2 feb. 2010

Gamar letar själar

Är det något jag personligen har verkligt svårt för så är det religiösas metod att slå till när människor är i allra största nöd. När man som mest behöver en famn så har de en famn att erbjuda - och ett budskap. När man behöver mat erbjuder de mat - och förkunnelse. Tröst? Jodå - "och så kan jag berätta lite om Jesus, kanske?" Har någon nära avlidit? "Nej då, de är inte alls döda! De väntar på andra sidan."

Men vänner som ger falsk tröst är falska vänner.

Det finns ett talesätt som heter "Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser". Sällan har väl dessa ord varit mer lämpliga än i följande historia. Se CNNs rapport om en grupp baptister som åkte till Haiti för att "hjälpa till" (missionera) och helt sonika tog med sig en grupp barn i åldrarna 8 månader till 8 år därifrån. Flera av barnen hade släktingar fortfarande i livet. En flicka vädjade gråtande om att de skulle ringa hennes mamma: "Jag är inte föräldralös."Det lilla som finns kvar av ett fungerande rättsystem på Haiti grep gruppen i lördags (de har säkert inget mer akut att göra än att gripa förvirrade missionärer?). Gruppen ska nu förhöras. Eftersom rättsläget är osäkert i Haiti kan de komma att utlämnas för att ställas inför rätta i USA.

Tidningen Dagen har en artikel om skandalen.
Uppgifter har kommit fram som säger att baptistgruppen samarbetar med en organisation kallad New Life Children's Refuge, som har annonserat om adoptioner till familjer i USA.
Enligt Yahoo News så fanns det planer redan innan jordbävningen på att "ordna kärleksfull kristen hemmiljö" för upp emot 200 barn från Haiti och Dominikanska republiken. Detta på Magante beach resort. Planerna inkluderade en skola och ett kapell, liksom villor och ett café vid strandkanten för presumtiva amerikanska adoptivföräldrar.

 "Gud ser efter oss och ger oss styrka och trygghet," säger Carla Thompson, en av gruppmedlemmarna. "Vi har våra biblar och vi är ok." En kyrka som några i gruppen tillhör har också tagit fram det tunga artilleriet för att allt ska gå bra - de ber för dem.

Men hur tänker de då? Vad skulle det bli för sensmoral om Gud hörde dessa böner precis efter att Haiti blivit ödelagt och landets redan fattiga berövats allt? (Samma sensmoral som i berättelsen om Job?  Eller än mer skruvad? Kanske som i berättelsen om Lot?)

En pastor i en annan av kyrkorna som är inblandade säger att "Vi vet att Gud är en stor Gud och kan hjälpa oss. Vad mer kan man önska sig?"

Vad sägs om att önska sig lite tankeförmåga och god moral?

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Läs mer hos t.ex. DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, eller Dagen.

Om ni vill hjälpa till på riktigt rekommenderas istället de här hjälporganisationerna:
Röda Korset
Rädda Barnen
Läkare Utan Gränser

2 kommentarer:

Lennart W sa...

Fick just en uppenbarelse: Idag kommer ni basha Carola. Lite för lättplockade poäng för att inte ta. "Det står i Bibeln att det här ska ske i sluttiden, säger hon." Idiotuttalande.


Å andra sidan...
"I 25 år har Carola Häggkvist engagerat sig i Haitis fattiga barn. Som 18-åring blev hon faddermamma åt den då fyraåriga flickan Celecuinne." Säg det den som kan. Jag kan det inte iaf. Respekt!

Patrik Lindenfors sa...

Å herre jösses, det där uttalandet har jag missat. Tack för tipset, men jag tror inte Carolas korkade kommentar behöver någon belysning från oss - det står för sig självt på något sätt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se