln kan man hitta följande stycken.
Peter Åkerbäck, lektor i religionshistoria, visar i senaste numret av tidskriften Religion & livsfrågor, hur svenska läroböcker sprider tveksamma uppgifter om "sekter", utan att problematisera eller definiera begreppet. Man använder också ordet "hjärntvätt", som minst sagt är ifrågasatt i vetenskapliga sammanhang.

Åkerbäck menar också att beskrivningen "destruktiv sekt" knappast är meningsfull, för vem ska skilja mellan den och en "vanlig" sekt, och enligt vilka kriterier?
Verkligen? Hur skiljer man en destruktiv sekt från en vanlig sekt? Om det inte är möjligt - vad blir då slutsatsen? Att alla sekter är destruktiva? Att inga sekter är destruktiva?

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://hubbardianen.wordpress.com/

Peter Åkerbäck sa...

Hej,
Hittade detta av en slump och måste säga att du har vaskat fram det väsentliga. Definitioner av destruktiva sekter brukar sällan ställas upp och sedan empiriskt testas. Beroende på vilka grupper den som använder begreppet gillar eller ogillar så kan denna utifrån sitt tyckande skapa egna kriterier för vad som skall anses vara destruktivet eller inte. Men ur en vetenskaplig synvinkel så är detta problematiskt. Det är inte akademikers uppgift att tycka om vissa religiösa grupper eller ogilla andra. Så du har helt rätt i att antingen så tenderar sådana definitioner att få med "alla" sekter eller om man ställer hårda krav på vad som är destruktivt så får man inte med några alls. Begreppet är med andra ord svårt att använda i vetenskapliga sammanhang. MEN det hindrar ju inte att man använder det som ett politiskt slagträ om man vill visa att man tycker illa om vissa religiösa grupper, eller hur?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se