2 nov. 2009

Stanley Sjöberg idkar källkritik, typ

Stanley Sjöberg visar i en artikel i tidningen Hemmets Vän att han inte helt saknar läsförståelse när det kommer till religiösa texter. Han har nämligen läst Koranen och förskräcks över vad där står.
Muslimer säger ibland att Koranen inte försvarar våld mot oskyldiga. Det bör jämföras med Sura 8:12 där det står att Allah förkunnar: ”Jag skall injaga skräck i förnekarnas hjärtan. Troende! Låt svärden vina över deras huvuden och händer”. Muslimer som överger sin religion drabbas av Sura 4:88-89 där det står att ”om de återgår till sin tidigare hållning, grip dem och döda dem, var ni än finner dem”.

Koranen innehåller mycket våld. Nu återstår bara frågan, har Stanley Sjöberg någonsin läst Bibeln?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Poäng! En sån förbluffande brist på intellektuell hederlighet...

feminix sa...

Skillnaden mellan islam och kristendomen är att kristendomen genomgått en "modernisering" genom vetenskap och upplysning. I islam är det förbjudet att ändra en enda bokstav i Koranen som är guds heliga ord. Islam står kvar på 600-talet. Med all grymhet och vidskepelse från den tiden.

JemyM sa...

Thomas av Aquino släppte in den trojanska hästen. Hade han inte gjort det hade vi förmodligen varit kinesiska kollonier idag.

Lennart W sa...

Undrar vad är som kan tänkas ha lockat hit en figur som feminix? Kan det vara alla positiva humanistiska värden som "Humanisterna" står för (men som fullständigt lyser med sin frånvaro) eller är det möjligen snarare de blågula flaggorna från i somras + de täta angreppen på "osvenska" företeelser som katolicism och islam? För all del även ibland på svenska traditioner med någon religiös anstrykning och på feminix partiledare, men det kanske missades.

Känner verkligen för unghumanisten Anna som skrivit här ibland, som mycket hellre hade lyft fram det positiva budskapet och tonat ned på angreppen och polariserandet, som ju en del andra ändå sköter så bra utan hjälp av "Humanisterna". Men efter det där med avdöpandet gav hon visst upp enl. sin blogg.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
På taskigt humör ikväll? Jag tror att feminix lockas hit av exakt samma anledning som dig, nämligen att försöka mästra oss till rätta. Men jag är ledsen, vi kommer att fortsätta att stå upp för mänsliga rättigheter och yttrandefrihet samt fortsätta häckla dunkelt tänkande.

Vad gäller Anna så sitter hon fortfarande vad jag vet i Unga Humanisters styrelse. Hon har heller inte bett om att bli borttagen som författare på den här bloggen.

Patrik Lindenfors sa...

Apropå kangrepp på katolicismen så bör du komma ihåg att det är "min" egen tradition. Det är därför jag tillåter mig att vara så kritisk.

Lennart W sa...

Patrik, jag är född en solig sommardag och likt visans Lillan därför alltid glad. :-)

Hoppas verkligen inte att Anna gett upp i den meningen. Men hon skrev iaf jag ger mig och var påtagligt sur. Alla goda krafter behövs, i så många sammanhang som möjligt, för att dämpa det här ivrandet överallt för att särskilja mellan "oss" och "dem". Går nog utmärkt att vara FÖR en massa saker ändå, som t.ex. att de kristnas trosbekännelser inte hänvisar till ateister och andra religioner som negativa exempel. Kan man formulera en i det avseendet liknande "trosbekännelse" för "Humanisterna"? Självklart, även om det nog är sorgligt svårt för alla som är vana att definiera sin världsbild utifrån vad den inte är. Men det går nog, om man bara försöker. (Säg till om ni behöver hjälp, så ska jag ge det ett försök för er räkning som ni kan acceptera.)

T.o.m. att värna om allt det där "svenska" som SD talar om skulle kunna gå att göra utan konfliktsökeri. Är ju bara att ligga i som bara den med att organisera Lucia och midsommarfirande överallt, med ljus resp. blomster i håret och tomtenissar och små grodorna, att äta knäckebröd och sill med nubbe till tills man storknar, och att flagga på så ofta det går och sjunga vår vackra nationalsång, och förstås bjuda in varenda en från när och fjärran som ev. vill vara med.

Blir det t.ex. fred i Mellanöstern någon gång, tror jag det kommer bli mellan folk som iofs har olikheter, men som till slut har kommit fram till att olikheter kan tolereras. Kan iofs tänkas i princip att all olikhet i spec. religiöst avseende istället suddas bort genom att de helt överger resp. religion, men det tror jag är mycket mer osannolikt, även om iofs mitt önskealternativ nog tyvärr inte är så sannolikt det heller...

Vilket väl även avslöjar i stora drag vad min inblandning här, min mission from God, handlar om egentligen.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Blues Brothers är en komedi - är du också det? För övrigt ser jag inte så stora skillnader på din och min metod. Jag häcklar religioner. Du häcklar Humanister :-)

Det är intressant det där med att värna det svenska. Jag har bott utomlands i några omgångar, och ingenstans känns det så ok att vältra sig i svenskhet som där. Det blir en positiv markör istället för en negativ - som är det som Sverigedemokraternas vurmande för det svenska blir. Men jag tycker vi blivit bättre på positiv nationalism här i landet. Får hoppas att det fortsätter på den vägen.

En av Humanisternas visioner är den du beskriver. Ett samexisterande av olika livsåskådningar baserat på ömsesidig respekt där varje individ tillåts välja livsåskådning själv. Respekt i min ordbok innebär dock inte att man låtsas som ingenting när någon säger dumheter, utan att man tar dennes ord på allvar och pekar på konsekvenserna.

Ungefär som du gör här hos oss.

feminix sa...

Figuren feminix lockas av bloggar med kunskap. Hon är ganska okunnig men villig att lära.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se