2 nov. 2009

Fortsätt skydda barn mot alternativmedicin

Sverige är ett av få länder i världen som inte tillåter att man utövar alternativmedicin på barn. Det gillar förstås inte alla, speciellt inte de som lider av villfarelsen att de kan göra nytta med sitt hokus pokus. Här är en organisation värd att bevaka: Nätverket Hela Barn i Sverige. De vill att alternativmedicin på barn ska tillåtas och verkar ha viss framgång med sitt arbete.

Mats Reimer - en läkare som bloggar hos Dagens Medicin - har granskat organisationen närmare. Det är ingen trevlig läsning:
Vilka slags behandlingar är det som Hela Barn anser att de små går miste om? .
Jag kollade på internet vad nätverkets företrädare håller på med, och det var inte bara homeopati.

Ordföranden Gunilla Carlberg håller även på med polaritetsterapi. "Över hela kroppen finns det ett oändligt antal punkter förbundna med varandra. Genom att terapeuten med sina fingrar stimulerar dessa punkter med ett lätt tryck eller vibrerande teknik påverkas energisystemet i din kropp och det strävar efter att återgå i balans. Man stimulerar alltid två punkter på samma gång för att få igång flödet i energin och på så vis forcera den blockering som hindrar den naturliga läkningen i kroppen. När man uppnått en balansering i energiflödena uppstår en läkningsprocess."

Vice ordförande Anna Rosenkvist kan ställa diagnos med matintolenranstest eller irisanalys och bland hennes behandlingar återfinns öronljus att stoppa i hörselgången och tända på, en meningslös och riskfylld terapi som förbjudits helt i Kanada .

Sekreterare i nätverket är Elisabet Agar, och hennes homeopatiska behandlingar kan i varje fall inte skada på annat sätt än att barnet eventuellt undanhålls mer verksam terapi.

I styrelsen sitter också Annica Bothén Ghafouri, som i centrala Göteborg kan erbjuda irisdiagnostik, hårmineralanalys, kraniosakralterapi, Bachs blomsteressenser och inte minst den grundligt avslöjade bluffen Aqua Detox - fotbadet där den bruna rosten från elektroderna påstås vara slaggprodukter som lämnar din kropp.

Bland dem som representerat nätverket i Genève finns Leif Widebert, som i Mölndal kan behandla neuropsykiatriska funktionshinder med frekvensmedicin, Stephanie Arnberg Bengtsson, vars mottagning kan behandla barns allergi med homeopati, och slutligen Lina Lanestrand som jag inte vet om hon är alternativterapeut. Hon jobbar på Syster Stork, en alternativ västgötsk MVC/BVC, och det är henne man föreslås ringa vid oplanerad hemförlossning.

Den här organisationen förespråkar villfarelser som bör hållas så långt borta ifrån barn som möjligt. Egentligen är det obegripligt att den här typen av verksamheter ens är tillåten för vuxna, men vuxna fattar i alla fall egna val om vad de vill blåsa sina pengar på. Barn, däremot, har ingen möjlighet att skydda sig själva från korkade vuxna, det måste samhället hjälpa till med.


Kom ihåg: alternativmedicin som fungerar kallas bara för ... medicin.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se