21 maj 2010

"Bara Gud kan skapa liv"

Nu har Vatikanen uttalat sig om Craig Venters framgång med att starta om en bakterie med nytt DNA. Och deras budskap är... "Bara Gud kan skapa liv."

Låter som en utmaning, tycker ni inte? (...och om Venter till slut lyckas, är han Gud då?)

Vatikanen försöker förstås snika åt Gud lite ära över upptäckten. Den italienske kardinalen Angelo Bagnasco sa att uppfinningen var "ännu ett tecken på intelligens, Guds gåva att förstå skapelsen och att bättre förmå förvalta den." Närru, den gubben går inte. Jahve har haft lika stor betydelse för den här upptäckten som det Nigerianska pololandslaget.

"Vi ser på vetenskap med stort intresse. Men vi tror att det framför allt handlar om meningen som måste ges till allt liv," sa Vatikanens främsta bioetiker, Monsignor Rino Fisichella, till RAI TV. "Vi kan bara komma till slutsatsen att vi behöver Gud, livets ursprung." (Ännu en påminnelse om att logiken har sitt ursprung i Aten, inte Rom.)

Men egentligen, vad har Vatikanens åsikt för bäring i frågan? I ett lika väsentligt uttalanden sa Albanska busschaufförernas riksförbund idag att "Vi tycker det är roligt med ett sådant här stort vetenskapligt framsteg och önskar Craig Venter all lycka till!" Tyska serietecknare framförde en förhoppning om att vetenskapen framför allt ska komma mänskligheten till godo, medan Irlands ölbryggare funderade över de etiska riskerna med genmanipulation. "Börjar man mixtra med jächten blir det lätt för schtarrkt" trodde reportern att de sa.

Är Vatikanens åsikt av någon alls betydelse för vetenskapen längre? Förr kunde de ju bränna folk på bål eller låsa in de som inte lydde, men vad ska de göra nu? Skrika högt i en guldkudde?

6 kommentarer:

Isidor sa...

En annan rolig sak i detta är detta är att Craig Venter själv bjudit in flera viktiga religiösa människor till ett religions-etiskt råd, som fått vara med och tycka i god tid innan de pysslade med detta, vilket gör honom ovanligt tillmötesgående.

Som jag ser det har han ingen som helst skyldighet att göra så, men det kan ju vara praktiskt och smidigt, och ändå har Vatikanen åsikter.

Lennart W sa...

Vatikanen har precis den bäring som de får genom den demokratiska processen. Dvs indirekt då alltså genom alla som har rösträtt i resp. land och som Vatikanen kan påverka med sina uttalanden. (Är iofs inte ens alla katoliker som är på Påvens linje om t.ex. preventivmedel.)

Över till en helt annan sak. Jesus Alcala skriver intressant i dagens SvD.

Humanisterna tiger om grunden för sin tro

Trodde först det skulle vara ännu en variant på temat "ateism är också en religion", men det här är nog ändå lite intressantare och besvärligare. Eugenetik..

I olika skrifter och föreläsningar (”Biology, the individual and the state”; ”Rationalism and the idea of God”; ”The science of life”; ”If I were dictator”; ”Eugenics and society”) modellerade Huxley fram eugeniska, planekonomiska och ”förnuftsbaserade” handlingsprogram: tvångssterilisering av de förståndshandikappade och av de långtidsarbetslösa, statlig kontroll över barnalstringen, statliga spermabanker, eugenisk inseminationspolitik, arvshygieniska program för selektering av önskade mänskliga egenskaper såsom altruism, intelligens, gott ledarskap, konstnärlig förmåga.

Sven Davidsson sa...

Jag håller med Lennart W om Vatikanen och demokrati, det är just därför man inte kan eller bör ta dem på allvar.

Märkligt att Alcala får skriva i större dagstidningar. Betyder det att han inte lider av vanföreställningar längre?

Ulf Gustafsson sa...

Alcala:s inlägg är har en poäng, men är i övrigt en dålig argumentation som väljer ut en del (ytterlighet, avart?) som han tror folk i allmänhet ogillar och beskriver den som centrala inom Humanismen, vilket är felaktigt.

Poängen Alcala har är att Humanisterna inte är konkreta med: "vart ska befrielsen, vetenskapen och den fria forskningen leda människan?".

Problemet vi Humanister har är att svaret på Alcala:s fråga berör: 1) etik/moral 2) politisk åskådning och inom dessa områden är vi Humanister inte en enad rörelse.

JemyM sa...

Var skall avsaknad av befrielse, vetenskap och fri forskning leda människan? VEM vinner på det och VAD vinner de?

JemyM sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se