25 maj 2010

Bioetik för kristna

Så här ser verkliga problem med bioetik ut.

12 kommentarer:

JemyM sa...

Tragiskt. Jag känner sympati med mannen, han gör allt han kan och känner till för sin dotter. Jag tror inte det går att skuldbelägga honom i det här fallet. Önskar vi att så många som möjligt i samhället ser det som givet att applicera all den kunskap och expertis vi har tillgängligt för att hjälpa människor så måste samhället också vara tydligare med att lära ut kunskap innan olyckan är framme. Kunskap är automatiskt korrosivt mot magiska föreställningar, det är därför vi aldrig behöver reglera, forcera, tvinga, kunskap talar för sig själv.

Lennart W sa...

Ungefär som eugenik för humanister? Är Alcalas debatteknik OK eller är den inte OK?

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Kan den kristna guden hela de sjuka eller kan den det inte, enligt den kristna livsåskådningen? Om ja, så är helande bön en del av dagens kristna livsåskådning.

Enskilda humanister får tycka vad de vill, men eugenetik har aldrig varit en del av den humanistiska livsåskådningen.

Förstår du skillnaden?

Lennart W sa...

Eric
Det finns massor av kristna läkare och kirurger som aldrig skulle förorda bön istället för professionell vård. Det finns massor av kristna som aldrig skulle göra som dem i det här klippet. En kristen tolkning av vad de gör skulle faktiskt t.o.m. kunna vara att de utmanar Gud på ett sätt man inte bör göra. Jämför med evangeliet om när Jesus frestades av Satan. Det de gör i klippet är ju lite som att "kasta sig ner från tempelmuren och lita på att änglarna skall ta emot honom och stoppa hans fall". Finns iofs uppenbarligen också kristna som inte alls ser det så.

Poängen är att du nog iaf förenklar lite i överkant om det kristna helandet.

Nej, jag förstår nog inte skillnaden.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart, jag förstår att du tycker debattekniken är likvärdig och att Patrik drar alla Kristna över en kam med sin rubrik.
Få, om några, Kristna står upp och avråder människor att handla som filmen visar.
Har du några exempel på kristna företrädare avråder från något liknande?
När alla Kristna tiger, så uppfattas de som en homogen grupp som håller med.

Eric Wadenius sa...

LennartW,

-"Det finns massor av kristna läkare och kirurger som aldrig skulle förorda bön istället för professionell vård. Det finns massor av kristna som aldrig skulle göra som dem i det här klippet."

Det tvivlar jag inte en sekund på. Men det var ju inte det som var frågan. Frågan var ifall "den kristna guden [kan] hela de sjuka eller kan den det inte, enligt den kristna livsåskådningen?"

Frågan syftar till att tydliggöra skillnaden mellan de två exemplen. I det ena fallet så talar vi om en enskild individ (Huxley) som är medlem i en livsåskådningsorganisation och som personligen har vissa åsikter om eugenetik, i det andra fallet talar vi om en enskild individ vars (ifall svaret ovan är jakande) åsikt kan sägas vara i enlighet med dennes kristna livsåskådning.

Skillnaden är uppenbar.

Lennart W sa...

Eric, det är väl klart det är enl. dennes kristna åskådning. Liksom Huxleys eugenik fungerade enl. hans humanism. Nej, jag förstår verkligen inte skillnaden. Gör du?

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Att bön kan hela är en del av den kristna livsåskådningen.

Eugenetik är inte en del av den humanistiska livsåskådningen.

Enklare än så kan jag inte göra det för dig, Lennart.

Annan Maskin sa...

Vad sager man? Det ar ju intellektuellt arligt iaf om an tragiskt. Man tror att bon funkar och haller fast vid det.

Markligare med dem som sager att bon funkar och sen vill ha vetenskapens hjalp nar de blir sjuka. Oftast utan att erkanna att bon visst inte funkade...

Lennart W sa...

Är t.ex. ThSt verkligen intresserad av de olika existerande sätten att se på bönens funktion kan hon t.ex. börja här:

Wikipedia: bön

Iaf bättre än att bara spekulera om vad man själv tror om ett fenomen. IMHO.

Annan Maskin sa...

Jag spekulerar inte om vad jag sjalv tror om bon, jag konstaterar att personerna pa filmen tror att bon kan bota deras familjemedlem. Vilket ar anledningen till att de inte vill ha sjukvardens hjalp.

Inga L. sa...

A. Multisjuk kvinna 60+ bor på äldreboende. Har som de andra boende larm, men vill envist ha larmknappen på sin friska arm. Den andra är obrukbar, varför hon inte kan larma t.ex. när hon är klar på toaletten.
”Det behövs inte”, tycker hon, ”personalen kommer ändå”. En lång korridor och en stängd dörr ser hon, men ändrar inte uppfattning.
Hon ser ett klart samband mellan hennes rop och att personalen dyker upp när hon ropar. ”Någon” förmedlar hennes rop till andra ändan av huset. Hon ser liknande samband i flera andra dagliga situationer.
I övrigt kan man samtala med henne om det mesta. Hon minns vad som hände 5 minuter tidigare, sådant som hänt för många år sedan och det mesta däremellan. Som de flesta av oss alltså.
(Förvrängd verklighetsuppfattning i vissa situationer, brukar det heta. Har tvångsmedicinerats mot psykos i flera år, men blev allt sämre. Framför allt fysiskt nedbruten. Tar numera – 10 år efter insjuknande - ingen medicin av den typen.)

B. En ungefär jämnårig kvinna med flera nyligen genomgångna svåra sjukdomar. Bor hemma och klarar sig utan hemtjänst. Socialt välfungerande. Aktiv medlem i Katolska Kyrkan sedan många år. Berättar gärna om att kyrkans verksamhet betyder mycket för henne. Ingen ”missionär” (mitt uttryck), men i mindre sällskap kan hon t.ex. berätta att hon är vegetarian, eftersom Gud sagt åt oss människor att ta väl hand om djuren. När någon då invände att djuren ju kom före oss, sa hon bestämt: ”Nehej du, han skapade oss först....”
Flera liknande situationer har jag varit med om. Hon vill inte ha mobiltelefon på sitt ödsligt belägna lantställe, eftersom hon litar på ”??” (pekar uppåt med pekfingret och tummen). Hon isolerar sig juldag och långfredag för att vara ensam med sin Gud.
Mycket trevlig människa, med stort samhällsengagemang i övrigt.

”Samhället” (= vi alla) ser helt olika på A och B. Den ena välfungerande, den andra klassad som psyksjuk. Jag ser stora likheter.
Deras ”hjälpare” (nutida namn på den helige ande) har lite olika namn, men i övrigt är deras beteende snarlikt, så som jag ser det.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se