27 nov. 2009

Glad Eid-al-Adha!

Idag firar muslimer runt hela världen Eid-al-Adha för att komma ihåg Ibrahams (Abrahams) lydnad mot Allah (Gud). Ibrahim var ju villig att offra sin förstfödde son för att Gud sa det till honom. Värt att fira?

Gott råd till mänskligheten: Hör du röster som säger åt dig att knivmörda din förstfödde son - lyd inte!

3 kommentarer:

Linda sa...

Ja det är väl värt att fira, han gjorde det ju inte, vilket ju också precis var meningen. Det som firas är ju inte att han skulle döda sin son utan att han litade på sin gud, så gick han därifrån med en levande son också.

Hur som helst, till alla muslimer eller andra firande; eid mubarak!

Unknown sa...

Jag har arbetat inom psykiatrin och mött många människor som får instruktioner från inre röster. En del tror att det är nära anhöriga, andra tror att det är någon sorts gudomlighet, ytterligare många vet inte vem det är som pratar. Hur som helst, det kan bli väldigt farligt när dessa röster uppmanar den sjuke personen att begå våldsamma handlingar. Om myten om Abraham hade varit sann så var han sannolikt sjuk.

Linda sa...

mikael lundgren:

"Om myten om Abraham hade varit sann så var han sannolikt sjuk"

Ja, så bara för att det är sannolikt att han var sjuk så betyder det att han var det?
Lite intressant, om berättelsen är sann så är han sjuk och om berättelsen inte är sann så var det en gud.

Om man ska dra det riktigt till sin spets så kan det mycket väl vara en gud som talar till en person men du som många andra vägrar tro det själv (inklusive mig själv). Hur VET du att det inte är en gud eller så som talar till patienten? Det vet du inte, lika lite som jag vet det och lika lite som patienten vet det.
Vem som talar är lika irrelevant i behandling av hallucinerande patienten som att det är en ond eller god uppmaning man får.

Å andra sidan så definierar du det som "inre röster" så du verkar ju veta precis vad det är. Inre röster har jag aldrig stött på när man talar om hallucinationer varken i böcker eller på möten jag varit. Inre röster brukar vara ett sätt att tala om personers egna tankar som bubblar upp inom dem, en magkänsla tex.
Självmordsbenägna har ofta en inre röst som säger att det är bättre att inte leva, är de hallucinationer eller personens egna tankar?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se