18 maj 2010

Livets Ord gör en Lars Vilks

Livets Ord agerar Lars Vilks och testar yttrandefrihetens gränser. Tyvärr agerar "socialister och anarkister" som islamisterna och reagerar med våld. Idiotiskt!Klippet kommer från Dagen.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Fullständigt idiotiskt att reagera med våld, det håller jag med om.

Däremot tycker jag nog inte att det har så mycket med att testa yttrandefrihetens gränser att göra, snarare visar det på det meningslösa i att försöka framföra ett budskap i fel sammanhang - var man ens ute efter det eller var det provokationen som var intressant? (Oavsett vilket var bemötandet förkastligt vill jag poängtera!)

Per Ewert sa...

Vilks hädiskt provokativa agerande tog jag avstånd från på bloggen. (Även om de pöbelaktiga reaktionerna självfallet var oacceptabla). Livets Ords agerande kan jag inte alls se som provokativt. Mardodörernas agerande är gräsligt.

Eric Wadenius sa...

Fruktansvärt dumt gjort av mobben.

Men, någon som vet vad som stod på Livets Ords plakat?

Per Ewert sa...

"Gud älskar dig!" ser jag på klippet. Provokativt? Nja, det kan förstås en och annan gudsförnekare tycka. Jag skulle säga kärleksfullt. Men det är förstås jag det..

Ulf Gustafsson sa...

Per Ewert,
"Vilks hädiskt provokativa aggerande..."
Hur vet du att ditt eget aggerande inte är hädiskt mot någon av mänsklighetens alla gudar?
Om jag måste anpassa mig till alla gudar, så måste jag läsa på, annars ligger jag illa för att bli kallad hädare.

Creutz sa...

Mobbens agerande är oproportionerligt i förhållande till Livets Ords provokativa närvaro.

Och Livets Ords närvaro är provokativ, med tanke på rörelsens allmänna uppfattningar om homosexualitet. Att de därför närvarar i ett sammanhang där man firar homosexuellas frigörelse, är högst olämpligt. Vare sig man serverar pannkakor eller håller upp skyltar om Guds kärlek.

Ulf Pettersson sa...

Vilka idioter. Något direkt våld mot människor såg jag inte, men de två anarkister som bröt sönder plakat har en minst sagt sjuk demokratisyn.

Självklart har det med yttrandefrihet att göra när maskerade angripare förhindrar andras mötes- och demonstrationsfrihet.

Jag tycker polisen är alldeles för flata i sådana här sammanhang. Samma sak har börjat förekomma även när partier har torgmöten och liknande. Ändå är det är förbjudet enligt svensk lag att störa sönder politiska manifestationer.

Det är dessutom märkligt att marodörerna kan komma undan åtal trots att de blir filmade, och trots polis på plats. Det gäller dels här, men ännu mer för de fysiska angreppen under Vilks föreläsning.

Jacob Hjort sa...

Testar yttrandefrihetens gränser. Måhända i humanisternas förlovade land där religionsutövning är förbjuden.. Suck.

Anonym sa...

Jag tycker nog att man är fel ute om man kommer för att provocera och blir förvånad när de man provocerar blir provocerade. Som att en provokation inte skulle vara en egen våldshandling! Jag har jättesvårt att förstå den knivskarpa gränsen mellan ord och handling som många som talar om yttrandefrihet verkar se. Dessutom verkar det vara två personer som 1) river sönder två plakat och 2) knuffar en person. Jag har 1) svårt att se hur detta blir till en »attack« och 2) lika svårt att se hur detta blir en attack från hela blocket. Även om det givetvis var dumt av dem att mata trollen.

Eric Wadenius sa...

Excelsis,

Jag förstår inte riktigt vad känner att du åstadkommer genom att besöka en humanistisk blogg enbart för att visa din okunnighet?

Eric Wadenius sa...

Per Ewert,

Den meningen kan faktiskt uppfattas som mycket provokativt för en homosexuell.

"Gud älskar dig" sagt av Livets Ord innehåller också den subtila meningen "men han kommer att bränna dig i helvetet för dina syndfulla homosexuella handlingar... och du förtjänar det".

Givetvis kan detta vara mycket provocerande (och jag skulle hävda att det är okunnigt och omoraliskt därtill).

Men det ursäktar aldrig våld.

Anonym sa...

Excelsis:"Måhända i humanisternas förlovade land där religionsutövning är förbjuden.. "

Inte alls! Argumentet är dock lika intressant som det är felaktigt. Även om vi tar oss den självklara rätten att kritisera religionen och dess uttryck så är yttrandefriheten "helig" för oss. Så du kan sova lugnt med förvissningen om att att du får tro på vad du vill.

