26 feb. 2010

Religiöst önske"tänkande"

SvD har en intressant serie om Gud just nu: Guds återkomst. Idag hade turen kommit till postmodern teologi. Följ med tillbaka till 90-talet:
Nu har positivismen förlorat sin ställning inom stora delar av den internationella filosofiska diskussionen, säger Jayne Svenungsson. Fast det är inte bara det som möjliggjort Guds renässans. Hela idén om moderniteten – där man har tänkt sig att människan genomgår en utveckling från ett mytiskt och religiöst tänkande mot ett allt mer förnuftigt tänkande – har i sig börjat betraktas som en myt.


De filosofer som genom filosofiska argument plockat sönder, dekonstruerat, dessa myter brukar kallas postmoderna – de verkar alltså i en tid då vi lämnat det moderna tänkandet. Genom denna dekonstruktion har de öppnat upp för möjligheten att åter diskutera gudsfrågan, vilket alltså också görs – livligt. Gud behöver ju inte vara mer myt än något annat.
Ett försvar av postmodernismen alltså. Att kalla det nytt och försöka placera det tänkandet i "nu" är ganska magstarkt. Har Svenungsson inte hört talas om Sokalaffären? Eller förstått vad den betyder? Reportern indikerar dock snyggt att Svenungssons tankar kanske inte är helt stringenta.

Hänger ni med? Det är inte helt lätt att följa Jayne Svenungssons utläggningar. Hon blir så engagerad att jag då och då tappar tråden, fast hon för mig också tålmodigt tillbaka till punkten där jag gick förlorad.
Eller vad sägs om det här:
Liknande tankegångar finner man hos Jean-Luc Marion, den som bäst illustrerar Guds återkomst inom samtida filosofi enligt Jayne Svenungsson. Han kritiserade ateismen för att den ”förnekar Gud rätten till existens genom att luta sig mot ett begrepp om Gud”. Men Gud låter sig inte begränsas av begrepp och de flesta begrepp om Gud har föga att göra med gudomligheten, menar Jean-Luc Marion, som är verksam vid Sorbonne i Paris.
Samtidigt använder förstås han själv begrepp. Förvirrande, eller hur?
Minst sagt.

Det verkar finnas kvar en hel del postmodernt tankegods inom Svensk modern teologi? Jag har till exempel haft förmånen att lyssna på Antje Jackelén som förde sådana resonemang. Den som vet mer får gärna lägga ut texten i kommentarerna.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se