19 maj 2010

Folkmord och våldtäkter: nu som dataspel?

En svensk spelfirma, Novusoft, med rötter i Högskolan i Skövde, har utvecklat spelet Testament "för Svenska kyrkan" (vet Svenska kyrkan verkligen om det?). Så här står det i presentationen på spelets hemsida:
Testament is a game developed for the Church of Sweden. The game is based on the Old Testament of The Bible and it was developed primarily to make its content more accessible to young people. The game will have its Swedish release in May, 2010.
Här är en trailer:


Man undrar på något sätt hur de hanterat de många folkmordssekvenserna. För inte har man väl censurerat innehållet och därmed ändrat på Guds eget budskap? Här är några roliga sekvenser för barn att spela sig igenom. Från första Samuelsboken:
Innan tiden var gången drog han ut med sina män. Han slog ihjäl 200 filisteer och tog med sig deras förhudar och lämnade dem allesammans åt kungen för att få bli hans måg. Då gav Saul honom sin dotter Mikal till hustru.
[...]
Så säger Herren Sebaot: Jag har inte glömt vad amalekiterna gjorde mot Israels folk, då de angrep dem på deras vandring från Egypten. Dra nu ut och krossa amalekiterna och vig dem åt förintelse med allt som tillhör dem. Skona ingen utan döda alla, både män och kvinnor, barn och spädbarn, oxar och får, kameler och åsnor."

Från Domarboken:
Bäst de satt där i godan ro omringades huset av männen i staden, en samling skurkar. De bultade på dörren och ropade till den gamle som ägde huset: "Skicka ut mannen du har i ditt hus, vi skall ligga med honom." Värden gick ut till dem och sade: "Bröder, jag ber er, gör inte något så ont. Den här mannen är gäst i mitt hus. Ni får inte begå ett sådant nidingsdåd. Men här finns min dotter, som är orörd, och hans bihustru. Låt mig skicka ut dem, så kan ni utsätta dem för vad ni vill. Men mot den här mannen får ni inte begå ett sådant nidingsdåd." Männen vägrade att lyssna på honom. Hans gäst tog då sin bihustru och skickade ut henne till dem. Och de låg alla med henne, och de våldtog henne hela natten ända till morgonen. Först i gryningen lät de henne gå. Fram på morgonen kom kvinnan tillbaka. Hon föll ihop vid dörren till den gamles hus, där hennes man befann sig. Där blev hon liggande tills det var ljust. På morgonen steg hennes man upp, öppnade dörren och gick ut för att fortsätta resan. Då fick han se sin bihustru ligga vid dörren med händerna på tröskeln. "Res dig upp, vi skall ge oss i väg", sade han. Men han fick inget svar. Han lyfte upp henne på åsnan och begav sig hemåt.
Jag vet inte jag, men vore det inte bättre att vänta med att utsätta barn för den här typen av historier till de är vuxna? Det är ju inte direkt "Gud är kärlek" som Gamla Testamentet förmedlar...

4 kommentarer:

JemyM sa...

Spelet bygger på SvK's tolkning av GT; Gud skapade jorden med evolution, sen fick Mose TIO jättebra regler (inte mörda/själa/ljuga), sen föddes Jesus som dog så att du kan leva gott och få evigt liv. Lägg gärna lite pengar i kollekten.

JemyM sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lennart W sa...

Hur är du som förälder egentligen, Patrik?
"Här är några roliga sekvenser för barn att spela sig igenom"
Inte verkar du särskilt konsekvent heller:
"Jag vet inte jag, men vore det inte bättre att vänta med att utsätta barn för den här typen av historier till de är vuxna?"

Och kom nu bara inte dragande med någon kontext eller så.

/bokstavstavstolkaren

Bo sa...

Det är ju inte direkt "Gud är kärlek" som Gamla Testamentet förmedlar...

Visst är det väl det? Eftersom gud är kärlek så är ju att även förakt, blodtörst, avundsjuka etc en del av den kärlek som definierar gud.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se