Om du sedan blir provocerad av att vi hävdar att det troligtvis inte finns någon gud eller övernaturligt väsen är det ditt problem. Det är vad vi tror på.

Patrik på svenska - Tintti på finska sa...

Eric Wadenius:
"Men, någon som vet vad som stod på Livets Ords plakat?"


Läste någonstans att det bl.a hade stått någonting i stil med "Nu har vi kommit ut - för att servera gratis pannkakor..."

Fyndigt.

Patrik på svenska - Tintti på finska sa...

Eric Wadenius:
"Men, någon som vet vad som stod på Livets Ords plakat?"


Läste någonstans att det bl.a hade stått någonting i stil med "Nu har vi kommit ut - för att servera gratis pannkakor..."

Fyndigt.

Per Ewert sa...

Eric - du läser in rätt mycket extramaterial i devisen "Gud älskar dig". Som hin Onde läser Bibeln ungefär. Men visst, en grundprincip i den kristna tron är att vi ALLA har valt att gå vår egen väg bort från Gud, och därmed har stängt vägen till full gemenskap med vår Skapare. Men att Han älskar oss likafullt. Bögar, banktjänstemän, skattesmitare och vanliga knegare. Alla. Ingen mer, ingen mindre. Provokativt? Kanske det. Men icke desto mindre förunderligt.

Patrik Lindenfors sa...

Per Ewert,
Det finns mycket extramaterial inbyggt i "Gud älskar dig". Jämför med "Sverige åt svenskarna" så kanske du förstår. Orden är oskyldiga, men budskapet är mörker.

JemyM sa...

Endast hin håle kan hitta kärlek i Bibeln.

Per Ewert sa...

Patrik - nu måste vi försöka få någon rimlig förståelse av orden här. Sverige åt svenskarna innebär att om det finns andra folkslag här ska Sverige på något sätt tas ifrån dem och ges åt svenskarna. Ett exkluderande uttryck.

Hur i all värld kan detta jämställas med det till 100% omfamnande "Gud älskar dig"??

Patrik Lindenfors sa...

"Sverige åt svenskarna" är, om man inte har någon som helst bakgrundskunskap utan bara tittar med ett bokstavstroget öga på texten i sig, en självklarhet. Det här är Sverige, ett område land som bestäms över av de som har svenskt medborgarskap, de så kallade svenskarna. För att få in ett annat budskap i texten så krävs det bakgrundskunskap. Har man den får man kalla kårar av slagordet.

"Gud älskar dig" kan av en homosexuell säkerligen förstås på många olika sätt. Ett av dem är att komma ihåg den långa historia av förföljelser av homosexuella sin kristna gjort sig skyldig under sin 2000-åriga historia. Då får man kalla kårar även av den meningen. Den bakgrundskunskapen har väl även du, så hur kan du inte se det provokativa i ett sådant plakat på en demonstration för homosexuellas rättigheter?

Men detta sagt så är våldet i alla fall fel i sammanhanget. Man får säga "Gud älskar dig" även som provokation, om man känner för det.

Robert sa...

Så här manifesteras HBT-personers typ av kärlek. Detta är den nya normen i Sverige, som vi ska följa enligt RFSU och RFSL!

Robert sa...

Här följer en berättelse om en homos tankesätt. Låt oss säga att jag hade en homos tankesätt, dvs. jag handlade som de. Den stora skillnaden mellan mig och dem är inte själva värderingarna utan att de handlar på annat sätt. Om jag hade deras tankesätt så skulle det gå till så här när jag är ute på stan. Jag ser RFSUs och RFSLs plakat på Sergels Torg, jag blir provocerad eftersom de har en annan syn på äktenskapet än mig. Jag måste därmed slå sönder deras plakat och dra ur sladdarna till deras ljudanläggning. Helt ok enligt HBT-personers, RFSUs och RFSLs sätt att se det, fast nu är det ju tvärtom och då blir det helt plösligt inte acceptabelt längre. Komiskt eller hur!

Patrik Lindenfors sa...

"Robert",
Det var några puckon som pucklade på Livets Ord. I princip ingen tycker att det bar bra gjort. Det är bara att beklaga att det hände.

Men lite historiemedvetenhet kunde du allt visa. Det är inte RFSU och RFSL som är kända för att använda våld. Tvärtom. Däremot är kristendomen av tradition våldsam mot homosexuella. Det är först nu på senare år man börjat visa någon respekt för alternativa sexuella preferenser. Och då för att resten av samhället förändrats.

Unknown sa...

