26 okt. 2009

Antroposoferna vill slippa granskning

Tidningen Dagens Medicin rapporterar att antroposoferna, genom Vidarkliniken och företaget Weleda, lämnat in en ansökan om att registreras hos Läkemedelsverket som gäller ögondroppar, två sårbehandlingsmedel, en massageolja och ett preparat som ska förbättra matsmältningen.

Det är precis så det ska gå till, så det är bara att önska antroposoferna lycka till och hoppas att kriterierna uppfylls.

Det problematiska är efterspelet.

Nu visar vi även på detta mycket resurskrävande sätt att de antroposofiska läkemedlen håller hög kvalitet. Vi hoppas nu på fortsatt dispens och arbetsro, så att vi kan lägga mer resurser på att vidareutveckla vår forskning kring bland annat den integrativa vårdens och medlens effekter.
Detta säger Ursula Flatters, läkare på Vidarkliniken, i ett pressmeddelande. Vadå dispens? De får väl följa samma regler som alla andra läkemedel? Eller är denna "dispens och arbetsro" något som även Astra-Zeneca kan ansöka om? Om inte - varför inte?

Enligt Dagens Medicin tycker Vidarkliniken att det är för dyrt att registrera läkemedel och varnar för att krav på registrering av fler medel kan leda till att den antroposofiska vården försvinner från Sverige.

(Efter tips från Pye Johnsson)

1 kommentar:

Magnus Nordlander sa...

Är det inte lite orättvist att ställa samma krav på medicin som är mumbo-jumbo, som man ställer på medicin som faktiskt fungerar?

Nej, vänta, det gör vi ju ändå inte! Mumbo-jumbo-medicinen måste inte visa att den fungerar, bara att den inte är skadlig.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se