29 nov. 2009

Idiotiskt minaretförbud i Schweiz

Islamism - att applicera islam i den politiska sfären - är en reell fara. Islam - att tro att det inte finns någon Gud förutom Allah och att Muhammed är hans profet - behöver inte vara det. Men då islam i sig är farligt gäller det saker som dödsstraff, amputeringar, steningar, kvinnoförtryck, könsstympning och förhinder för yttrandefriheten.

Något som däremot är komplett ofarligt är den byggnadsdetalj på moskeerna som går under namnet minaret, det torn varifrån muezzin (böneutroparen) traditionellt kallar de troende till bön. Minareten är enbart en symbol, av samma kaliber och funktion som ett kyrktorn.

För att bekämpa islamismen har Schweiz nu - via folkomröstning - belutat att förbjuda minareter. Det är svårt att ens fantisera ihop ett beslut som mer motverkar sitt syfte än detta.

I och med beslutet har man inte bara gjort alla muslimer till offer för främlingsfientlighet, utan även alla islamister till offer för diskriminering. Nu kommer debatten - med rätta! - att handla om rasism och islamofobi istället för repressiv religion och islamism. För det är ingenting annan än xenofobi det handlar om.

Vi behöver en riktig diskussion om islam och politisk islam i Europa, så det här bakslaget är tragiskt. Att tro att man kan komma åt de farliga delarna av islam genom att förbjuda minareter är som att tro att man kan stoppa katolska prästers pedofili genom att förbjuda kyrktorn.

Läs mer i DN, SvD eller Dagen.

9 kommentarer:

Lennart W sa...

Syftet från dem som initierade det hela, Folkpartiet som är landets invandrarfientliga parti, var väl bara rent invandrarfienligt? Det är iaf den bild jag har fått, bl.a. från en dokumentär på TV i helgen. I så fall var det nog tyvärr precis rätt drag. Schweiz verkar annars ha väldigt lite problem som kan förknippas med invandring på ett eller annat sätt, så det var svårt att hitta någon annan bra symbolfråga för att skärpa motsättningarna mellan vi och dom. Negativa omvärldsreaktioner från speciellt muslimska länder blir bara som grädde på moset.

Som jag ser det handlar den verkliga konflikten om tolerans vs intolerans. I det perspektivet är västerländska främlingsfientliga grupper och militanta islamister på samma sida.

Jolalus sa...

Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

Lennart W sa...

Fel analys om mig iaf. Måste jag peka ut någon politisk förebild ligger "nyliberalen" Johan Norberg bra till. Och på det religiösa planet går jag till en kristen kyrka varje söndag. Hur kristen är du själv egentligen?

JemyM sa...

Alltid intressant när någon uttrycker en minoritetsåsikt som "svensk identitet". Går det vara mer insnöad? Jag är född och uppväxt här med långa rötter på svensk mark, inte fan lägger jag energi på en tysk gren av en italiensk omarbetning av myter från mellanöstern. Jag hyllar den svenska traditionen, den progressiva. Det är inte för inte att vi knappt har några konservativa partier kvar.

Unknown sa...

Var inte inte någon som för ett par år sen var väldigt upprörd för att han råkade se en bibel när han öppnade en låda på ett hotell?

Och det har ganska många gånger hörts inte helt toleranta åsikter om klockor som plingar nån gång i veckan.

Nu tycker helt plötsligt samma organisation att det är helt ok att ställa upp stora högtalare i höga torn och skrika ut ett inte sällan hatiskt budskap.

Tror de flesta som har varit i ett land/plats med musliskt böneutrop skulle rösta nej till att ha en sån högtalare som granne oavsett inställning till islam.

@JemyM, det måste va denna organisation som jag tror kallas humanisterna du referar till som insnöad med intoleranta minoritetsåsikter?

Linda sa...

jag tycker det är intressant att det i dessa frågor ofta hörs argument som "ja, men se vilka rättigheter vi har i muslimska länder, inga! När de är här så får de rätta sig efter oss".

Ett lite underligt sätt att resonera på enligt mig. Lite som sandlåderegler faktiskt.

"Tror de flesta som har varit i ett land/plats med musliskt böneutrop skulle rösta nej till att ha en sån högtalare som granne oavsett inställning till islam."

