3 maj 2010

Dawkins tror på intelligent design - av etik

Frågan dyker upp ibland var icke-troende får sin etiska kompass ifrån, sin moral. Religiösa har ju sin "absoluta moral" medan en ateist får hålla till godo med - ingenting?

Det är ju inte riktigt så vi i Humanisterna ser på saken. Vi tycker att etik och moral bör baseras på förnuftiga resonemang, eller som Richard Dawkins så snyggt formulerar det i klippet här nedanför, moraliska system bör baseras på intelligent design.Religiösa etiska system verkar mest besatta med sexualitet, främst kvinnors, på de mest bizarra sätt. Ett aktuellt exempel kommer ifrån den amerikanska delstaten Virginia där Attorney General (ungefär motsvarande delstatens justitiekansler) menar att den romerska dygdens gudinna som pryder statens vapensköld bör sluta visa tutten och få kläder på sig. (Man får anta att han försöker minska antalet jordbävningar?)

Religiös etik och moral handlar väldigt sällan om att minimera lidandet i världen och väldigt ofta om godtycklig kontroll av människors beteenden. Vi inom Humanisterna tror att man får en bättre etik och moral genom diskussioner och konsekvensutvärderingar. Tycker du likadant? Att du inte blir medlem!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Förvånas alltid över att han svarar på frågor som om han gått och klurat på ett bra svar på just den frågan i flera veckor innan!

Mattias sa...

Man blir nästan lite varm i magen. :-)

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se