18 feb. 2010

Allt hokus pokus på ett ställe

Tidningen Dagen rapporterar att man har haft nyandliga övningar i Nacka kyrka.
Många samlades i det rum där ämnet reinkarnation skulle behandlas. Anna Lena Mellbom berättade en del och därefter var det dags för handling. Genom grupphypnos ledde hon oss ner i avslappning med syfte att vi (kanske) skulle landa i ett tidigare liv.
Reinkarnation? Och kyrkans företrädare har mage att kalla Humanisterna för teologiskt oinformerade?
Det handlar om intuition, menade Bengt Wadensjö, biskop emeritus och vikarierande komminister i församlingen. Fokus ligger inte längre på att Jesus dog för våra synder utan det handlar mer om att känna harmoni. Vi vill försöka förmedla denna harmoni och har bland annat använt oss av musik.
Allt hokus pokus på ett ställe. Kanske inte så dum tanke? Fast Luther roterar förmodligen i sin grav.

Men varför inte dela kyrkorummet med andra, egentligen? Eftersom kristendomen är vårt gemensamma arv borde fler få tillgång till kyrkorummet - alla, faktiskt. Kyrkan är ett bra rum för många aktiviteter. Eller det kanske bara passar att framhålla det kristna kulturarvet när det gäller att värna sin egen priviligierade ställning?

En kyrka för alla! Alla kyrkor till folket!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Läste i Dagen idag att vår allas Jan Björklund gjort ett uttalande (http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=202949) där han bland annat säger såhär: "- I Sverige är det en liten minoritet som anser sig vara ickekristna och tillhöra andra religioner. Religionsundervisningen ska innehålla, dels en allmänorientering och kunskaper om alla religioner, men en tyngdpunkt på kristendomen."

Har jag missat något, eller har han fått statistiken fel? Visst är väl de "icke-kristna" i Sverige mer än "en liten minoritet"?

Unknown sa...

På Wikipedia står det såhär:

"En religionssociologisk studie visar att mellan 46 och 85% av Sveriges befolkning kan kategoriseras som ateistisk, agnostisk eller icke gudstroende.[12] Enligt en Gallup-undersökning från 2009, så var Sverige världens näst minst religiösa land, efter Estland. I Sverige höll endast 17 % med om att "religionen är en viktig del i mitt dagliga liv"."

Lennart W sa...

Om man bara går på vad folk säger själva blir det nog lätt lite skevt åt något håll.

Som t.ex. det där om att killar i medel anses ha haft fler olika sexpartners än tjejer, när det borde vara lika många för båda. (Ett lättbevisat matematisk faktum om det finns lika många heterosexuella av båda könen.)

Unknown sa...

Fast det är ju ändå en avsevärd skillnad på hur många sexpartners man har haft, eller ifall man inte tror på en gud.

/lasse sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se