25 maj 2010

Hundhalsband för Sverige i tiden?

Humanisterna har (mig veterligen) ingen officiell inställning till monarkin som styrelseskick förutom att vi inte tycker den här paragrafen i successionsordningen är lämplig i ett land med religionsfrihet:
§ 4. Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten.
Men det här med att importera den amerikanska sedan att bli ledd av sin pappa till altaret och där överlämnad till sin nya man? Ingen vidare bra idé. Jag har ett förslag till protest, men eftersom det inte är en fråga för Humanisterna presenterar jag den på min personliga blogg. Se vad ni tycker.

8 kommentarer:

Z sa...

Nu har jag inte läst protesterna som framförts från präster och andra, till kronprinsessan, men det verkar som om de glömt listigheten hemma:

Det som borde ha föreslagits å det bestämdaste är följande: Daniel Westlings mamma (om hon lever) överlämnar så klart Daniel till Victoria. (precis som kungen lämnar över Victoria)

Och nekar hovet till förslaget, så kommer detta inte alls att se bra ut i offentligheten: Hur ser hovet på en mor, egentligen? Är en kvinna i kungens ålder inte lika myndig som kungen?

Förslag bör vara konstruktiva.

mvh
/Cecilia

Ulf Gustafsson sa...

Som Humanist är jag negativ till det liv som Viktorias och Daniels blivande barn föds till. Jag skulle inte vilja utsätta mitt barn för det och tycker därför att det är fel att något barn utsätta för det. Ingen individs frihet skall behöva offras för vårt Statsskick eller vår tradition. Fram för val av Drottning och Kung!

Lennart W sa...

Eftersom Sverige är JÄMLIKT så bör inte Victoria få ha det som hon själv vill.

LOL!

Med äkta jämlikhet får man faktiskt även välja "fel" (både enl. traditionell mening och enl. senaste PK) m.a.p. könsroller och annat. IMHO.

JemyM sa...

Tänk om det var så fritt att vi kunde välja själva. Har jag valt att dricka cola idag, eller är jag bara påverkad att tro det?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart, vilket val har princessan Madeleine gjort som resulterar i att hennes privatliv hängs ut i media? Vilket val kunde hon gjort, ifall hon önskat undvika detta?

Lennart W sa...

Varför tror folk nu att jag är rojalist? Visst ja, det är ju den vanliga sortens "logik" här.

Allt jag invänder mot är den fantastiska sortens resonemang som utgår från jämställdhetsargument och landar i misstänkliggöranden av den här brudens motiv.

Vilka motiv har hon då? Vet inte. Kanske bara vill visa att hon har lilla pappsen runt sitt lillfinger? Kanske vill visa fingret åt alla såna som tycker de vet hennes bästa?

Vilka motiven är för att skicka ett hundhalsband som present råder det iaf ingen tvekan om: att man tycker att den här tjejen är en hund.

Ulf Gustafsson sa...

Frågan är het på ledarsidorna idag:
DN: http://www.dn.se/ledare/huvudledare/att-ledas-eller-leda-1.1111308
Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/ledare/article7188610.ab
Dagen: http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=213571

Dagen har dock en egen poäng: Sedan Gustav Vasas dagar har kyrkan snällt fått rätta sig efter kungen. Nu har kyrka och stat gått skiljda vägar, så kungen skall inte tro att han kan bestämma över kyrkan hus.

Jag gillar den argumentationen. Om de väljer att gifta sig i kyrkan och vigas av ärkebiskopen, så får brudparet faktiskt anpassa sig efter sederna där.

Cerdo sa...

För min del får dom rida in på en struts om dom så vill, bara jag slipper läsa om det eller se det på nyheterna.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se