25 sep. 2009

Unga Humanister avdöper på bokmässan

Är du på bokmässan? Då kan du passa på att avdöpa dig hos Unga Humanister. En liten textläsning med efterföljande symbolisk hårtorkning och du är fri från dina gamla "synder".

Tidningen Dagen har skrivit ett reportage om saken, komplett med en kort filmsnutt (finns här nedanför) och omröstning.

Tidningens läsare tycker i skrivande stund att avdöpning är "respektlöst". En fånig åsikt. Vill man inte vara med i deras kult ska man såklart få slippa. Eller gäller religionsfrihet inte frihet från religion?

9 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, jag fattade aldrig riktigt varför det skulle vara respektlöst? Respektlöst mot vem? Känns helt bakvänt för mig.

Anonym sa...

Man kan tycka att det var mer respektlöst att döpa personerna i fråga utan medgivande till att börja med, om man nu anser att det är frågan om något mer än en ritual.

Mikael sa...

Avdopet är respektlös mot Gud, ni (humanister) drar Guds vrede över er, genom att vända Gud ryggen och genom att förvanska betydelsen av vad dopet är. Dopet är ett tecken på gemenskap med Gud, det är en förvandling från död till det eviga livet, sedan är det beklagligt att det inte är fler som lever i sitt dop eller som bekänner sig till Herren, men det bortser inte från dopets betydelse.

Sedan kan det vara intressant att diskutera betydelsen av ordet befrielse. Ni humanister hävdar en befrielse från religionernas förtryck, vi kristna hävdar att Jesus Kristus är den verkliga och sanna frälsaren. Han är vägen, sanningen och livet.

/lasse sa...

Så lätt slipper man inte undan. ;-)


Avdöpt med grisrosa hårtork?
Sorry, ditt dop gäller ändå. Förutsatt att du själv vill det, förstås. Gud tvingar sig inte på någon som aktivt valt att tro, tänka och leva som om dopet vore en tom rit utifrån en fet lögn. …
Miriam Wredén Klefbeck - präst i Svenska Kyrkan


En gång döpt, alltid döpt
Visst kan man begära utträde ur Kyrkan men, sorry Humanisterna, en gång döpt, alltid döpt. Gud släpper inte taget om de sina...
Katolsk mamma på nätet

Avdop oskyldigt snarare än respektlöst
… Dopet är ingångsporten till ett liv med Gud, om man har avsagt sig tron är dopet satt ur kraft. De som inte tror men är döpta kommer inte ha större privilegier än de odöpta på den sista dagen. Och när dopet redan är satt ur kraft spelar det ingen roll hur mycket eller lite man blåser med en hårtork.

Fjantigt
”… Vad tror de att de gör? Tror de att vi ska bli uppretade och ta på oss korsriddarrustningen, halshugga dem med våra Heliga, vigselvatten(sic)drypande Svärd? Det verkar som de har den fördomen och många andra. Vi blir bara ledsna för det blir mer vrede i Helvetet för dem och ber för deras frälsning. …”
Job 25


Jo sen hävdar en del av dem att det är löjligt att påstå att kristna skulle vara vidskepliga.

När man tittar på några av bloggarna som kommenterat verkar det färg med färgen på den humanistiska hårtorken ha varit något som fastnat. Det känns som att just att den rosa/skär verkar uppröra lite extra. Eller som prästen noterade grisrosa. Vet inte om rosa har någon speciell religiös betydelse, Hägglund de vanligas kulturkorsfarare har i alla fall en rosa skjorta i sitt senaste utspel mot poppiga bibliotikarier (Hägglunds stavning) på Newsmill.

Anonym sa...

Meningslös aktivitet! Lika meningslös som dopet. Visst, kan förstå att detta lite infantila "avdop" kan locka några till att utropa "Se på mig - JAG protesterar"
Jaha! Och sen då?
Aktionen påminner om barnets som kastar sig på golvet i ICA och skriker "Jag vill ha glass"

Patrik Lindenfors sa...

Byalaget. Köp lite humor.

The Genderrorist sa...

Är absolut inget fan av organiserad religion, som definitivt orsakar mer skada än nytta. Brukar således sympatisera med humanisterna.

Kan dock tycka att detta var lite menlöst. Känns (precis som Byabladet sade, även om han/hon gjorde det i lite väl hårda ordalag) mer som en mediagimmick än som en konkret ansträngning i syfte att öppna ögonen på folk.

Jag HAR humor, och ser det roliga i avdopet. Dock kan jag tycka att Humanisterna borde hålla en högre nivå än så, just för att inte tappa folks intresse för de faktiska sakfrågorna.

Mattias Ö sa...

Lite pubertil humor. Titta på mig - jag provocerar! Men tydligen fungerar det på vissa.

Anonym sa...

Roligt och tänkvärd aktion, dock önskar jag att Urban Jansson som intervjuades sist inte hade varit lika flat mot reportern när han fick frågan om de tänkbart upprörda. Varför inte säga att "Vi har vår rätt att kritisera dumma idéer, om folk som svär sig till sådana tar illa upp har de lika mycket yttrandefrihet som vi andra att säga ifrån". Eller något liknande...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se