10 nov. 2009

Är katolska kyrkan en kraft för det goda i världen? Svar: Nej

En enkel tumregel för alla som vill argumentera för religionens positiva roll i samhället? Ställ aldrig upp på en debatt mot Christopher Hitchens.

Tyvärr verkar ingen ha informerat den katolske ärkebiskopen i Abuja, Nigeria, John Onaiyekan, eller före detta parlamentsledamoten för de konservativa, Ann Widdecombe om detta. De två ställde upp mot Hitchens i den klassiska BBC-anordnade debattserien "Intelligence Squared" för att debattera huruvida katolska kyrkan är en kraft för det goda i världen. På sin sida hade Hichens Stephen Fry.

Vad gäller ojämna debatter måste denna ändå ta priset. Dels har kyrkoförsvararna redan från början nackdelen att inneha den defensiva rollen ("vi är visst snälla, så det så"), dels har de historien emot sig ("ni bara tjatar om samma gamla oförrätter, antisemitism, inkvisition, vetenskapsfientlighet, kondommotstånd, etc."), men sen är både Hitchens och Stephen Fry slipade retoriker på ett sätt som de båda andra inte kommer i närheten av; både passionerade och sakliga.

Resultatet talar för sig själv. Innan debatten röstade 58,6% för att katolska kyrkan är en kraft för det goda i världen. Efter debatten röstade 86% mot. Se den och njut av god talarkonst i det godas tjänst. Den är på 46 minuter och finns att se på nätet här.
___________________________________
Edit: Det förekom två omröstningar, en på plats och en på nätet. Resultatet jag redovisar här ovanför gäller omröstningen på nätet. Omröstningen på plats resulterade i 31,9% för innan debatten och 88,2% mot efter. Tack till JemyM som noterade att mina siffror inte stämde med de som rapporteras i videon.

6 kommentarer:

JemyM sa...

Hur fick du 31.9% till 58.6%?

678+1102+346=2126
678/2126=0.3189...

Patrik Lindenfors sa...

Jag har lagt till en liten förklaring till de missvisande sifforna. Tack för påpekandet!

JemyM sa...

Jag är ju här lite då och då, så i fortsättningen... det är Jemy med m som i Marmelad, inte Jenny. :)

Patrik Lindenfors sa...

Man ser bara det man tror man ser, uppenbarligen. Jag ber om ursäkt för felstavningen och har ändrat.

JemyM sa...

Finns många psykologiska tester som visar att vi efter lång tids träning avläser ord snarare än bokstäver, däfrör kan man fotrfarande lsäa mennigar torts att enadst förtsa och sitsa bosktäverna är korerkta.

Inga L. sa...

JemyM och Patrik!
Vilken härlig dialog mellan er.
Fick jag själv ihop bokstäverna rätt nu tro.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se