5 feb. 2010

Cherie Blairs domargärning undersöks

Cherie Blair, Tony Blairs fru, är under undersökning efter att i sitt yrke som domare gett en religiös person ett lägre straff - för att han var religiös.

Mannen dömdes för misshandel efter att ha slagit till en annan man under ett bråk om vem som var näste på tur i bankomatkön. Enligt BBC sa Cherie till den dömde att våld måste tas på allvar, men att mannen skulle få lägre straff eftersom han var religiös och inte var tidigare straffad. "Du är en religiös person och vet att det här inte är acceptabelt beteende."

Det här är fel på så många nivåer. Alla ska förstås vara lika inför lagen - det är en mänsklig rättighet. Men om vi bortser från sådana petitesser som grundläggande mänskliga rättigheter ett ögonblick så är det ju även fel som inomreligiöst resonemang. Påstår inte religiösa att deras religion gör dem till bättre människor? I så fall borde väl Cherie Blair ha utdömt ett hårdare straff eftersom mannen i fråga misshandlade en annan trots att han var religiös. (Nu är inte religiösa godare än andra, de bara påstår det, exemplet är ett tankeexperiment.)

Hur man än vänder på den här historien har Cherie Blair gjort fel.

Läs mer hos BBC eller i The Independent.

Tack till George Farrants för tipset.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hon skulle ju lika gärna ha kunna vänt på det hela. Eftersom religiösa ofta anser sej vara bättre och "godare" an ändra så borde ju denne person "vetat bättre" och således fått ett hårdare straff.

Men givetvis är det helt absurt att religiösa vanföreställningar styr tillämpning av lagar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se