22 feb. 2010

Moralen kommer från Gud - den dåliga moralen alltså_______________________
Edit: Jag ber om ursäkt, men det verkar som jag har postat ett två år gammalt inslag som "nyhet" (tack till JemyM för påpekandet). Inslaget hittade jag hos Richard Dawkins och jag faktakollade inte. Som bonus kan jag istället rekommendera den här uppföljningsstudien:
The nonuniversality of strong religious devotion, and the ease with which large populations abandon serious theism when conditions are sufficiently benign, refute hypotheses that religious belief and practice are the normal, deeply set human mental state, whether they are superficial or natural in nature. Instead popular religion is usually a superficial and flexible psychological mechanism for coping with the high levels of stress and anxiety produced by sufficiently dysfunctional social and especially economic environments. Popular nontheism is a similarly casual response to superior conditions.

7 kommentarer:

Daniel B sa...

Oj, vad förvånad jag inte blev.

Lennart W sa...

Är också rätt säker på att folk som oftare ringer polisen oftare drabbas av brott. De som åker mest till sjukhusen har störst hälsoproblem. Sjukhus är f.ö. väldigt farliga platser för där dör det folk i alla möjliga och omöjliga åkommor. Undvik speciellt Akuten.

Med korrelationer kan man visa rätt så kuliga grejer. :-)

Alternativ förklaring: det är mest folk som har bra anledningar för det som tar kontakt med poliser, sjukhus, och högre makter...

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Jag har läst samma sak. Det var en studie som jämförde "räddsla" och "osäkerhet" med "religiös tro" och fan en positiv korrelation. Ju mer osäker och rädd invånarna är desto mer religiös är dem.

Men det förklarar INTE varför inte Europa, och framför allt norra Europa (med England inkluderat), inte blev mer religiöst under och efter andra världskriget och under kalla kriget. Det var verkligen perioder då man "ville ringa polisen" men trots detta har religiositeten minskat (skulle jag våga säga utan att kunna referera till någon statistik).

Det måste alltså finnas fler faktorer än rädsla och osäkerhet. Utbildning och utveckling, läskunnighet, välfärd, demokrati osv spelar säkert också roll.

JemyM sa...

Undersökningen är 2 år gammal.

Generellt sätt ser jag att monoteism hämmar moralisk utveckling helt eftersom den överbetonar en prekonventionell moral, alltså där straff och belöningar förklaras vara de enda orsakerna till gott uppförande.

Eget ansvar och förståelse för samspelet i en social miljö uteblir och fortsätter att utebli så länge man uppehåller det perspektivet. Utan det tar man istället det naturligt steget att börja fundera över vad som egentligen är rätt och vad som egentligen är fel, och fattar beslut enligt erfarenhet och tänkande och det är först då man börjar utveckla en egentlig moral.

Med andra ord blir man myndig och vuxen.

Lennart W sa...

SvD: Sverige står modell för en ny andlighet

Har bl.a. intervjuat folk på stan, se "BILDSPECIAL" längst upp. Av spec. intresse här är kanske bild 4:

Största hoten mot världen:
1. Religion
2. Korruption
3. Välgörenhet
"Då förstår man hur jag tänker. Jag är med i Humanisterna."

LOL.

Patrik Lindenfors sa...

Jag är glad för din skull att du kan skratta. Åk till Iran. Eller Afghanistan. Eller Belfast. Eller Bombay. Eller Gaza eller Jerusalem. Eller Beirut. Eller försök att vara homosexuell i Uganda. Eller sektbarn i Sverige. Eller....

Lennart W sa...

Undrar på vilken plats klimatförändringar kommer på i samma lista. Eller energibristen då oljan snart tar slut, utfiskning av haven, stigande befolkning som tär allt hårdare på vår planet, de tusentals kärnvapen som fortfarande finns kvar redo att använda, det fortfarande växande antalet (de facto) kärnvapenländer, Rysslands avdemokratisering och ökande maktambitioner i omvärlden, stora rymdstenar som kan sopa bort oss i ett svep som de gjorde med dinosarierna, andra möjliga naturkatastrofer i megaformat (supervulkaner?), jorderosion och ökenutbredning, nya ämen som visar sig vara giftiga, extrema politiska rörelser av t.ex. främlingsfientligt och/eller nationalistiskt slag, OSV, OSV.

1. Bl.a. Svenska Kyrkan?
2. Korruption.. OK då. Förvärrar allt.
3. Välgörenhet??

Kanske borde göra det enklare och förkorta den "humanistiska" listan på hot mot världen till:
1. Människan
2. Naturkatastrofer

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se