Personligen så störs jag inte mycket (ibland hör jag inte ens bönkallelserna) av detta. Kan förstå de som tycker det är jobbigt, men å andra sidan så undrar jag om vi inte måste acceptera vissa rättigheter och önskningar från andra om man vill kunna kräva rättigheter och få ha önskemål själv. Inga relationer överlever utan kompromisser.

Patrik Lindenfors sa...

Rickiman,
Det var en enskild medlem som inte ville ha en bibel på sitt hotellrum, inte Humanisterna som organisation. Däremot tyckte vi det var bizarrt att kyrkan tyckte det var så viktigt att ha "sin" bok representerad på vartenda hotellrum så de bojkottade hotellet i fråga. Ingen stor fråga för oss, men en rolig principfråga att använda för att lysa lampan på Svenska kyrkan.

Det utropas inga böner från minareterna som finns i Sverige. Jag gillar i och för sig både klockringning och imamutrop, men vad jag vet finns ingen officiell åsikt i frågan från Humanisterna.

Du får ta och läsa på lite och återkomma.

/lasse sa...

Det som utlöste det hela var att en turkisk kulturförening ville bygga till en minaret på taket till sin lokal. Grannarna var emot, i vilken utsträckning det var fientlighet mot Islam eller att man faktiskt tyckte att tillbyggnaden skulle störa dem rent allmänt vet jag inte. Att grannar protesterar mot tillbyggnader är inget ovanligt, det må vara av ren oginhet eller att man verkligen tycker det stör miljön allmänt.

Den lokala byggnadsnämnden avslog bygglovsansökan, föreningen överklagade och hävdade att avslaget berodde på religiösa fördomar. Högre juridiska instanser körde över byggnadsnämnden. Detta hakar Folkpartiet på och gör affär av och driver igenom folkomröstning för förbud mot minareter.

Den aktuella minareten som blev färdig i år. Den är minst sagt malplacerad och kitschig. Schweiziska småorter brukar vara ganska prydliga och välansade och hade det nu inte gällt en religiös symbol hade nog inte många höjt på ögonbrynen om en byggnadsnämnd avslagit denna tillbyggnad som inte alls harmonierar med befintlig huskropp.

Omöjligt att veta hur mycket fientlighet där var mot Islam i kontroversen som utlöste det hela, men man kan också tolka utslaget i högre juridisk instans som att religiösa tillbyggnader har frikort jämfört med godkännande av andra tillbyggnader. Sådant här har förstås alla möjligheter att bli intrikat då byggnadsnämnder kan obstruera religiösa byggen med svepskäl.

Som det verkar var opinionsmätningarna missvisande, en vecka före var 37 % för ett förbud, på valdagen blev det 57,5 %. Kan kanske till en del förklaras med att de som var för ett förbud var aktivare och de som var sa att de var emot stannade på soffan eller man vågade inte säga vad man tyckte i undersökningarna. Man kan också fråga sig hur många som röstade för förbudet som gjorde det i protest mot att högre instans kört över lokala beslut.

Ett allmänt förbud mot en viss sorts religiösa byggnadssymboler är förstås idiotiskt och gynnar fördomar. Men det blir lite märkligt när DN t.ex. drar till med Islamska företrädare från Indonesien och Egypten som uttrycker sin upprördhet över bristen på respekt för Islam i Schweiz, dessa länder har förvisso rent teoretiskt i sin lagstiftning acceptans för andra religioner men det är en helt annan sak i praktiken, t.ex. Kopter har stora problem med att ens få ett tillstånd till reparation och underhåll av befintliga kyrkor. Återkommande fysiska attacker på både kyrkor och kristna förekommer och myndigheter och de religiösa potentaterna tittar åt ett annat håll.

"- Relationen med den muslimska världen och Schweiz kommer att påverkas mycket negativt."
Mahmoud Aldebe, Sveriges muslimska förbund

Att det Schweiziska beslutet ur ett modernt europeiskt och frihetligt perspektiv är bedrövligt är en sak men när man ställer det i relation dagens muslimska värld som Aldebe gör är det inte fråga om annat än ett stort mått av hyckleri och dubbelmoral. Situationen för religionsfrihet i det mesta av den sk muslimska världen är bedrövlig.

Elias sa...

Ni borde regera på vad Thomas Idergard säger här i Nyhetspanelen om Humanisterna! Ni borde höra av er till honom om det!

http://svtplay.se/v/1799282/gomorron_sverige/nyhetspanelen

/Elias
www.elian84.blogspot.com

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se