3 feb. 2010

Kiropraktik - en kostsam bluff

Det har utbrutit en diskussion i en av kommentarstrådarna om kiropraktik. Diskussionen är viktig och förtjänar därför att lyftas upp till ett eget inlägg. En av Humanisternas självpåtagna uppgifter är att arbeta mot pseudovetenskap och kiropraktik hör definitivt dit. Vi skrev redan i augusti om det här, men eftersom diskussion aktualiserats igen kommer här det inlägget i repris.
_____________________________________

Simon Singh författare till de populärvetenskapliga böckerna Fermats gåta, Kodboken och Big Bang samt tillsammans med Edzard Ernst Salvekvick och kvacksalveri. Alternativ-medicinen under luppen skrev i april 2008 en artikel om kiropraktik i Guardian. Artikeln, som kan läsas i översättning nedan, kritiserade den falska marknadsföring som kiropraktiker bedrev där de hävdade att deras metoder kan hjälpa barn med kolik, astma och mycket mer utan några medicinska belägg. Han varnade också för farorna med manipulation av nacken. Brittiska kiropraktikerförbundet (BCA) fick möjlighet att svara på kritiken men avstod. Istället valde de att stämma Singh för förtal. Brittiska förtalslagarna är komplicerade och målet fortgår ännu.

Läs mer på tex. Sense about Science.

Kiropraktiker i Sverige bedriver samma falska marknadsföring vilket uppmärksammats av Mats Reimer. Reimer har även skrivit mer ingående om kiropraktik i Dagens Medicin. Dagens Medicin har för övrigt tydligt tagit ställning.

Artikeln i Guardian 19 april 2008
_____________________

Varning för ryggfällan

Vissa behandlingar gör anspråk på att bota allt, men forskning pekar på att kiropraktisk terapi ger blandade resultat – och att den till och med kan vara dödlig, säger
Simon Singh

Du blir kanske förvånad när du hör att grundaren av kiropraktiken, Daniel David Palmer, skrev att ”99 % av alla sjukdomar orsakas av förskjutningar av ryggkotor”. På 1860-talet började Palmer utveckla sin teori om att ryggraden var inblandad i nästan alla sjukdomar därför att ryggraden sammanbinder hjärnan med resten av kroppen. Därför skulle varje skevhet kunna orsaka problem i avlägsna delar av kroppen.

I själva verket sades Palmers första kiropraktiska behandling ha botat en man som varit allvarligt döv i 17 år. Hans andra fall var lika konstigt ty han hävdade att han behandlat en patient med hjärtproblem genom att korrigera förskjutna ryggkotor.

Du kanske tror att moderna kiropraktorer inskränker sig till att behandla ryggproblem men faktum är att många fortfarande har ganska knäppa idéer. Fundamentalisterna hävdar att de kan bota allt, även hjälpa till att behandla barn med kolik, sov- och ätproblem, ideliga öroninfektioner, astma och ihållande gråt – trots att det inte finns minsta bevis.

Jag kan med förtröstan klassa dessa påståenden som fullständigt nonsens därför att jag har skrivit en bok om alternativmedicin tillsammans med världens första professor i komplementär medicin, Edzard Ernst. Han lärde sig kiropraktiska tekniker själv och använde dem som läkare. Det var då han började förstå behovet av visst kritiskt studium av resultaten. Bland många andra projekt studerade han slutsatserna från 70 olika undersökningar som utforskade nyttan av kiropraktisk behandling av tillstånd orelaterade till ryggen. Han fann inget stöd för att kiropraktorer alls kan behandla sådana tillstånd.

Men hur är det med kiropraktiska behandlingar i samband ryggproblem? Manipulering av ryggraden kan bota en del problem, men resultaten är blandade. I ärlighetens namn kämpar även konventionella sätt att nalkas problemen, som fysioterapi, med brist på samstämmighet. Icke desto mindre är konventionell terapi att föredra på grund av de allvarliga faror som är förknippade med kiropraktik.

År 2001 avslöjade en systematisk översikt av fem studier att ungefär hälften av alla kiropratikpatienter upplevde tillfälliga negativa effekter, såsom smärta, känselbortfall, stelhet, yrsel och huvudvärk. Dessa är relativt obetydliga effekter, men de är mycket vanliga, och detta måste vägas mot de begränsade fördelar som kiropraktiken har att erbjuda.

Värre är att kiropraktikens huvudbehandlingsmetod, ett slags ryck med hög hastighet men liten sträcka, bär med sig ganska betydande risker. Denna innefattar att leder tänjs utanför sina naturliga gränser genom att en stor men kortvarig kraft appliceras. Även om detta är en säker metod för de flesta patienter kan andra drabbas av dislokationer och frakturer.

