25 maj 2010

Recension av Per Kornhalls "Livets Ord" i SvD

Per Kornhall, före detta medlem i Livets Ord, Hedeniuspristagare och numera styrelseledamot i Humanisterna, har som vi tidigare rapporterat här på bloggen, skrivit en bok om sina erfarenheter som sektmedlem: Livets Ord: Kontroll och manipulation i Jesu namn. Boken har fått en intressant anmälan i Svenska Dagbladet av en uppskakad recensent.
”Livets Ord” ger en bra och personlig inblick i sektmentalitet, och i de problem som sektmedlemmar hamnar i. Den ger också en unik och lätt surrealistisk insyn i en värld av psykotiska stollerier med demoner och tungotalade, som existerar mitt i det sekulariserade Sverige. Det är beklagligt och sorgligt att förstå under vilka omständigheter medlemmarna i Livets Ord lever. Det är upprörande att få stifta bekantskap med organisationens politiska ambitioner som utvecklas inom ramen för Kristdemokraterna.

Och det är rent obehagligt att inse att denna halvgalna sekt får bedriva friskola, och på så sätt får fritt spelrum att hjärntvätta barn med sin förvirrade lära.
Kornhalls bok förtjänar en stor läsekrets, speciellt bland ansvariga politiker.

4 kommentarer:

Per Ewert sa...

Nej, jag är inte medlem i Livets Ord. Men jag blir klart upprörd över citaten ur recensionen:
"halvgalna sekt"?, "förvirrade lära"?, "hjärntvätta barn"?, "psykotiska stollerier"??

Det är klart, även jag kan ju använda sådana tillmälen om var och en som jag inte håller med i viktiga stycken, exvs Humanisterna. Men det skulle aldrig falla mig in att tillgripa den typen av retorik istället för sakligt resonemang. Att angripa en accepterad del av det kristna Sverige med sådana omdömen kan knappast betraktas som speciellt seriöst.

JemyM sa...

Vad är det "kristna Sverige"?

Är Livets Ord verkligen en accepterad del av det "kristna Sverige"? Vad säger det "okristna Sverige" som enligt statistiken ju borde vara mer relevant att lyssna på?

Kristendom är för och emot allt, den är allt och inget. Det tycks som om kristen ett annat ord för "olika åsikter".

Hur som helst verkar det som om Livets Ord och dess kritiker en del av det kristna Sverige. Livets Ord är en del av och samtidigt inte en del av.

Suck, kan vi nu inte komma överens om vad kristendom är så får vi istället titta på hur människorna gör och hur de beter sig.

Eric Wadenius sa...

Per Ewert,

Jag tycker definitivt att du ska använda sådana tillmälen ifall du stöter på stolligheter och absurditeter.

Om någon hävdar att den "vita rasen är bättre än den svarta rasen" så tycker jag definitivt att du ska bemöta med sådan retorik. Likaså om någon hävdar att "utomjordingar kontrollerar den amerikanska regeringen". Sådana uttalanden förtjänar INTE bemötanden i form av "sakligt resonemang".

Likaså, om någon hävdar att "människan skapades för 6000 år sedan", att "homosexuella handlingar är en synd vars rättvisa straff är en evighets tortyr i ett helvete" och att "bön kan hela sjukdomar" så förtjänar dessa stolligheter och "förvirrade läror" inget sakligt bemötande.

Eller, instämmer du inte?

Per Ewert sa...

Eric: Vi kan gärna föra en saklig diskussion kring dessa punkter, jag är dock övertygad om att du, jag och Livets Ord är helt överens om flera av dem. Däremot verkar det väldigt underligt om påståendet "bön kan bota sjukdomar" inte förtjänar ett sakligt bemötande utan bara bör avfärdas rakt av, gärna med hånfulla tillmälen. Det framstår åtminstone för undertecknad som en synnerligen fördomsfull och antiintellektuell inställning.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se