10 maj 2010

Bibelns författare rökte på?

Det är svårt att tro på något som författats av människor som drack för mycket vin och rökte örtcigaretter.
Det är Bibeln som polska popstjärnan Dorota Rabczewska ("Doda") syftar på med sitt uttalande. För detta hotas hon nu med böter och fängelse. DN skriver att "Ryszard Nowak, ordförande för en kommitté med uppgift att ”försvara samhället mot sekter”, hävdar att Dorota Rabczewska med sina uttalanden skymfat ”religiösa känslor bland både kristna och judar”."

Liite överkänsliga kanske? Jag menar, ingen som har läst Uppenbarelseboken kan tro annat än att "Johannes" självmedicinerade (eller hade en "naturlig fallenhet" för att hallucinera). Det är det som gör boken så rolig att läsa - gillar ni undergångsvisioner på högtravande språk är den svårslagen.

Dodas öde illustrerar bra vikten av att inte blanda religion och juridik. Det finns många lättstötta människor här i världen. Om någon påstod att Shakespeare knarkade skulle säkert en del uppröras över detta. Men dessa upprörda människor skulle då inte ha någon lagbok att ta till. Man får nämligen säga sådana saker i ett land med yttrandefrihet. Synd att inte Polen hör till dem.

(Vänta nu. Betyder det att jag riskerar hamna i Polskt fängelse?)

Tack till Anders Rosen för tips.

14 kommentarer:

JemyM sa...

Alltid värt att betona att reaktionen har tvivel som källa. Ingen som verkligen tror på Gud skulle tro att den här kvinnan utgjorde något reellt hot mot Gud, det som hotas är den maktstruktur som människor byggt upp kring symboliken. Tvivel är en öm tå. Hade man verkligen trott hade man inte reagerat som de gör.

Biggles sa...

Det förvånar mig hela tiden att sådana här saker dyker upp i EU-länder. Känns som att det rimligtvis borde strida mot konstitutionen som alla länder måste godta. För några några dagar sedan var det tex Lettland som försökte förbjuda en pridefestival. Man kan ju hoppas att detta fall går långt så att Polen tvingas ändra sin inställning.

Lennart W sa...

Den som läst "Gud finns nog inte" förstår nog att den författaren var hög på Heroin. Eller vänta nu.. Får man verkligen säga så, även när man har yttrandefrihet?

Patrik Lindenfors sa...

Klart du får säga det.

Lennart W sa...

Funderar bara lite på sånt som Ärekränkning. Finns ju lagar mot sånt. Noterar iofs att det är den målsägande eller möjligen efterlevande som måste åtala, vilket nog blir svårt när det gäller Bibeln. Fast varför har egentligen efterlevande också rätt att väcka åtal (om också "åtal av särskilda skäl anses påkallat ur allmän synpunkt")?

Patrik Lindenfors sa...

Ska man tillämpa sådana lagar måste man ställa sig frågan om grunden för påståendena. Om jag t.ex. hävdar att van Gogh använde absinthe så är det ett utlåtande baserat på hans konst. Om jag hävdar att Johannes (uppenbarelsebokens skapare) var påtänd av samma anledning (han beskriver något som liknar en hallucination) går det ju faktiskt att göra troligt att så var fallet. Blir det ärekräkning då?

(Du får gärna tolka min bok på samma sätt om du vill ;-)

JemyM sa...

Jag kan säga "Astrid Lindgren var en jävla jude" rent juridiskt men jag betalar ett socialt pris för det. Jag behöver ganska goda argument som styrker det jag säger.
Jag har sett genomtänkta uttalanden som jag inte håller med om, men vet att det krävs mer av mig än "den som sa det den kan va det" om jag skall svara. Jag behöver möta resonemanget jag vill argumentera emot och förklara vad som inte stämmer.

Lennart W sa...

Patrik, ser du verkligen det på själva tavlorna? Tvivlar verkligen.

Patrik Lindenfors sa...

Nej det gör jag inte, men jag antar att andra kan. Låt oss för diskussions skull anta att det är så. Annars kan du ta andra exempel som t.ex. Jimi Hendrix gitarrspel? Det var liksom inte detaljen som var diskussionsfrågan.

Lennart W sa...

Dvs det krävs knark för att vara verkligen originell, kreativ och genialisk, iaf i konstarterna? Det vill iaf inte jag tro.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, jag menar bara att de finns de konstnärer som självmedicinerat.

Per Ewert sa...

Visst kan man säga vilka stolligheter som helst om Bibeln, eller för den delen vilken kulturhistoriskt central skrift som helst. Men är det seriöst?

Daniel B sa...

Ryszard Nowak är även ute efter Dorotas fästman, Adam "Nergal" Darski, som rev sönder en bibel på scen under en konsert.

http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=136374

Upp till 2 år i fängelse kan det bli... jo, det känns ju rimligt...

Bo sa...

Jag håller med Per om att man kan och att det finns folk som säger stolligheter om bibeln. Det finns t.o.m. de som baserar sin verklighetsuppfattning på den.

Som svar på Pers fråga:
Givetvis kan man inte ta det seriöst.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se