Ännu värre är att manipulation av halsen kan skada vertebrala artärer som förser hjärnan med blod. Så kallad vertebral dissektion kan i slutändan stänga av blodflödet, vilket i sin tur kan leda till slaganfall eller död. Eftersom det ofta kan dröja en tid mellan vertebral dissektion och blockaden av blod till hjärnan, förblev sambandet mellan slaganfall och kiropraktik oupptäckt under många år. Nyligen har man dock lyckats identifiera fall där ryggradsmanipulation med säkerhet lett till vertebral dissektion.

Laurie Mathiason var en 20 år gammal kanadensisk servitris som besökte en kiropraktor 21 gånger mellan 1997 och 1998 för att få hjälp med smärta i korsryggen. Vid hennes näst sista besök klagade hon över stelhet i nacken. Den kvällen började hon tappa tallrikar på restaurangen, så hon återvände till kiropraktorn. När kiropraktorn manipulerade halsen, började Mathiason gråta, hennes ögon himlade, hon fick fradga kring munnen och hon fick konvulsioner. Hon fördes snabbt till sjukhus, försjönk i koma och dog tre dagar senare. Vid den rättsliga undersökningen fastslog obducenten: ”Lauri dog av en skada på en vertebral artär som uppstått i samband med kiropraktisk manipulation av halsen.”

Detta fall är inte unikt. Enbart i Kanada har flera andra kvinnor dött efter att ha fått kiropraktisk behandling, och Edzard Ernst har identifierat omkring 700 fall av allvarliga komplikationer i den vetenskapliga litteraturen. Detta borde allvarligt oroa sjukvårdspolitiker och tjänstemän, särskilt som obenägenhet att rapportera innebär att det verkliga antalet fall är mycket högre.

Om ryggradsmanipulation var ett läkemedel med sådana allvarliga biverkningar och så liten dokumenterad effekt så skulle det säkert ha försvunnit från marknaden.
- Simon Singh

___________________
Artikeln är översatt av Hanno Essén, föreningen Vetenskap och Folkbildning, som ett led i en internationell kampanj till stöd för Simon Singh.

10 kommentarer:

Simon sa...

Går det inte kräva att det på något sätt registreras så det går följa upp vilka behandlingar som är farliga?

Unknown sa...

Hanno,

Visste du att den största majoriteten av kiropraktorer inte behandlar åkommor såsom kolik, astma etc. Riktlinjerna från Socialstyrelsen är glasklara. Kiropraktorer får endast behandla syndrom/smärtor utlösta av rörelseapparaten.

Att du dessutom, utan ett kritiskt förhållningssätt, sväljer allt fördomsfulla och okunniga trams Singh hävdar, det bevisar att du har noll koll och borde gå nybörjarkurs i vetenskapsteori/forskningsmetodik.

Tror du att kiropraktiken inte har utvecklats sen Palmer på 1800-talet? Det är ungefär som att hävda att skolmedicinen inte utvecklats på hundra år.

Varför finns vi kiropraktorer då överhuvudtaget? Jo, för att patienterna efterfrågar oss för att de vet att det fungerar och att de inte har blivit hjälpta i skolmedicinkarusellen som bara slösar resurser utan att komma fram till en vettig diagnos. Har läkarna "tur" finns det vidröntgenundersökning lite åldersförändringar som de felaktigt kan skylla på. De säger till patienter att de får leva med smärtan. Att smärtan kommer från muskler och leder är helt uteslutet.
Då kan jag faktiskt hävda att jag botat åldersförändringar i ett flertal fall!!! Sanningen är nämligen den att läkarna i många fall felaktigt kopplar ihop patientens smärtor med åldersförändringarna på röntgen. (Ett bra sätt att bli av med en gnällig patient för övrigt...)

Vad sägs om att göra en funktionsbedömning på patienten istället och på så sätt upptäcka rörelsestörningar som oftast är orsaken till patientens besvär.Visst ja, jag glömde att läkare har slutat ta på sina patienter.. SMART!

Det är på grund av din och andras felaktiga informationsspridning som vissa osäkra människor inte får den hjälp de förtjänar och därför lider helt i onödan resten av livet och knaprar en massa beroendeframkallande piller.

Hur känns det att bidra till mer lidande i vårt samhälle?

SKÖNT?


Visste du f.ö. att det är en chans på två/tre miljoner att det sker en komplikation vid kiropraktisk behandling i nacken. En nogrann anamnes(vet du vad det är?) och en grundlig undersökning, gällande komplikationsrisk minimerar dessutom risker ytterligare.

Varje år DÖR i sverige hundratals människor av läkemedels(bi)verkningar , inte sällan av analgetika...
Jag har som kiropraktor hjälpt tusentals tacksamma människor till minskad smärta och bättre livskvalité, hur förklarar du det? TUR?

