19 feb. 2010

Demonutdrivare har möte i Polen

Över 80 präster från hela Polen har samlats på den katolska kursgården Niepokalanow utanför Warsawa för att vara med på den 22:a Exorcistkongressen.

Det här är dock första gången deltagarna har gått med på att hålla presskonferens. Detta eftersom intresset för exorcism har växt i församlingarna, förklarade Marwk Wodka, en präst från Radio Niepokalanow.

När journalisterna frågade så gick exorcisterna med på att djävulsbesatthet kan se ut ungefär som i skräckfilmer. Men riterna som exorcisterna använder för demonutdrivning är mycket mindre spektakulära.
"Vår roll är mest att säga böner och psalmer" berättade fader Andrzej Grefkowicz för presskonferensen. En annan präst, Aleksander Posacki, sa att det fanns för många myter runt excorcismer, fast exorcism faktiskt är baserad på grundläggande kyrkoregler.

Deltagarna i exorcistkongressen menade att demonologi behöver behandlas med större allvar på de teologiska institutionerna och att även vanliga människor skulle ha fördel att känna till mer om exorcismer. Under kongressen så diskuterade prästerna de huvudsakliga orsakerna till demonbesatthet, såsom occulta esoteriska trosuppfattningar som till exempel magi, österländsk meditation och homeopati.

Under 1990-talet så fanns det tre prakticerande exorcister i Polen. Idag finns det över etthundra. Varje exorcist utnämns av den lokale biskopen. Excorcistkongressen hålls två gånger om året.

Allt enligt den Polska nyhetssiten thenews.pl. Tips från Pharyngula.

[Homeopati? Blir man besatt av demoner om man dricker vatten??]

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag antar att demoner får kraft av att man tror på dem, vilket gör dem svåra att skilja från placebo.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se