Med anledning av angreppet på Livets Ords evangelisation i Bältespännarparken 16 maj vill jag som ansvarig för densamma framföra följande. Detta är också ett svar till alla dem som på nätet undrar vad det egentligen stod på våra plakat som provocerat så till den milda grad.

Det var aldrig vår avsikt att provocera HBT-paraden. Däremot uppmanar Jesus oss att vara salt och ljus. Men man brukar inte bjuda på hembakta pannkakor om man vill provocera. Bibelcitaten och rubrikerna som vi hade på våra skyltar var utvalda för att inte skapa konfrontation. Rubrikerna var ”Jesus älskar dig”, ”Jesus kom inte för att döma”, ”Ta emot Jesus”, ”Missa inte ljuset” och ”Bedra inte dig själv”. Tror någon verkligen att vi skulle använt rubriken ”Jesus kom inte för att döma” om vi ville provocera HTB-personer? Det som möjligen kunde var lite ”salt” var ett bibelcitat från Johannes ”om vi säger att vi inte har synd bedrar vi oss själva”. Enligt Bibeln har vi alla syndat och det står inte ”ni” utan ”vi” i bibeltexten, liksom på plakatet. De bibelställen vi predikade från var ”den återfunne sonen” och om äktenskapsbryterskan. Det senare handlar om en kvinna som fariséerna ville att Jesus skulle döma till döden genom stening pga hennes synd. Jesus svarade dem ”den som är utan synd kastar första stenen”. Fariséerna gick generade därifrån utan att kasta någon sten och Jesus sa till kvinnan ”inte heller jag dömer dig, gå och synda inte mer”. Är det en provokation att predika detta?

Nu var det knappast någon bibelvers eller något vi predikade som provocerade fram attacken. Den var sannolikt mycket väl planerad. Vi hade stått på samma plats under tre dagar och för övrigt står vi även där vid andra tillfällen. När paraden hade kommit så långt att anarkisterna var i jämnhöjd med vårt pannkaksstånd, vände sig alla som på en given signal 90 grader mot vänster och började gå mot oss. De skrek olika hatfyllda uttryck, bl a ”inga sekter på våra gator, mera bögar och flator”. Ett rim som knappast komponerades spontant under tumultet, vilket också tyder på att angreppet var planerat.

Till anarkisternas försvar ska sägas att ingen gick till direkt angrepp mot människor fysiskt. Och väl var väl det för i vår grupp fanns både barn och ungdomar. Men skulle vi ha försvarat oss hade slagsmål sannolikt inte kunnat undvikas. Vi valde att förhålla oss passiva och tillkallade polis när vi märkte att massorna inte gav sig av utan trappade upp bråket och provokationerna. Även om inget fysiskt våld mot människor förekom var det en mycket obehaglig och hotfull situation och vad som hade hänt om inte polisen hade kommit vet ingen. En stund innan paraden blev vi också hotade av en man med en s k mördarhund. Hans skrek att vi hade stått där och förstört HBT-festivalen i flera dagar och att jag skulle få en stor fet smäll om jag inte genast slutade predika. Jag slutade då att predika. Det är illa nog att man på detta sätt hindrar en demokratisk rättighet och det rimmar illa när man säger sig själva vara utsatta för olika hatbrott. Detta var inget annat är ett hatbrott, mot oss. Men vi förlåter anarkisterna även om de visste vad de gjorde. Är man så uppfylld av hat och i vissa fall droger eller alkohol, är det nog si och så med förnuftet. Vi har inte heller gjort någon polisanmälan.

På ett sätt kan man möjligtvis hitta spår av provokation i vad vi skrev på plakaten. Vi skrev ”Nu har vi KOMMIT UT för att bjuda på pannkaka, kaffe och goda nyheter!” och lånade därmed uttrycket ”KOMMIT UT” från HTB-världen. Vi hade hoppats att en och annan göteborgare skulle ha lite humor och fatta poängen, men ber om ursäkt för om något upplever detta som provocerande. Samtidigt är det också så att vi i kyrkan många gånger är instängda i våra kyrkbyggnader och håller vår tro för oss själva, så nog behöver vi komma ut alltid!

Ansvarig för Livets Ord Göteborgs
pannkaksevangelisation under HBT-festivalen (behöver vara anonym pga hot)

Patrik Lindenfors sa...

Kontakt,
Jag beklagar att du blev utsatt för våld. Det är aldrig ok och borde inte ha hänt.

Men: om du tror att du kan predika kristendom för en HBT-parad utan att detta skulle ses som något annat än en provokation så behöver du läsa på både kristendomens historia och Bibeln. Det skulle inte heller skada om du läste Livets Ords egna åsikter i HBT-frågor.

Lars Vilks är i alla fall ärlig i sitt uppsåt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se