Okunskap och fördomar verkar vara din linje och jag kan bara beklaga. Men som tröst kan sägas att du är långt ifrån ensam i skolmedicinens mecka, sverige. Jag stöter i mitt arbete dagligen på helt felaktiga uppfattningar som grundar sig på vissa "fina" professorers ovilja att sätta sig in i nåt de är helt okunniga i. Vissa läkare/professorer vet ju inte ens att kiropraktik är en nervspecialitet dvs att vi påverkar nervsystemets funktion gynnsamt, vilket går att mäta med tillförlitlig utrustning.

Vi får ju verkligen hoppas att EN rapport inte lyckats tvätta din hjärna så hårt att du inte ens kan ta in slutsatser från vetenskaplig forskning?
Kanske dags för lite research?

Tänkte hjälpa dig lite på traven..

Unknown sa...

Kära Kiropraktikförtalare Hanno,

Få se nu om du lägger upp mitt tidigare inlägg. Förväntar mig inte det. Det blir väl en struts som vanligt när en skeptiker får mothugg.

Vill du däremot få en sammanfattning av de viktigaste vetenskapliga rapporterna om kiropraktikens effekt, använd länken nedan..

http://www.kiropraktik.edu/forskning/kort-sammanfattning/

PS: Kommer innan årets slut släppa en medicinsk nyhetsbomb, jag har hittat lösningen på hur man med enkel skolmedicin(neurofysiologi)kan förklara och bevisa kiropraktikens och andra komplementärmedicinska behandlingsformers effekt.

MARK MY WORDS!

Kanske smart att plocka bort inlägget innan dess...
Snart en "pseudovetenskap" mindre..

Varför inte försöka bevisa att reinkarnation inte existerar... Eller tvärtom =)

Patrik Lindenfors sa...

Det är alltså inte Hanno som publicerat det här inlägget, utan jag. Hanno har gjort översättningen.

Varför skulle vi inte tillåta dina kommentarer? I sin förvirring besvarar de ju sig själv.

Unknown sa...

Hellre förvirrad med en egen åsikt än förvirrad med någon annans åsikt..

Att du blint vidarebefordrar en annan människas åsikter, i detta fall skräp, säger väl ganska mycket om din kritiska hållning.

Aldrig funderat på att vara skeptisk mot Singhs publikation?

Om du följer länken jag tipsat om förstår du att Singhs research måste varit bristfällig..

Kolla noggrannare upp vad du vouchar för.

Lennart W sa...

magiccracker, ang. vetenskapsteori och forskningsmetodik kan upplysas om att både Essén och Singh har doktorerat i fysik.

Vad har du själv för meriter i vetenskapsteori och forskningsmetodik?

Unknown sa...

Mina meriter/kunskaper på området räcker till för att kunna göra en kritisk granskning av källmaterialet, vilket varken ni eller Singh gjort på ett betryggande sätt.

Att doktorera i fysik tycker jag inte ger rätt färdigheter för att göra bedömningar inom fysiologi och annan (komplementär)medicinsk forskning.

Flera statliga utredningar, Internationellt och i Sverige, har påvisat god evidens för bra behandlingseffekt vid Kiropraktik/Manuell terapi. Höga krav har av utredare ställts på källmaterialet/studier för att dra dessa slutsatser. Jag tycker ni målar in er i ett hörn när ni citerar en doktor i fysik i ett medicinskt ämne.

evaatlebjarnestam sa...

Så besviken jag blir på Humanistbloggen! Så fördomsfullt och okunnigt! Att bara citera!

Skriver detta efter en dryg veckas infernaliska smärtor i rygg och ben. Fick komma till läkare på akuttid och fick en kortisonspruta. Det var inflammation i muskelfästet. Det hjälpte en aning, men jag hade svårt att gå och på nätterna var jag vaken pga smärtan.

Så gick jag till en kiropraktor och efter hans behandling blev nedre delen av ryggen rörlig igen, benmusklerna fick tillbaka sin styrka och smärtan håller på att ge med sig.

Jag har haft liknande erfarenhet under ca tjugofem år. När jag haft ryggskott eller nackspärr har en kiropraktor hjälpt mig att snabbt bli frisk.

Det borde finnas kiropraktorer vid vårdcentralerna i landstingens regi!

Patrik Lindenfors sa...

Eva,
Det här är ingen reklamhemsida, så spamma inte. Det är jättebra att du mår bättre efter kiropraktik. Jag har mött människor som mått bättre efter homeopatisk behandling. Det räcker liksom inte - det måste finnas statistiskt stöd för att det fungerar, annars kan det bero på en mängd andra faktorer.

Ostronmannen sa...

PL
Kom det ngn bomb från magiccracker.... Eller missade vi den smällen också? :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se