12 feb. 2010

Journalister dåligt pålästa om religion?

I en uppsats vid journalisthögskolan driver två uppsatsskrivare tesen att journalister är dåligt pålästa om religion. Vad skriver de då som är så oinformerat?
"Man kan förstå hur journalister tänker, de skriver för att väcka uppmärksamhet och då funkar ofta de spännande kontrasterna, som att koppla ihop sex med katolicism och våld med islam."
Kontraster? Sex och katolicism: finns det något ämne som katolska kyrkan är lika fixerat vid som sex? Finns det något ämne där kopplingen varit lika uppenbar som tragisk som i frågan om katolska prästers sexövergrepp? Kontraster? Våld med islam: finns det någon koppling i dagens värld som är lika tydlig som våld och islam? Har uppsatsskrivarna någonsin läst Koranen?

Och de har mage att hävda att journalister är dåligt pålästa.

10 kommentarer:

Lennart W sa...

Finns det någon koppling som är lika tydlig som mellan zigenare och snatterier då?

Förklara gärna skillnaden om den kopplingen inte är lika självklar för dig.

Patrik Lindenfors sa...

Jag gör ingen koppling mellan zigenare och snatterier. Så nej, för mig är den kopplingen inte lika självklar.

Lennart W sa...

Finns andra som gör den kopplingen. Gör de fel, och varför?

Patrik Lindenfors sa...

För att den är rasistisk.

Eric Wadenius sa...

Jag har faktiskt mycket personlig erfarenhet av zigenare och snatteri. Min mors ica-butik blev halvt tömtd vid ett tillfälle (det var första gången jag hörde talas om zigenare), vid ett annat förlorade min kompis sin mobiltelefon, vid ett tredje jag och mina vänner vår fotboll(!!).

Men jag ser inget som kopplar någon zigenarideologi till snatteri. Det är enskilda zigenarindivider som snattar.

I fallet med den katolska kyrkan så finns det en tydlig ideologisk koppling mellan dem och sex, på samma sätt som man kan visa på en ideologisk koppling mellan islam och våld (sedan kan det finnas muslimer och katoliker som gör en annan tolkning av sin religion, men kopplingen finns där).

Lennart W sa...

Vad menas med "koppling" då egentligen? Är det t.ex. en fråga om hur folk associerar (oavsett hur det nu står till egentligen)?

Vilka i så fall: utomstående, som t.ex. de flesta svenskar när det gäller katoliker och muslimer och romer, eller de själva?

Har f.ö. sett en uppgift någonstans att det iaf inte är vanligare med pedofili bland katolska präster än i andra yrkesgrupper. Det sensationella är då snarare att de inte är bättre än andra, men det är väl knappast en koppling. Gäller ö.h.t. om sex som vi väl tänker på flera gånger om dan lite till mans och kvinns.

Patrik Lindenfors sa...

Systematiska sexövergrepp mot barn förekommer lika frekvent inom vilken då institution, Lennart?

Lennart W sa...

Vet inte, Patrik. Men vet du egentligen? Det är en VÄLDIGT stor organisation vi talar om. Samma % blir många fler. Kanske är lägre %? VET du? Källa tack, i så fall.

Patrik Lindenfors sa...

Jo, du har nog rätt. Det chockerande är inte procentsatsen utan att de skyldiga flyttats runt mellan institutioner istället för att befrias från sina uppdrag.

Saladin sa...

Sakligt också att läsaren får det slutsatslämpligaste saxat utan någon hänvisning till källan. Det är vad man kan kalla för kunskapsfrämjande.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se