21 nov. 2009

Hedeniuspriset 2009 till Elisabeth Ohlson Wallin


Elisabeth Ohlson Wallin

Motiveringen lyder:
“Med insikt, medkänsla och djupt engagemang har hon visat hur religionen påverkar vår vardag när människofientliga dogmer blir till okritiskt anammade sanningar. Hennes orädda berättelse har lämnat avtryck i sammanhang där ingen trodde det var möjligt. Hon har tagit strid för minoritetsgrupper även när det stormat. Hennes kraftfulla visuella ställningstaganden har berört och bidragit till att förändra synen på förtryck, utanförskap och mänsklig frihet såväl i Sverige som internationellt."

"Pieta" från utställningen "Ecce Homo".

Så här presenteras Elisabeth på sin hemsida (där ni även kan se fler av hennes makalösa bilder):
Elisabeth Ohlson Wallin född 1961 och började arbeta som fotograf 1980. Hennes genombrott var fotoutställningen Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning. Utställningen Ecce Homo visades två månader efter vernissagen under kulturnatten i Uppsala Domkyrka som resulterade i bombhot och att Påven ställde in sveriges dåvarnade ärkebiskop K-G Hammar planerade audiens.  Ecce Homo turnerade i Sverige och i Europa under två år. Många utställningar ledde till upplopp och demonstrationer.

I sitt konstnärsskap arbetar hon oftast med en dokumentär tradition i botten och adderar bilden med fiction och genom att minutiöst regissera och arrangera modellerna så att hennes budskap ska gå fram. Hennes stora inspirations källa finns i Barockens bibliska målningar.

Tydligt är det i hennes senaste utställning ”In Hate We Trust” som just nu turnerar i Sverige där bilderna är starkt inspirerade av konstnärer som Carravagio och Artemesia Gentileschis.

Efterhärmningen av Barockens lek med ljus och skugga drar betraktaren i bilden och mitt i den bländande skönheten berättas sanna historier om de mest brutala skeenden.

Elisabeth arbetar även kommersiellt och redaktionellt. Där har hon specialicerat sig på att ta starka porträtt. Elisabeth arbetar mot bokförlag, tidningar, företag och organisationer.

Förbundet Humanisterna instiftade Hedeniuspriset 2000. Priset är uppkallat efter Ingemar Hedenius, religionskritiker och professor i praktisk filosofi som redan 1949 startade en intensiv debatt om kristendomen i Sverige med sitt mest kända verk ”Tro och vetande”. Syftet med priset är att dels hedra minnet av Ingemar Hedenius och dels uppmärksamma personer som arbetar och verkar i Hedenius anda. Till mottagare utses en person som i Sverige under året främjat humanism, rationalism och vetenskaplig kunskap. Särskild vikt skall fästas vid insatser som befrämjat en kritisk granskning av religion i dess olika former, pseudovetenskap, irrationella och inhumana föreställningar och traditioner.

Tidigare pristagare är: Per Kornhall (2008), P C Jersild (2007), Björn Ulvaeus (2006), Lena Andersson (2005), Barbro Westerholm (2004), Hans Alfredson (2003), Georg Klein (2002), Sholeh Irani (2001) och Dan Larhammar (2000).

Copyright samt bildrättigheter tillhör Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin, publicerade med tillstånd.

5 kommentarer:

Per Ewert sa...

Beklagar att Humanisterna än en gång (kanske tom tydligare än tidigare) valt att ge priset till en som lagt så stor del av sitt kulturarbete på att håna och vanhelga just en "minoritetsgrupp" som väl den kristna kyrkan är i Sverige idag.

Det finns gott om människor som gjort fantastiska insatser för mänskliga fri- och rättigheter och som Humanisterna kunde ha belönat. Tråkigt vägval.

Patrik Lindenfors sa...

Vet du hur mycket våld som utövas mot homosexuella runt världen i religionens namn? Där är det inte vackra bilder som "hånar och vanhelgar" någon, utan fördömanden, hot och våld. Att ni inte kritiserar homosexualitet på det konstnärliga sätt som Elisabeth gör? Men nu är det förvägran av mänskliga rättigheter och evig eld som gäller från er sida. Det Elisabeth gör är därför att slåss för de mänskliga rättigheterna samtidigt som det är en viktig kulturgärning. Väl värt priset.

Per Ewert sa...

Patrik, både du och jag tar nog avstånd från våldshandlingar mot vilken grupp det än vara må. Och det finns många som har gjort det på ett klart seriösare sätt än EOW.

Men tycker du inte att kristna förtjänar samma rätt som homosexuella att beskrivas på ett rättvisande sätt som inte hånar dem och deras mest grundläggande känslor?

Patrik Lindenfors sa...

Så du menar att uppmaningar om våld från predikstolar och heliga böcker, samt fördömelser av kärlekshandlingar mellan självständiga vuxna individer är prov på respekt? Det är detta hat kristna riktar mot homosexuella som EOW skildrar i sin konst. Jag tycker inte att hon hånar kristna, hon håller upp en spegel. Tycker du inte om reflektionen?

Per Ewert sa...

Det finns, och har alltid funnits seriösa samtal kring den här frågan bland kristna filosofer och teologer, precis som i alla andra etiska frågeställningar. Den diskussionen kunde EOW gärna få spegla. Men nu målar hon upp bilder som ligger så långt från verkligeten att i princip ingen kristen känner igen sig i.

Och det känns vanhedrande - för mig och andra överlåtna kristna, och borde även göra det för henne som kulturskapare. Och för Humanisterna som prisat henne.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se